Autoglas
PUTUJETE LI SIGURNO?

Brinite se o svojim gumama jer tako se brinete o sebi
Objavljeno 28. srpnja, 2015.
Tijekom cijele godine potrebno je brinuti se o stanju guma, posebice u ljetno doba kada se spremamo na duga putovanja

S vjetski poznata tvrtka Delticom pokazala je svoju brigu za vozače već mnogo puta, između ostaloga i organizirajući akcije besplatne podjele žetona za provjeru ispravnosti guma u nekoliko europskih zemalja.

Na akciji se uvijek traži žeton više jer on osigurava da vozači na licu mjesta budu obaviješteni o stanju svojih guma. Žeton je potrebno samo prisloniti u utor gume te tako izmjeriti istrošenost same gume. Tijekom cijele godine potrebno je brinuti se o stanju guma, a pogotovo u ljetno doba kada se spremamo na duga putovanja. Stoga nije loše čuti savjete za očuvanje kvalitete pneumatika tijekom ljeta, koje je u punom zamahu. Svi znamo da je kotače bitno prekriti što svjetlijom tkaninom ako znate da će automobil dugo stajati na jakom suncu, no tu ne staje vaša briga oko osiguravanja sigurne vožnje.

Provjera tlaka

Prije nego što krećete na put, jedna od najvažnijih stvari je provjeriti tlak u pneumaticima jer ćete voziti auto s više putnika i dosta prtljage, a tlak u pneumaticima utječe na njihovo ponašanje na cesti, kao i prianjanje za podlogu tijekom prolaska kroz zavoje. Također, utječe na put kočenja koji se uvelike produljuje i s dodatnim teretom u automobilu, što ugrožava sigurnost vas i vaših najmilijih. Naravno, tu je i potrošnja goriva koju možete znatno regulirati prilagodbom tlaka, jer ona se povećava ako je tlak manji nego što bi trebao biti, s obzirom na to da tako veća površina gume dodiruje cestu i samim time povećava se otpor koji automobil mora svladati.

Tlak veći od propisanog može izazvati prijevremeno habanje gazećeg sloja, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do pucanja gume, ili, ako je guma starijeg datuma, može dovesti i do oštećenja i sitnih pukotina na obodu guma, koje su konačan znak da je potrebna njihova zamjena.

Iako nam se tijekom kupnje ne čini da ima smisla kupovati ljetne pa zimske gume jer nam je to velik trošak, to zaista ima smisla jer ljetne i zimske gume, kao i višesezonske gume imaju potpuno drugačija svojstva. Ljetni pneumatici su predviđeni za uporabu na temperaturama iznad 7 °C te bolje prianjaju uz cestu tijekom kišnih uvjeta. Zimski ili M+S pneumatici prilikom ljetnih temperatura postaju premekani i njihova vozna svojstva ne zadovoljavaju sigurnosne preporuke radi lošijeg prianjanja uz podlogu i produljenog puta kočenja, a vijek trajanja im se samim bržim trošenjem uvelike skraćuje, što dovodi do većeg troška.

Dubina utora

Svi smo se bar jednom našli u situaciji kada smo naišli na veću količinu vode na kolniku te smo na sekundu izgubili nadzor nad vozilom. Zbog izbjegavanja takvih situacija mora vam ući u naviku i provjera dubine utora gume jer ispravna dubina utora ravnomjerno i bolje odvodi vodu od pneumatika te smanjuje učinak ranije spomenutog aqua planinga.

Ako niste sigurni koji je pravilan tlak za vaš automobil, ne brinite se, u svakom automobilu postoji pisana preporuka prilagodbe tlaka od strane proizvođača automobila, a uputa se nalazi na vozačkim vratima, na poklopcu goriva, ili drugom lako vidljivom mjestu.

Godišnji odmor pravo je vrijeme da odaberete i svoje nove gume, ali i postavite sva pitanja na koja do sada niste dobili odgovor. Ponuda se može pogledati na on line shopu www.gume.com.hr na kojem ne samo da možete birati između velikog izbora guma, nego ste u mogućnosti odabrati i stanicu za montažu koja vam najbolje odgovara.

Pripremio: Milan BUGARIĆ
Ne podcjenjujte umor

Svojevremeno je provedeno istraživanje o navikama europskih vozača na putu prema ljetovalištu. Neki se vozači prije odlaska još uvijek ne pobrinu za nekoliko osnovnih stvari kojima bi mogli smanjiti opasnost i olakšati si dugo putovanje. Među ispitanicima svaki treći Europljanin često vozi više od pet sati bez odmora, a preporučuje se da se vozač odmori po 30 minuta bar svaka dva sata. Naime, umor vozača čest je čimbenik u prometnim nesrećama.

Pedantni Rusi

Europljani se općenito dobro pripremaju na dugo putovanje. Od svih europskih naroda najbolje se pripremaju, zanimljivo, Rusi. Njih čak 94 posto provjerava tlak u gumama prije odlaska, 94 posto također provjerava imaju li dovoljnu količinu tekućine za čišćenje vjetrobranskoga stakla, a 97 posto Rusa provjerava razinu ulja u motoru. Dajte si dovoljno vremena za put i planirajte stajanje putem. Vozite odgovarajućom brzinom usklađenom uvjetima na cesti i ostavite dovoljno prostora između vas i vozila oko vas. Ni slučajno nemojte piti dok vozite! Imajte na umu da se u većini europskih zemalja dopuštene razine alkohola razlikuju. Koristite li mobilni telefon, pripremite i aktivirajte hands-free uređaj prije nego što krenete. Punih 90 posto Europljana smatra da su prometne informacije u inozemstvu korisne; najkorisnijima ih smatraju Slovaci (93 posto), a najmanje korisnima Talijani (63 posto).