Regija
U TOPLICAMA U BIZOVCU

120 milijuna kuna za najveći bazen u Hrvatskoj, novu zgradu lječilišta i preuređenje hotela!
Objavljeno 28. srpnja, 2015.
Otvorenje bazena planirano je za početak kolovoza, nova zgrada lječilišta tijekom jeseni, a hotel do početka 2016.

BIZOVAC – Nezapamćeno visoke temperature ovoga ljeta u Slavoniji nisu bile prepreka za više od 100 građevinaca tvrtke Bramgrad iz Zagreba i njihovih slavonskih kooperanata koji trenutačno rade u Bizovcu na jednom od najvećih gradilišta u Slavoniji i Baranji, ali i Hrvatskoj. Na prostoru Bizovačkih toplica, naime, realizira se investicija vrijedna oko 120 milijuna kuna, a od čega su 100 milijuna samo nova ulaganja, a u sklopu koje se privodi kraju gradnja najvećeg bazena u Hrvatskoj, gradi se nova zgrada Lječilišta i obavljaju pripreme za predstojeću rekonstrukciju i opremanje hotela Termia!

Kako doznajemo od direktora Sunčanih toplica d.o.o. Ivice Bakovića, kupači s područja Slavonije i Baranje već početkom kolovoza moći će se rashladiti u novosagrađenom bazenu s valovima u Bizovačkim toplicama, koji će uvelike obogatiti postojeću ponudu toplica.

Umjetni valovi metar visoki

- Gradnja ovog bazena impresivne veličine, koji je sa svojih više od 2000 četvornih metara vodene površine najveći takav u Hrvatskoj, samo je prva od tri faze investicijskog ciklusa koji su iz Sunce koncerna d.d. najavili odmah nakon kupnje Bizovačkih toplica u lipnju 2014. godine. Bazen je vrijedan oko 10 milijuna kuna, u njega stane oko 1800 kubičnih metara vode. U svom najdubljem dijelu veličine 25 x 25 metara dubok je 1,80 metara i ima osam plivačkih staza, a prema drugom dijelu bazena postaje postupno sve plići i plići. Zasigurno će posebna atrakcija u njemu biti umjetni valovi koji će se proizvoditi s pomoću specijalnih generatora za pravljenje valova naručenih iz Škotske, čija je ugradnja upravo u tijeku, a koji će dosezati oko metar visine. Ti valovi u bazenu bit će atrakcija koja će zasigurno oduševiti posjetitelje, kao i činjenica da će se pitka voda u tom bazenu tijekom hladnijih dana grijati, te da će bazen, ovisno o vremenskim prilikama, zbog toga moći raditi sve do studenoga i primati nekoliko tisuća kupača dnevno - najavljuje direktor toplica Ivica Baković. Dodaje da će nagodinu uslijediti gradnja još nekoliko manjih bazena s vodenim atrakcijama.

Nakon otvorenja novog bazena planira se i uvođenje autobusnih linija kojima će se olakšati dolazak kupača u kompleks Bizovačkih toplica.

U novom lječilištu 60 soba

Usporedno s bazenom, u Bizovačkim se toplicama neposredno uz postojeću zgradu lječilišta gradi nova zgrada lječilišta sa 60 soba, vrijedna oko 40 milijuna kuna, koja će omogućiti gostima na terapiji potrebnu udobnost dok koriste blagodati bizovačke termalne vode za svoj oporavak. Novi objekt bit će kapaciteta 120 kreveta, s nekoliko apartmana i dvokrevetnim sobama.

U listopadu 2015. kreće rekonstrukcija i opremanje hotela Termia, u kojem će se nadograditi dodatnih 30 soba, tako da će kapacitet hotela umjesto sadašnjih 205 ležajeva, biti 215 ležajeva, kategorije 3+ zvjezdice. Nakon više od četvrt stoljeća neulaganja prostor će se temeljito renovirati i preurediti u svrhu njegove bolje iskoristivosti, zajedno s namještajem i opremom u svim sobama. U taj golemi posao novi će vlasnik uložiti između 40 i 50 milijuna kuna, a cijeli posao planira se završiti do početka 2016. godine.

Toplo more

Cijeli projekt investicija u Bizovačke toplice, koji je na društvenim mrežama već oduševio javnost te unio toliko potrebnu injekciju optimizma, realizira se na površini od 31.521,25 četvornih metara, a u konačnici će rezultirati, u sljedećih godinu do dvije, udvostručavanjem broja radnika sa sadašnjih 60 na 120 zaposlenih, gdje će se prilikom zapošljavanja prednost dati radnicima s područja općine Bizovac i Valpovštine koji udovoljavaju traženim uvjetima.

U cijeloj priči svakako je važna i informacija da su početkom prošlog mjeseca stigli i rezultati balneološke analize te mišljenje o mogućnosti upotrebe terme Bizovačke toplice s Odjela za vode i balneoklimatologiju Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, koja potvrđuje da je riječ o “kvalitetnoj vodi visoke temperature i mineralizacije koja se približava mineralizaciji morske vode, pa se opravdano može govoriti da se kupači kupaju u toplom moru, a voda Bizovačkih toplica potiče na hiperaktivnost i podiže vitalnost organizma”.

Lidija ANIČIĆ

U sljedećih godinu do dvije planira se udvostručenje broja radnika - sa 60 na 120

Autokamp s tridesetak kućica

Ako se činjenici da Bizovac ima vodu koja se može koristiti i u medicinsko-rehabilitacijske i u rekreacijsko-turističke svrhe doda podatak da je u bližoj budućnosti u planu izgradnja i autokampa s 30-ak kućica uz cestu Bizovac - Brođanci, koji će biti jedan od prvih u ovom dijelu Slavonije, više je nego jasno da je ulaganje Sunce koncerna na čelu s Jakom Andabakom u Bizovcu priča koja ima sve predispozicije da napokon probudi i pokrene predugo zapostavljanu hrvatsku regiju.

U bazenu će se voda za hladnijih dana grijati te će on moći raditi do studenoga

Možda ste propustili...

ŠKOLE SE POBRINULE ZA SVU DJECU

Obroci i za učenike s različitim alergijama

SUFINANCIRAT ĆE GRAD SLATINA I ŽUPANIJA

OŠ Josipa Kozarca trodijelna dvorana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana