Novosti
POLICIJSKI RADARI U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

U samo tri dana kamere
ulovile 300 prebrzih vozača
Objavljeno 28. srpnja, 2015.
Riječ je o kamerama u Strossmayerovoj ulici u Osijeku, na obilaznici kod Čepina te u Čemincu

Vezani članci

KONTROLA BRZINE U TRI HRVATSKE ŽUPANIJE

Za uništavanje radarskih uređaja - pet godina zatvora

U samo tri dana službenog rada tri su kamere famoznog radara u Osijeku, na obilaznici kod Čepina te u Čemincu snimile 299 brzinskih prekršitelja.

Već ove brojke sugeriraju da će se investicija od 4,7 milijuna kuna, koliko je država platila za postavljanje radara u određenim dijelovima Hrvatske, vrlo brzo isplatiti.

- Pet kamera za nadzor brzine postavljeno je u pripremljene kućice 9. i 10 srpnja. Odmah su puštene u 24-satni pogon, tako da smo imali pripremnih 13 dana za probni rad, da se uvjerimo u sve mogućnosti kamera i servera - doznajemo od Željka Biloša, policijskog službenika za cestovnu sigurnost PU osječko-baranjske.

A da brzanaca ima, zorno pokazuju podatci iz samo tri kamere. Kamere iz Strossmayerove ulice te kod Uljare na čepinskoj obilaznici u tri su dana zabilježile ukupno 156 prekršitelja, dok je kamera u Čemincu snimila 143 prekršitelja. Svi su oni vozili brže od dopuštenog, pa čak i kada je uračunata tolerancija. Kamera snima vozilo te fotografiju i videozapis odmah šalje na server. Treba napomenuti da je fotografija vozila, u što smo se sami uvjerili na jučerašnjoj prezentaciji, visoke rezolucije, te da se registracijske pločice izvrsno vide, pa čak i noću. Fotografija se k tome može i nekoliko puta povećati. U pet minuta, koliko smo bili pokraj servera, dva su vozača uhvaćena u prekršaju na čepinskoj obilaznici.

Procedura sankcioniranja prekršitelja izgleda ovako: policajac koji obrađuje pojedino vozilo prvo prema registracijskoj pločici utvrđuje tko je vlasnik vozila. Nakon toga se na njegovu kućnu adresu šalje “čestitka” u kojoj se navodi brzina vozila te visina kazne. Također se od vlasnika traži da potvrdi je li vozio on ili neka druga osoba. Ako se pojedini vozač bude oglušio na policijski poziv, slučaj preuzima nadležni sud. Za napomenuti je da u tom slučaju kazna za prekršitelja može samo rasti.

U Osječko-baranjskoj županiji deset je kućica za kamere, dok je uređaja pet. U kojoj kućici će biti kamera znat će samo mali broj policajaca. Vozačima taj podatak nije bitan, naravno samo ako voze po propisima.

Milan BUGARIĆ
LOKACIJA KAMERA

Deset je kućica za kamere u Osječko-baranjskoj županiji. Dvije su u Strossmayerovoj ulici, dvije na čepinskoj obilaznici kod skretanja za Uljaru, dvije u Čemincu i dvije u Cretu Bizovačkom. Po jedna kamera nalazi se u Podravskoj Moslavini kod Donjeg Miholjca te u Feričancima.

Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja