Regija
RABLJENI AUTOBUS SLATINSKA HVIDRA ŽELI BOLJE ISKORISTITI

Autobusna linija za dostupniju
zdravstvenu zaštitu branitelja
Objavljeno 27. srpnja, 2015.

SLATINA – Udruga Hvidra Slatina uz pomoć Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine i okolnih općina te Hvidre RH krajem prošle godine za 50.000 kuna kupila je stari, ali dobro očuvani autobus IVECO radi prijevoza branitelja, invalida i ostalih pripadnika stradalničke populacije.

Udruge proizašle iz Domovinskog rata svojim programima planiraju redovite obilaske mjesta stradanja hrvatskih branitelja i različita hodočašća pa se očekivalo da će zajednički autobus uvelike smanjiti troškove takvih putovanja. Prema riječima predsjednika slatinske Hvidre Mate Bubaša, trebala je zaživjeti i jedna stalna autobusna linija koja bi prevozila nezaposlene, umirovljene i branitelje na skrbi, ali i ostale umirovljenike iz Slatine, Orahovice i Virovitice, koji nemaju značajnija primanja, a koji su također dali svoj doprinos obrani domovine. Zamišljeno je da ih autobus dva puta tjedno prevozi radi pružanja zdravstvene pomoći. S obzirom na slabu prometnu povezanost gradova u županiji javnim prijevozom, na otežano kretanje braniteljske i umirovljeničke populacije zbog životne dobi i bolesti, i na udaljenost željezničkih postaja od mjesta njihova stanovanja i od virovitičke bolnice, očekivalo se da će takva autobusna linija tim ljudima više nego značajno olakšati dostupnost prvenstveno zdravstvene zaštite.

– U Županiji smo dobili nekoliko obećanja, ali ona se još nisu ostvarila, nije zaživjela ta linija, pa sada autobus koristimo samo povremeno, isključivo za prijevoz naših članova. Pokušavamo naći mogućnost da autobus bude u funkciji Grada, kako bismo njime ostvarili i neku dobit. Poznato je, naime, da se financiramo samo iz članarina i ono malo novca što dobijemo iz proračuna, a to je nedovoljno za sve aktivnosti koje provodimo - kaže Mato Bubaš.

Kako bi dobila licencu za prijevoz putnika, udruga je omogućila svojoj tajnici polaganje ispita za voditelja prometa, tako da su zadovoljene sve pretpostavke za obavljanje djelatnosti prijevoza. Valja napomenuti da je autobus već opravdao svrhu nabave jer je korišten za terensku nastavu o Domovinskom ratu učenika svih škola na slatinskom području te za posjete Vukovaru i braniteljima u Zagrebu.

– Nadamo se da će naša inicijativa naići na razumijevanje i da će komercijalni prijevozi pokriti troškove održavanja autobusa - optimističan je predsjednik slatinske Hvidre. P. Žarković

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana