Mozaik
62. PULA FILM FESTIVAL

Matanićevu “Zvizdanu”
čak šest Zlatnih arena
Objavljeno 26. srpnja, 2015.

Igrani film Dalibora Matanića “Zvizdan” nagrađen je s čak šest Zlatnih arena na 62. izdanju pulskog filmskog festivala, i to za režiju, glavnu žensku ulogu, sporednu mušku ulogu, sporednu žensku ulogu, kostimografiju te – Veliku zlatnu arenu za najbolji film. Tako je odlučio ocjenjivački sud Hrvatskog programa koji su činili talijanski pisac novela i scenarist Maurizio Braucci, njemački kritičar i selektor specijaliziran za Istočnu Europu Bernd Buder, kazališni i filmski glumac, performer i glazbenik Zlatko Burić, M.P.S.E, majstor tona Srđan Kurpjel te filmski i televizijski redatelj Kristijan Milić. Osim spomenutih Arena, “Zvizdan” je osvojio i nagradu Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Zlatna arena dodijeljena je filmu “Zvizdan”, produkcijskoj kući Kinorama i producentici Ankici Jurić Tilić, Zlatna arena za režiju Mataniću, Zlatnom arenom za glavnu žensku ulogu nagrađena je Tihana Lazović, Zlatnom arenom za najbolju sporednu mušku ulogu Dado Ćosić, za najbolju sporednu žensku ulogu Nives Ivanković te za najbolju kostimografiju Ana Savić Gecan. Film je nastao u produkciji Kinorame i koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

Publika je nagradu Zlatna vrata Pule dodijelila filmu "Bit ćemo prvaci svijeta" redatelja Darka Bajića s prosječnom ocjenom 4,85, objavljeno je u subotu na završnoj konferenciji za novinare u pulskom festivalskom centru. Ivo Gregurević dobio je Nagradu Fabijan Šovagović na pulskom filmskom festivalu. Filmu "Ti mene nosiš" redateljice Ivone Juke pripale su tri Zlatne arene, i to za kameru Mariju Oljači, za glazbu Tehou Teardu te za vizualne efekte Zoranu Čuliću i Nebojšu Rogiću, dok je Nagrada "Breza" za najboljeg debitanta dodijeljena Heleni Beljan. Film "Takva su pravila" redatelja Ognjena Sviličića osvojio je tri Zlatne arene, i to za najbolju glavnu mušku ulogu Emiru Hadžihafizbegoviću te za scenografiju Ivanu Veljači. Zlatna arena za scenografiju dodijeljena je Josipu Mlakiću za film "Imena višnje" redatelja Branka Schmidta kojemu je pripala i Zlatna arena za montažu, i to Vesni Lažeti i Hrvoju Mršiću. Zlatna arena za specijalne efekte pripala je Branku Repalustu za film "Svinjari" redatelja Ivana Livakovića, dok je Zlatna arena za oblikovanje zvuka pripala Martinu Semenčiću za film "Rakijaški dnevnik" redatelja Damira Čučića. Zlatna arena za najbolji film u hrvatskom programu manjinske hrvatske koprodukcije pripala je filmu "Ničije dijete" redatelja Vuka Ršumovića koji je osvojio i Zlatnu arenu za režiju, dok je Zlatna arena za glumačko ostvarenje pripala Denisu Muriću za ulogu Pućeta u istome filmu. U konkurenciji međunarodnog programa Zlatna arena za najbolji dugometražni film pripala je filmu "Pored mene" redatelja Stevana Filipovića dok je međunarodni žiri posebno priznanje dodijelio filmu "Koza" redatelja Ivana Ostrochovskyja koji je ujedno dobio i diplomu za najbolji film u konkurenciji programa "Susjedi i prijatelji". U programu "Pulica" diploma za najbolji dugometražni film pripala je filmu "Nevidljivi dječak" redatelja Gabrielea Salvatoresa, nagrada ocjenjivačkog suda studentskog programa pripala je filmu "Ljeto bez mjeseca" redatelja Stefana Ivančića, dok je nagrada za najbolji kratki film u sklopu hrvatskog programa pripala filmu "Malo više kiše" redatelja Marka Dugonjića.(T.K.)

Međunarodni uspjeh

Podsjetimo, “Zvizdan” je nakon premijere u Cannesu osvojio sjajne reakcije međunarodne kritike i publike, kao i nagradu žirija u programu Izvjestan pogled. Nedavno je objavljeno da će biti prikazan u sklopu natjecateljskog programa najvećeg filmskog festivala u regiji, Sarajevo Film Festivala. Također, tijekom 50. izdanja festivala u Karlovim Varima, gdje je “Zvizdan” prikazan, uvršten je u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament. “Zvizdan” će 10. i 14. kolovoza biti prikazan i na Filmskom festivalu u Melbourneu.

Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

Najčitanije iz rubrike