Kultura
LIKOVNA KOLONIJA VELEBIT

Sudjeluju nastavnici i studenti UAOS-a
Objavljeno 28. srpnja, 2015.
Osječku ekipu predvodi izv. prof. art. Vladimir Frelih

ULovincu kod Gračaca jučer je počela šestodnevna Likovna kolonija Velebit, koja će biti završena izložbom svih nastalih radova u subotu, 1. kolovoza, u 14 sati u Dom kulture u Lovincu.

MMK15 (Multimedijalni kamp 15), što je službeni naziv ove kolonije, znanstveno je umjetnički kamp preko kojeg Udruga Kultura i edukacija sa sjedištem u Lovincu ugošćuje umjetnike, kreativce i znanstvenike koji kroz grupni rad problematiziraju područja kao što su ekologija, tehnologija, društvo, mediji, duhovnost i okoliš. Središnji je dio programa posvećen gradnji kuće prema konceptima pokreta Small House. Ovogodišnji se znanstveno-umjetnički kamp veže uz temu Budući okoliš (Future Environements), a sastoji se od rezidencijalnih boravaka, radionica, prezentacija i predavanja te grupnih umjetničkih radova i procesa. Suorganizator kolonije je Općina Lovinac.

Glavni program MMK15 održava se između 23. i 29. srpnja uz niz radionica i umjetničkih akcija u suradnji sa Zelenom čistkom, Majom Kohek i Ivanom Radavićem, Antoniosom Galanopoulosom, Mickom Fuzzom i Vesnom Manojlović te studentima Umjetničke akademije iz Osijeka.

Kamp je potpuno pogonjen obnovljivim izvorima energije. Centralni dio kampa rezerviran je za radionice, predavanja i razgovore. Geodezijska je kupola promjera osam metara i visine 3,60 metara, sastavljena od drvene konstrukcije i pokrivena platnom za šatore te opremljena električnom energijom iz solarnih panela. Na programu MMK15, osim gradnje geodezijske kupole, gradnja je i kuće prema konceptima pokreta Small House (Tiny House Movement). On propituje životne stilove te upućuje na mogućnost smanjivanja potreba nametnutih potrošačkom društvu.

Tijekom svog boravka u općini Lovinac održavat će se različite radionice. Jedna od prvih je s djecom održana u subotu, 25. srpnja 2015., kada su roditelji i djeca dan proveli kreativno i zanimljivo. Multimedijalna radionica i sva ostala događanja sjedinjuju umjetnost, ekologiju i kulturu.

“Ovo je već treće naše sudjelovanje na koloniji, a prošle su bile održane također u Lici, ali kod Otočca. Od ove godine, pa, nadamo se, i sve iduće bit će u Lovincu, koji ima divan novi Dom kulture”, kaže izv. prof. art. Vladimir Frelih koji predvodi osječku ekipu.

Inače, na koloniji sudjeluje dvadesetak umjetnika: Nikolina Ivezić, Petar Čujo, Alana Kajfež, Nikola Vudrag, Zvjezdana Jembrih, Jure Kokeza, Iva Habus, Marina Stoponja, Petar Hranuelli, Josipa Čamber i Kruno Jošt, gost predavač na osječkoj Umjetničkoj akademiji. A pod vodstvom izv. prof. art. Vladimira Freliha iz Osijeka su stigli asistentica Ana Petrović te studentice Ivana Jozić i Andrea Knezović.

Darko KOVAČEVIĆ

IZLOŽBA

NASTALIH RADOVA BIT ĆE OTVORENA U SUBOTU, 1. KOLOVOZA

U radu Multimedijalnog kampa sudjeluje dvadesetak umjetnika iz cijele Hrvatske

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike