Osijek
NA LJETU U DOMU TEHNIKE

Djeca već prvog dana radionice oslobodila svoju kreativnu stranu
Objavljeno 28. srpnja, 2015.

Nova radionica izrade predmeta od drva počela je jučer (27. srpnja) u Domu tehnike, pod vodstvom Katarine Tomić, učiteljice tehničke kulture. Na radionici će sudionici naučiti osnove modeliranja te izrađivati male modele od drva, pa će tako od šperploče debljine tri milimetra izraditi drvene kutijice, koje će naposljetku moći ponijeti kući kao uspomenu na novo iskustvo.

- Strojevi na kojima sudionici rade su Unimat Basic strojevi koji su potpuno sigurni za djecu. Kada sudionici shvate što sve na njima mogu raditi, oslobode svoju kreativnu stranu i puste mašti na volju. Također, roditelji znaju da su im djeca sigurna u radu s ovim strojevima, te je zbog toga vjerojatno i posjećenost ovolika - ističe voditeljica radionice.

Naime, radionica je namijenjena za desetak djece, ali se prijavilo njih šesnaest, većinom djece između 1. i 5. razreda, zbog čega su u Domu tehnike povećali broj dodatnih strojeva.

Jučer su se sudionici upoznavali sa strojevima i učili pravilno rezati drvo, dok će sljedećih dana početi izradu kutijica, koje će moći i obojiti u željenu boju. Djeci je zanimljiv upravo ovakav tip radionice na kojoj izrađuju rukama, zaprljaju se i naposljetku vide plodove svog kreativnog rada.

Voditeljica Katarina Tomić izražava zadovoljstvo zbog posjećenosti radionice, ali se i nada da je ovo samo početak kreativnog procesa u većine sudionika. Naime, mnogi učenici koji nauče osnove na ljetnoj radionici, vraćaju se u Dom tehnike u rujnu, kada se cijele školske godine subotom počinju održavati radionice modelarstva, zrakoplovnog modelarstva i graditeljstva.

Radionica traje do petka (31. srpnja), svakog dana od 9 do 12 sati, a najvažniji joj je cilj prikazati učenicima praktičnu stranu izrade drvenih predmeta, koja nije omogućena u uobičajenoj nastavi tehničke kulture.

Završena radionica Rastavi-sastavi računalo

U petak (24. srpnja), na kraju ljetne radionice pod nazivom Rastavi-sastavi računalo, dodijeljene su diplome sudionicima: Mislavu Milinkoviću, Bruni Mediću, Dominiku Locakoviću, Viktoru Kataliniću, Tinu Krupilnickom, Roku Marinčiću, Matiji Gabadaju, Frani Mijiću, Ivanu Mijiću, Antunu Ivankoviću, Andriji Ivankoviću, Patriku Dražiću i Danijelu Krištofu.

Započela i neplanirana radionica Uvod u fotografiju

Jučer je, poput radionice za izradu drvenih predmeta, počela i radionica fotografije, odnosno osnova fotografije, koja će trajati do petka. Na radionicu su se unatoč kasnoj najavi i organizaciji, prijavile dvije znatiželjne sudionice, koje će kroz fotografiju voditi Zoran i Ida Đurkić, članovi Fotokluba Osijek. “Sudionice uče o kompoziciji i motivu, kako bi naposljetku znale ako žele fotografirati primjerice zgradu, procijeniti koliko daleko trebaju stati kako bi stala cijela u fotografiju”, navodi Ida Đurkić. Sudionice su jučer počele fotografirati mrtvu prirodu, odnosno predmete u svojoj okolini, kako bi kasnije mogle prijeći na zahtjevnije zadatke.

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike