Novosti
DANIMA NAKON OTMICE JOŠ SE NE ZNA GDJE JE SALOPEK

Oteti Slavonac u arapske je zemlje otišao raditi još prije desetak godina
Objavljeno 27. srpnja, 2015.
Zbog delikatnosti situacije obitelj ne može davati nikakve informacije

Vezani članci

TOMISLAV S., MENADŽER FRANCUSKE TVRTKE

Naoružana skupina u Egiptu otela Slavonca iz Vrpolja

Ni u nedjelju, petog dana nakon otmice 31-godišnjeg Tomislava Salopeka iz Vrpolja u Egiptu, na području Kaira, gdje je kao zaposlenik francuske multinacionalne kompanije CGG radio na geofizičkim radovima pri istraživanju nafte i plina, nema novih pojedinosti o slučaju.

Zbog delikatnosti situacije obitelj ne može davati nikakve informacije, a zbog prirode slučaja nema ni neke komunikacije s okolinom. Obitelj danima u najvećoj strepnji iščekuje bilo kakvu informaciju o otetom suprugu, ocu, sinu i bratu ili telefonski poziv, no zahtjeva za otkupninom zasad nema. I dalje je nejasno zašto je predmet otmice naoružane egipatske skupine bio samozatajni geodetski tehničar iz Slavonije. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u stalnom je kontaktu s obitelji i svim institucijama, kako u Hrvatskoj, tako i Egiptu, a stvar je u obje zemlje na najvišim državnim i sigurnosnim razinama. Za otetog Vrpoljčanima među njegovim mještanima mogu se čuti samo riječi hvale.

- Izuzetno dobar, vrijedan i pametan mladi čovjek koji je iz roditeljske kuće ponio dobar odgoj - kaže nam jedan Vrpoljčanin koji je Tomislava posljednji put vidio još prošle godine jer, zbog prirode posla i udaljenosti radnog mjesta, rjeđe dolazi.

- Otišao je za poslom, boljim poslom i uvjetima kako bi obitelji i sebi osigurao bolji život. Otišao je u strane, arapske zemlje još prije arapskog proljeća, možda i prije desetak godina, radeći u mnogima od njih, prvo za domaću tvrtku Geofiziku, a poslije za strane kompanije - kaže naš sugovornik.

Završio je za geodetskog tehničara, a na poslu znanjem, iskustvom i predanošću napredovao do menadžerskih funkcija. Inače, Vrpolje je, zajedno sa susjednom Strizivojnom otprije slovilo kao kraj iz kojeg dosta mlađih mještana odlazi upravo na geofizičke radove, u potrazi za boljom plaćom, u strane, arapske zemlje poput Libije, Sirije, Egipta, Tunisa, Iraka..., pa i još dalje - Južnoafričke Republike, no arapsko proljeće, koje se poput domino-efekta 2010. i 2011. godine širilo tim zemljama, mnoge je tada vratilo kući, neke zauvijek, neke samo privremeno, do smirivanja situacije u tom dijelu svijeta. Jedan od potonjih bio je i Tomislav. Od srijede, kada je otet, ni obiteljima ostalih iz mjesta koji rade po tim zemljama nije svejedno kada je u pitanju sigurnost njihovih sinova, očeva i muževa.

Suzana ŽUPAN
KOMPANIJA JOŠ NIJE NIŠTA OBJAVILA O OTMICI ZAPOSLENIKA

Tomislavova obitelj u mjestu slovi kao uzorna i čestita. Tomislav sa suprugom i dvoje djece živi u istom kućanstvu s roditeljima, s tim da mu je otac zaposlen u Njemačkoj, iz koje je hitno došao kući nakon zastrašujuće informacije o otmici sina. MVEP, osim prvotne, osnovne informacije o otmici, objavljene u petak u 14 sati, poslije se nije oglašavalo s novim pojedinostima. CGG, kompanija u kojoj je Tomislav zaposlen, na svojim službenim stranicama nije ništa objavila o otmici svoga zaposlenika.

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora