Regija
VEDRAN MIHAL BROĐANIN MEĐU NAJBOLJIM MATURANTIMA

Odličan u svemu, a u
matematici 100-postotan
Objavljeno 27. srpnja, 2015.
Vedran je upisao FER, a nagodinu bi želio upisati i glazbenu akademiju

SLAVONSKI BROD - Brođanin Vedran Mihal je među malobrojnim najmaturantima u Hrvatskoj koji su na ovogodišnjem državnom ispitu briljirali. I on je iz svih predmeta postigao odličan rezultat, a matematiku je riješio sto posto. Za one koji ga poznaju to i nije bilo iznenađenje jer su naviknuli na uspjehe višestruko talentiranog mladića, koji je proteklih godina postizao vrsne rezultate na raznim natjecanjima od županijskih, nacionalnih do međunarodnih..., donoseći trofeje osvojene za geografiju, matematiku i kao glazbenik. Kako mu sve to polazi za rukom, doznajemo u razgovoru za kratkog odmora u Brodu.

- Što se tiče mature, za to i nisu bile potrebne posebne pripreme. One traju kroz cijelo srednjoškolsko obrazovanje. Gledajući testove otprije, vidio sam da to znanje imam, a rupe u znanju teško se mogu popuniti za tako kratko vrijeme - kaže odlikaš, poručujući učenicima da rade kontinuirano.

Testovi na maturi su, prema njegovu mišljenju, dobro koncipirani, traže samo bitne činjenice, više inteligenciju nego čisto znanje. No dvoji oko toga što je cilj mature - vrednovanje srednje škole ili ulaznica za fakultete. Dvojbe pak nije bilo oko upisa fakulteta - izbor je FER u Zagrebu, a dogodine bi volio upisati i glazbenu akademiju.

- Imam veliku želju nastaviti s klavirom - kaže mladić koji iza sebe ima 13 godina napornog rada, petnaestak pijanističkih natjecanja, od čega desetak međunarodnih, sa zavidnim rezultatima. Na posljednjem, ovogodišnjem državnom natjecanju u Dubrovniku osvojio je drugu nagradu, a kao najznačajnije izdvaja natjecanje 2011. godine u Osijeku na EPTI, gdje je bio najbolje plasirani hrvatski natjecatelj među odabranima iz Rusije, Bugarske, Kine... Brojna su natjecanja i nagrade i iz matematike te geografije (u Poljskoj i Japanu, gdje je osvojio zlatnu i srebrnu medalju).

Veza između računarstva na koje će se usmjeriti i glazbe koju želi paralelno studirati i Vedranu je pomalo neobjašnjiva, no često je, kaže, susretao sličan spoj. Dobre temelje nosi iz slavonskobrodske Gimnazije M. Mesića, premda bi, smatra, program trebalo mijenjati.

- Preopširan je i prefiksan, ne dopušta učenicima da sami izabiru, inzistira se na prevelikom broju činjenica, a ne dopušta se da razvijaju kreativnost - veli Vedran, koji rješenje vidi kroz više sati izborne nastave i, naravno, provođenje reforme, za koju je potrebno dulje vrijeme. Sam nije puno vremena trošio na sjedenje uz knjigu, a dobro je došlo i okruženje - 17 odlikaša u razredu, koji su se međusobno poticali i pomagali. Najviše je sati, kaže, proveo uz klavir, posebno pred natjecanje. Ipak, uvijek se našlo vremena i za izlaske s društvom iz razreda i iz harmonikaškog orkestra u kojem svira. A premda Brod ne obiluje mjestima za izlazak, Vedran ističe: “Važno je da budemo s ljudima koje volimo.” Sa sedam prijatelja iz razreda nastavit će druženje i na FER-u, a tu je i stara ekipa s raznih natjecanja.

- To me baš veseli, kao i ono novo što me čeka na faksu, gdje i dalje slijedi svojevrsno natjecanje, što je dobro - zaključuje skorašnji brucoš, koji bi volio na studentske razmjene i na diplomski studij po svjetskim sveučilištima, a nakon studija možda malo van, pa natrag u domovinu...

Marija RADOŠEVIĆ
“Radite što volite”

Uspješni mladić poručuje mladima kako je najvažnije da rade ono što vole i da se tome potpuno predaju. Isplatit će se sigurno, što potvrđuje i vlastitim primjerom. Proputovao je Hrvatsku i dobar dio svijeta po raznim najtjecanjima, upoznao druge zemlje, kulture, stekao prijatelje.

HARMONIKA PA GEOGRAFIJA U RUSIJI

Za Vedrana ni na praznicima nema puno opuštanja. Za koji dan slijede koncerti s brodskim harmonikaškim orkestrom u Livnu i na Hvaru, a već 8. kolovoza putuje u Rusiju na olimpijadu iz geografije. Nakon uspjeha na proteklim olimpijadama, nadati se je novom odličju jer je Vedran na uspjeh okolinu - naviknuo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike