Zdravlje
VOĆE I POVRĆE S VELIKIM UDJELOM VODE

Pravo osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana
Objavljeno 27. srpnja, 2015.

Kod jabuke u prosjeku voda čini 82 posto težine ploda, a slično je kod ananasa, kivija te manga i citrusa.

Voće i povrće s velikim udjelom vode poput krastavca i tikvica pravo je osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana. Sadržaj vode u ovim plodovima je i do 95 %, zbog čega im je kalorijska vrijednost iznimno mala. Ljeto obiluje takvim plodovima, od lubenica i dinja do rajčica, krastavaca i tikvica. Odličan su izvor vitamina, minerala, prijeko potrebne tekućine, a uz to su i niskokalorični pa se uklapaju u sve modele dijetalne prehrane. Posebno su omiljene lubenice i dinje koje su, ohlađene, odlična zamjena za slastice, a mogu se kombinirati u osvježavajućim ljetnim voćnim salatama.

Voće i povrće bogato vodom povoljno djeluje na rad bubrega i pospješuje izlučivanje vode iz organizma, dakle ima diuretski učinak, pomaže pri probavnim smetnjama te sprječava i ublažava crijevne infekcije, ima povoljan učinak na cirkulaciju, pomaže u regulaciji funkcije prostate, štiti i jača sluznice u cijelom tijelu.(J.Kn.)

Prirodna detoksikacija

U vremenu detoksikacije treba voditi računa o tome da se unose namirnice bogate vodom. Neka se na vašem jelovniku pronađu sljedeće namirnice:

Limun – vitamin C je ujedno poznat kao vitamin detoksikacije, uz pomoć kojeg ćete lakše razgraditi toksine, a najbolji izvor ovog vitamina je u limunu.

Zeleno povrće – odličan je saveznik u procesu detoksikacije same jetre. Jedite ga sirovo, iscijeđeno, kuhano. Upravo zeleno povrće ima najduži status u povijesti detoksikacije.

Češnjak – njega možete kombinirati uz sve namirnice. Možete ga dodati u salatu, kao začin svakom jelu. Odličan je za srce i stimulira proizvodnju enzima.

Kupus – dva su glavna detoksikacijska enzima u jetri, a upravo ovo povrće potiče proizvodnju i jednog i drugog.

Cikla – sadrži jedan od glavnih detoksikacijskih enzima.

Najčitanije iz rubrike