Regija
NOVO NALIČJE STAROJ VALPOVAČKOJ LJEPOTICI

Počela obnova suda u Valpovu
Objavljeno 28. srpnja, 2015.

VALPOVO – Valpovčani su se ovih dana ugodno iznenadili jer je počela temeljita rekonstrukcija Općinskog suda u Valpovu. S obzirom na to da je riječ o objektu koji godinama nije obnavljan, jasno je da će završetkom obnove sud napokon dobiti uvjete rada kakve zaslužuje, a grad obnovljeni objekt koji će pridonijeti ljepšem izgledu.

Iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) koja je nadležna za provedbu ovog projekata koji se financira u sklopu I komponente programa IPA i Prijelaznog instrumenta, doznajemo da se Projekt „Potpora racionalizaciji mreže sudova“ financira u okviru I komponente programa IPA za programsku godinu 2011. Riječ je o projektu s najvećim iznosom unutar navedene programske godine u sklopu kojeg je potpisano 14 različitih ugovora vrijednih 8,1 milijuna eura. Cilj je projekta poboljšanje radnih uvjeta mreže sudova (preuređenje i obnova sedam objekata sudova u Osijeku Sisku, Valpovu, Benkovcu i Ivanić Gradu, u kojima su smještena dva županijska i pet općinskih sudova), dva ureda općinskih državnih odvjetnika i jedan prekršajni sud, a Projekt se provodi kroz ugovore o radovima i ugovore o uslugama nadzora radova.

Korisnik projekta je Ministarstvo pravosuđa, a Ugovor o izvedbi radova na rekonstrukciji Općinskog suda Valpovo potpisan je s tvrtkom Zuber d.o.o. iz Višnjevca 23. travnja 2015 godine. Ukupni iznos ugovora je 832.825,12 eura, a EU ga financira sa 707.901,35 eura (85 posto). Radovi su počeli 8. lipnja, a rok završetka je devet mjeseci.

- Kako bi se pravosudnim tijelima osigurali primjereni uvjeti rada, postojeći prostor će se adaptirati. Prilagodit će se ulaz u zgradu (postavljanje vertikalne podizno-sklopive platforme na sjevernom pročelju zgrade) osobama s invaliditetom. U ulaznom prostoru ugradit će se i druga vertikalno-podizna platforma koja povezuje sve etaže, kako bi se osobama s invaliditetom omogućio pristup svakom prostoru u zgradi. Istaknuti ulazni prostor u prizemlju će zbog toga biti nadograđen i kroz kat. Adaptacijom postojećeg prostora, uz novi funkcionalni raspored, predviđa se zamjena svih trošnih dijelova kao što su stolarske i bravarske stavke te nužna zamjena podnih i stropnih obloga kao i svi radovi koji će se pojaviti kao posljedica uvođenja novih instalacija. Izvest će se adaptacija postojećih sanitarnih čvorova i dogradnja dodatnih sanitarnih čvorova jer su postojeće prostorije u lošem stanju i lošeg rasporeda te ih treba kompletno renovirati, a također dodati i sanitarije za osobe s invaliditetom. U svrhu toplinske zaštite zgrade predviđena je sanacija svih pročelja i zamjena vanjske stolarije u cijelosti te djelomična zamjena unutarnje stolarije, uređenje dvorišta te svi ostali građevinsko-obrtnički radovi nužni za potpunu funkcionalnost prostora, pojašnjeno je u priopćenju iz SAFU-a koje je potpisala glasnogovornica Tatjana Mikas.

Isto tako, 4. svibnja 2015. godine potpisan je i ugovor o provedbi stručnog nadzora nad izvođenjem radova s tvrtkom Respect-ing d.o.o. iz Osijeka, a ukupna vrijednost ovog ugovora je 59.900 eura (EU udio financiranja je 50.915 eura).L.Aničić

JOŠ NEKOLIKO PROJEKATA

Osim toga u Osječko-baranjskoj županiji u sklopu projekta „Potpora racionalizaciji mreže sudova“ financiraju se i sljedeći ugovori: radovi na rekonstrukciji Županijskog suda u Osijeku koji su počeli 15. lipnja, a čija ukupna vrijednost projekta iznosi 2.661.964,86 eura, radovi na rekonstrukciji Županijskog državnog odvjetništvo u Osijeku vrijednosti 192.800,69 eura, te radovi na rekonstrukciji Trgovačkog i Prekršajnog suda u Osijeku u iznosu od 557.919,03 eura, podsjetili su u SAFU.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike