Kultura
LIKOVNA KOLONIJA VELEBIT

Sudjeluju nastavnici i studenti UAOS-a
Objavljeno 28. srpnja, 2015.
Osječku ekipu predvodi izv. prof. art. Vladimir Frelih

ULovincu kod Gračaca jučer je počela šestodnevna Likovna kolonija Velebit, koja će biti završena izložbom svih nastalih radova u subotu, 1. kolovoza, u 14 sati u Dom kulture u Lovincu.

MMK15 (Multimedijalni kamp 15), što je službeni naziv ove kolonije, znanstveno je umjetnički kamp preko kojeg Udruga Kultura i edukacija sa sjedištem u Lovincu ugošćuje umjetnike, kreativce i znanstvenike koji kroz grupni rad problematiziraju područja kao što su ekologija, tehnologija, društvo, mediji, duhovnost i okoliš. Središnji je dio programa posvećen gradnji kuće prema konceptima pokreta Small House. Ovogodišnji se znanstveno-umjetnički kamp veže uz temu Budući okoliš (Future Environements), a sastoji se od rezidencijalnih boravaka, radionica, prezentacija i predavanja te grupnih umjetničkih radova i procesa. Suorganizator kolonije je Općina Lovinac.

Glavni program MMK15 održava se između 23. i 29. srpnja uz niz radionica i umjetničkih akcija u suradnji sa Zelenom čistkom, Majom Kohek i Ivanom Radavićem, Antoniosom Galanopoulosom, Mickom Fuzzom i Vesnom Manojlović te studentima Umjetničke akademije iz Osijeka.

Kamp je potpuno pogonjen obnovljivim izvorima energije. Centralni dio kampa rezerviran je za radionice, predavanja i razgovore. Geodezijska je kupola promjera osam metara i visine 3,60 metara, sastavljena od drvene konstrukcije i pokrivena platnom za šatore te opremljena električnom energijom iz solarnih panela. Na programu MMK15, osim gradnje geodezijske kupole, gradnja je i kuće prema konceptima pokreta Small House (Tiny House Movement). On propituje životne stilove te upućuje na mogućnost smanjivanja potreba nametnutih potrošačkom društvu.

Tijekom svog boravka u općini Lovinac održavat će se različite radionice. Jedna od prvih je s djecom održana u subotu, 25. srpnja 2015., kada su roditelji i djeca dan proveli kreativno i zanimljivo. Multimedijalna radionica i sva ostala događanja sjedinjuju umjetnost, ekologiju i kulturu.

“Ovo je već treće naše sudjelovanje na koloniji, a prošle su bile održane također u Lici, ali kod Otočca. Od ove godine, pa, nadamo se, i sve iduće bit će u Lovincu, koji ima divan novi Dom kulture”, kaže izv. prof. art. Vladimir Frelih koji predvodi osječku ekipu.

Inače, na koloniji sudjeluje dvadesetak umjetnika: Nikolina Ivezić, Petar Čujo, Alana Kajfež, Nikola Vudrag, Zvjezdana Jembrih, Jure Kokeza, Iva Habus, Marina Stoponja, Petar Hranuelli, Josipa Čamber i Kruno Jošt, gost predavač na osječkoj Umjetničkoj akademiji. A pod vodstvom izv. prof. art. Vladimira Freliha iz Osijeka su stigli asistentica Ana Petrović te studentice Ivana Jozić i Andrea Knezović.

Darko KOVAČEVIĆ

IZLOŽBA

NASTALIH RADOVA BIT ĆE OTVORENA U SUBOTU, 1. KOLOVOZA

U radu Multimedijalnog kampa sudjeluje dvadesetak umjetnika iz cijele Hrvatske

Možda ste propustili...

U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Izložba o krasopisu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJERA FILMA "SVEĆENIK - ČUVAR HRVATSKOG PODUNAVLJA"

Fra Marko Malović bio je zaštitnik, ali i utjeha svoga naroda u okupiranom Iloku

2

GLASATI SE MOŽE DO 31. SIJEČNJA

Kornati su među pet finalista za najbolju europsku filmsku lokaciju

3

DVIJE USPJEŠNICE U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

Tjedan bajki završava ovog vikenda