Regija
SVETIŠTE SV. ANE U BISTRINCIMA I JUČER PRGRLILO VIŠE DESETAKA TISUĆA VJERNIKA

S molitvama i zahvalama pred majku Božje Majke
Objavljeno 27. srpnja, 2015.

Vezani članci

SVETI JAKOV APOSTOL - ZAŠTITNIK ŽUPE GUNJA

Evanđelje na misi na španjolskom

BISTRINCI – Svi putevi vjernika jučer su vodili u Bistrince! Tamo se naime, jučer u Svetištu svete Ane, nedaleko od naselja i u neposrednoj blizini rijeke Drave, okupilo više desetaka tisuća vjernika koji su s molitvama, zahvalama i prošnjama od ranih jutarnjih sati dolazili pokloniti se svetoj Ani čiji se blagdan slavio.

Prvi put u povijesti Svetišta svečano misno slavlje predvodio je jedan nadbiskup. Đakovačko-osječki nadbiskup, msgr. Đuro Hranić, u svojoj propovijedi osvrnuo se na značenje ove svetice u današnjem vremenu te ulogu roditelja Blažene Djevice Marije, Joakima i Ane, koja se posebno štuje kao zaštitnica majki, djece, obitelji, trudnica i rodilja, mornara.

Svečano euharistijsko slavlje iz Svetišta svete Ane u Bistrincima izravno se prenosilo u programu HRT-a, a samom blagdanu prethodila je tradicionalna trodnevna duhovna obnova koju je organizirala Župa svetog Josipa Radnika iz Belišća.

Oni koji dolaze redovito u ovo svetište, koje je označeno kao “mjesto mira, molitve i odmora”, a posebice oni koji dolaze prvi put, fascinirani su velikim brojem, posebice mladih, vjernika, koji ovu sveticu rado odabiru za svoju i zaštitnicu svoje obitelji. Nemali je broj i onih koji svjedoče o čudima koja su se u njihovu životu događala na njezin zagovor u ovom svetištu poput čudesnih ozdravljenja, obraćenja, a posebno dara roditeljstva koji su dobivali supružnici nakon godina, pa i desetljeća života u braku bez djece.

Nije novost da je upravo Svetište svete Ane u Bistrincima oduvijek bilo omiljeno svratište vjernika iz svih dijelova Slavonije i Baranje, a posebno vjernika iz Valpovštine. Ustalio se običaj da se sv. Ani ovdje redovito hodočasti utorkom i na mlade nedjelje, a u posljednje vrijeme Župa Belišće svakog 26. u mjesecu u ovom svetištu na veliku radost vjernika održava misna slavlja.

Budući da se zbog stalno rastućeg broja vjernika koji su dolazili u ovo svetište za to pokazala potreba, tadašnji Crkveni odbor Bistrinci na čelu s Milanom Siplom 1995. godine pokrenuo je projekt gradnje crkve na ovoj lokaciji, koju je u povodu 200. godišnjice Svetišta, 1997. godine, posvetio tadašnji biskup, msgr. Ćiril Kos. Riječ je o neobičnom objektu poluotvorenog tipa, koji se svojim arhitektonskim karakteristikama izvanredno uklopio u prirodu koja ga okružuje. On je na ovim prostorima označio početak novog vala pobožnosti prema sv. Ani, koji nesmanjenom snagom traje sve do današnjih dana. Lidija Aničić

Bunar koji ne presušuje

U ovom “svetištu usred šume” poklonac sa slikom svete Ane dala je podići valpovačka grofica i sama impresionirana snagom kojom zrači ovo mjesto. Iskopan je i bunar, koji do danas nikada nije presušio i kojem se također pripisuju čudotvorna svojstva na zagovor sv. Ane.

Euharistijsko slavlje, koje je prenosio HRT, predvodio je nadbiskup Đuro Hranić

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike