Svijet
NE PRESTAJE RAKETIRANJE INDUSTRIJSKIH POSTROJENJA

Ukrajini prijeti ekološka i nuklearna katastrofa
Objavljeno 28. srpnja, 2015.
U Donjecku vojska umalo izazvala katastrofu ispalivši projektile na tvornicu strateškog oružja

Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov kaže da je zgrožen time što ukrajinska vojska konstantno granatira industrijske zone u Donbasu i ističe da je malo potrebno da dođe do nuklearnih i ekoloških katastrofa.

"Zgrožen sam konstantnim artiljerijskim napadima na Donbas i druga mjesta kao što je Gorlovka. Za one koji ne znaju, Gorlovka je grad pun kemijskih postrojenja. Ima nekoliko golemih kemijskih proizvođača, uključujući proizvođače zapaljivih materijala. Kako Kijev može pucati na taj grad znajući da ako pogodi plinovod, to može dovesti do ozbiljne ekološke katastrofe", upitao je Azarov. Bivši premijer naglasio je da strategija Kijeva da artiljerijskim streljivom redovito gađa industrijske centre demonstrira apsolutan nedostatak odgovornosti za potencijalne posljedice. "Zdrav razum mi ne dopušta da razumijem takve odluke Kijeva", poručio je Azarov te podsjetio da je u Donjecku umalo došlo do katastrofe kada je ukrajinska vojska ispalila balističke projektile "Točka U" (OTR-21) na tvornicu strateškog oružja u kojoj su se nalazile radioaktivne tvari za proizvodnju komponenti za naoružanje, a koji su ostavili krater dubok 15-30 metara. "Da je raketa pogodila nešto što je moglo otpustiti radioaktivni materijal, cijela Ukrajina ne bi znala što ju je snašlo", rekao je bivši premijer. Prema njegovu mišljenju, najgore od svega je saznanje da je to namjerno učinjeno. "Raketu nije lansirao 'Desni sektor' ili neki bataljun volontera. Lansirao ju je posebni vojni odred, koji dobiva relevantna naređenja, u najmanju ruku od ministra obrane. Sami razmislite koliko netko mora biti budalast i neodgovoran da bi izdao takvu zapovijed. A takvi su ljudi, na moje duboko žaljenje, na čelu države", poručio je Azarov. Upitan zašto konflikt na istoku Ukrajine i dalje traje unatoč Minskom sporazumu čiji je cilj prekid vatre, Azarov kaže da smatra da trenutne vlasti predstavljaju marionetsku vladu, stvorenu kako bi ostvarile neke ciljeve stranih sila. "Dok s jedne strane slušamo deklarativne izjave SAD-a da se treba pridržavati točaka Minskog sporazuma, ne mogu odbaciti mogućnost da oni kažu nešto sasvim drugo kada se nađu licem u lice s ukrajinskim vlastima", kaže ovaj političar.

Eduard SOUDIL
VOJNE VJEŽBE U UKRAJINI

Sjedinjene Države odlučile su izvesti nove vojne vježbe na zapadu Ukrajine, nedaleko od granice s Poljskom, izjavio je predstavnik State Departmenta Mark Toner. "Ove vježbe bit će slične vojnim vježbama nacionalne garde o kojima smo govorili u ožujku", rekao je Toner. Prema njegovim riječima, SAD će na jesen, u okviru dugoročne suradnje dviju zemalja, pružiti Ukrajini pomoć u obuci osobnog sastava oružanih snaga. U Lavovskoj oblasti u tijeku su međunarodne vojne vježbe "Saber Guardian / Rapid Trident 2015" u kojima sudjeluje 800 ukrajinskih vojnika i 2000 vojnika iz zemalja članica NATO-a, najviše iz SAD-a.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike