Osijek
GROBLJE SVETE ANE

Na Aninom groblju pokopani su brojni znameniti Osječani - Hengl, Waldinger, Neuman...
Objavljeno 28. srpnja, 2015.

Danica Pinterović, Vjekoslav Hengl, Adolf Waldinger, samo su neki od brojnih znamenitih Osječana pokopanih na Gornjogradskom, ili, kako ga većina Osječana naziva, Aninom groblju.

U to su se u nedjelju, 26. srpnja, na blagdan svete Ane mogli uvjeriti brojni Osječani, koje je turistički vodič Vlado Pest poveo u razgled toga groblja. Ovu tematsku turističku rutu osmislio je taj poznati osječki turistički vodič, veliki zaljubljenik u Osijek, a realizira je već petu godinu zaredom. Osim toga, šetnju Aninim, ali i drugim osječkim grobljima Pest organizira već 16 godina, i to na blagdan Svih svetih.

Inače, Vlado Pest je predsjednik Udruge za poljepšanje grada Osijeka, koja organizira niz zanimljivih događanja, predavanja, pa tako i šetnje osječkim grobljima. Uz organizaciju Udruge, pokrovitelj je razgleda bila Turistička zajednica grada Osijeka.

- Anino groblje nije najveće, ni najstarije, ali je jedno od najpoželjnijih, jer najviše naših sugrađana želi da se nakon smrti pokopa upravo na ovom groblju. Cijeli jedan grad ili točnije 100.000 ljudi pokopano je na Groblju svete Ane, koje se prostire na površini od 55.000 četvornih metara. Jedno je to od deset gradskih grobalja - ispričao je vodič Pest.

Na tom je groblju više pokopanih muškaraca nego žena (omjer je 60:40), a veliku većinu nadgrobnih spomenika, 95 posto, čine kameni nadgrobni spomenici.

Na Aninom groblju pokojnici se pokapaju od 1737. godine, nakon velike epidemije kuge, od koje je umrla trećina tadašnjih stanovnika Osijeka, gotovo 800 osoba. To je groblje ujedno najstarije od tri gornjogradska groblja.

Uz to što su na Aninom groblju pokopani brojni znameniti Osječani, tu su i mnoga umjetnička djela. “Kršinićev Isus, rađen po narudžbi obitelji Gillming nalazi se na grobu te obitelji, gdje je pokopan i dr. Vjekoslav Hengl, jedan od najznačajnijih osječkih gradonačelnika, koji je 1926. godine uveo električni tramvaj u Osijek. Augustinčićev kip djevojke iz njegove rane faze, ujedno jedino djelo toga umjetnika u Osijeku, krasi grob trgovačke obitelji Zorman, dok je spomenik obitelji Ogrizek iz doba secesije najtanji spomenik i jedno od najljepših nadgrobnih djela Antuna Slavičeka”, objašnjava Pest.

Vodič Pest našim je sugrađanima još pokazao grob obitelji Axmann, gdje je pokopan poznati arhitekt Viktor Axmann. Vidjeli smo i gdje su pokopani gradonačelnik i graditelj Vladimir Malin (autor Sokolskog doma), odvjetnik i političar Dragutin Neuman, trgovac Lorenz Jäger, Emerich Reisner, vlasnik Tvornice žigica, ravnateljica Muzeja Slavonije Danica Pinterović, graditelj Otto Struppi i mnogi drugi znameniti Osječani.

Vesna LATINOVIĆ
ZAŠTO OBILAZAK GROBLJA?

A kako je Vlado Pest došao na ideju da organizira razgled groblja? “Uobičajeni su obilasci groblja Mirogoj u Zagrebu, varaždinskog groblja, groblja Pere Lachaise u Parizu i mnogih drugih. Prije 16 godina prvi sam organizirao obilazak grobova znamenitih Osječana na ovom groblju, i to je pobudilo veliko zanimanje naših sugrađana. Groblja su, kao i spomenici te druge znamenitosti, slika jednog grada. Stoga obilaskom grobova odajemo počast našim znamenitim sugrađanima i upoznajemo umjetnička nadgrobna djela koja potpisuju slavni umjetnici”, objašnjava naš sugovornik.

ADAMOVICH, DESATY, KOLARIĆ...

Na Aninom groblju nalazi se i grob obitelji Adamovich, tu su pokopani Adela Desaty, Pajo Kolarić, Adolf Waldinger, kao i naši suvremenici: Pavle Blažek, Dragica Gucunski, Branko Mihaljević, Lav Mirski, Julije Njikoš, Ivan Balog, Zdenko Dobek te sveučilišni profesori Petar Anić, Dragutin Rilke, Dragica Gucunski. Vodič Pest pokazao nam je i grob Jove Stanisavljevića Čaruge, poznatog razbojnika, o kojem je osječki Državni arhiv snimio film koji smo nedavno vidjeli na Osječkom ljetu kulture.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike