Magazin
JOSIP SALAPIĆ, PREDSJEDNIK KLUBA ZASTUPNIKA HDSSB-A

U HDSSB-u sam pronašao svoj životni i politički put
Objavljeno 25. srpnja, 2015.
O potpori birača pred izbore, HDZ-u i SDP-u, preferencijalnim glasovima...

S predsjednikom Kluba zastupnika HDSSB-a u Saboru, Josipom Salapićem, razgovarali smo o radu Hrvatskog sabora i aktualnostima s hrvatske političke scene.

Parlamentarni izbori sve su bliže, a sve ankete kažu da će HDSSB i ovaj put imati bitnu ulogu u saborskim klupama. S koliko zastupnika?

- Siguran sam u dobar izborni rezultat. HDSSB-ovi zastupnici su pokazali što znači biti narodnim zastupnikom, govoriti da te svi razumiju, progovarati o istinskim problemima naše domovine i zastupati interese onih koji su nam dali povjerenje, a to su naši Slavonci, Baranjci i Srijemci. Ne trebamo se previše opterećivati rezultatima anketa, one često daju iskrivljenu sliku stvarnog rejtinga političkih stranaka. Nije isto raditi ankete po svakoj pojedinoj izbornoj jedinici ili je raditi za cijelo područje Hrvatske, ako se rade po svakoj izbornoj jedinici, onda HDSSB u 4. i 5. izbornoj jedinici (Osječko-Baranjska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija), ima nekoliko zastupnika, a po metodi kada se ankete vrše na razini cijele države puno manje, što je i normalno jer ako pitate birače u Zagrebu, Varaždinu, Splitu, Rijeci, Zadru, Dubrovniku... gdje HDSSB nema svoje izborne liste, onda je nemoguće i glasati za nas. Uglavnom, pustimo ankete i predizborni politički marketing, osjeti se podrška naših birača na terenu i uopće ne sumnjam u izvrstan izborni rezultat.

Vidjeli smo da HDZ proziva vašu stranku tvrdeći da ćete poslije izbora koalirati s SDP-om, iako stalno ponavljate da ste spremni na suradnju sa svakim izbornim pobjednikom, ako je spreman ispuniti vaše zahtjeve. U isto vrijeme upravo je HDZ svojim glasovima omogućio formiranje vlasti u Osijeku koju predvode SDP i NL Ante Đapića. Kako to komentirate?

- HDZ ne može drugo nego prozivati i pod svaku cijenu pokušati oslabiti HDSSB u 4. i 5. izbornoj jedinici, jer svaki naš dobar rezultat ne odgovara ni HDZ-u ni SDP-u. Ne radi se o ispunjavanju naših zahtjeva, to može ispasti da mi dajemo ultimatume budućoj Hrvatskoj vladi, radi se o političkom programu HDSSB-a, a to su istinske reforme naše države, od konkretne decentralizacije, teritorijalnog preustroja županija, gradova i općina, spašavanja posrnule poljoprivrede i gospodarstva, fiskalne i monetarne politike, položaja mladih obitelji, učenika, studenata i svih drugih segmenata društva, i što je najvažnije ulaganje države u povratak investicija na područje svih krajeva Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, povlačenje sredstava i korištenje svih prednosti našeg članstva u EU, te puno veća briga za očuvanje temeljnih hrvatskih nacionalnih interesa. Onaj tko to razumije i želi prihvatiti takav program je dobro došao politički partner. Što se tiče koalicije HDZ-a i SDP-a u Osijeku tu se najbolje vidi sva prljavština zagađene politike koju treba dobro pročistiti, ne želim osobno povrijediti nikoga tko trenutno u tome sudjeluje, ali ovakvo udruživanje svih i svakoga samo zbog mržnje prema HDSSB-u govori da su svima njima samo bitne osobne fotelje i interesi, a ne istinski razvoj našega grada. Osijek sve više propada i to trebamo zaustaviti.

Koliko je za HDSSB značio povratak Branimira Glavaša u Osijek i ima li naznaka da u njegovom slučaju uskoro možemo očekivati novi pravorijek?

- Povratak Branimira Glavaša kući u Osijek, nakon životne kalvarije koju je on prolazio sve ove godine je veliki zamah i vjetar u leđa HDSSB-u. Svaki dan je u više mjesta diljem Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, sudjeluje u političkom radu stranke, razgovara s ljudima, svagdje je dobrodošao i osjeća se da nije zaboravljen nakon toliko godina provedenih u zatvoru. Upravo je njegov pravosudni proces dokaz o dugogodišnjoj isprepletenosti politike i pravosuđa u cjelini. Siguran sam u to da ne bi bilo sudskog procesa da Branimir Glavaš nije napustio HDZ i osnovao svoju političku stranku, ovako kao smetnja nekim pojedincima u HDZ-a našao se na meti montiranog političkog procesa koji je pao na Ustavnom sudu u siječnju ove godine, ali nažalost nakon 4,5 godine dugog čekanja. Time je i sam Ustavni sud prekoračio sve razumne rokove i donio odluku kojom ukida drugostupanjsku presudu protiv Branimira Glavaša te vraća postupak na ponovno odlučivanje Vrhovnom sudu. Svi smo svjedoci pravne zavrzlame koja se događala nakon povratka Branimira Glavaša u Hrvatsku, od njegova dočeka u Osijeku, gdje su ga sugrađani srdačno dočekali, do ponovnog pritvaranja u istražni zatvor zbog različitih pravnih tumačenja loših kazneno procesnih zakona. Vjerujem da se politika i ovdje uključila u svom punom maksimumu da se Branimira Glavaša zatvori na duže vrijeme, barem do proteka predstojeće kampanje za parlamentarne izbore, jer im on osobno smeta, no srećom nisu uspjeli u tome. U iščekivanju smo ponovne odluke Vrhovnog suda, ona može biti različita, od ukidanja prvostupanjske presude te vraćanja na ponovljeni sudski postupak, do određivanja iste ili manje kazne kako mu je dosuđeno na Vrhovnom sudu, sve je moguće, no čvrsto vjerujem da će istina i pravda na kraju pobijediti u korist Branimira Glavaša, i da se ovakav nakaradni sudski postupak zbog istine i temeljnih vrednota Domovinskog rata više nikada neće nikome dogoditi.

U ovih 25 godina HDZ-ova i SDP-ova koalicija izmjenjuju se na vlasti, a zemlja tone, sa sve većim dugom na leđima. Vidite li kakvo svjetlo na kraju tunela, mogu li to biti neki od najnovijih pokazatelja na koje se Vlada poziva, a koji ipak pokazuju određene pozitivne pomake?

- Dobro je da barem minimalnih pomaka ima, no to nije dovoljno za izlazak iz ove financijske krize u koju smo upali lošim politikama nekih prijašnjih SDP-ovih i HDZ-ovih Vlada. Nažalost to sada više ne možemo vratiti na početak, treba se uhvatiti posla i tražiti izlazak iz ove sveopće nacionalne katastrofe. Zanemarivo je trenutna Vlada Zorana Milanovića iskoristila mogućnosti koje nam pruža punopravno članstvo u EU, tamo postoje brojni načini za povlačenje novca iz europskih fondova, no nije se dovoljno napravilo, bavimo se često nepotrebnim političkim prepucavanjima, a država nam sve više tone, bojim se grčkog scenarija i kod nas. Ove godine se neće moći puno napraviti jer je kraj mandata ove lijeve koalicije koju predvodi SDP, slijedi izborna kampanja, nema više vremena za velike reforme, niti su najnoviji potezi Vlade neki spektakularni, više ih ocjenjujem kao pokušaj vraćanja povjerenja birača, no kasno je sada za to, vremena za promjene je bilo i ova ga je Vlada uzaludno potrošila.

Na slijedećim će izborima vrijediti i preferencijalni glasovi, na čemu ste inzistirali. Očekujte li da će se to povoljno odraziti na rezultat vaše stranke?

- Djelomično sam zadovoljan novim izbornim zakonom, on je samo pomak na bolje. Vlada je potpuno prepisala rješenje iz zakona o izborima za Europski parlament, gdje je cenzus 10% izravnih glasova koje kandidat treba osvojiti na listi da bi preferencijalni glas imao važnost. No kod izbora za Europski parlament cijela RH je jedna izborna jedinica, a kod izbora za Hrvatski Sabor ih imamo 10, taj cenzus je trebao biti upala manji, dakle 5%, jer je veći broj izbornih jedinica i drugačiji način mogućnosti da netko dobije tražene preferencijalne glasove. Što se tiče refleksije na rezultat HDSSB-a, procjenjujem će se na nas dobro odraziti, naši kandidati za zastupnike svaki pojedinačno su prepoznatljivi ljudi u narodu. Preferencijalno glasovanje i služi da bi birači mogli dati glas onome kandidatu kojega prepoznaju po njegovom dosadašnjem stručnom i političkom radu. Mi takve kadrove u stranci gradimo dugi niz godina.

Kako uopće postići ukidanje županija i ustanovljavanje manjeg broja regija, te smanjenje broja jedinica lokalne uprave i samouprave, kada se HDZ tome oštro protivi, a sada je i Milanović protiv ukidanja županija, a za izglasavanje takvih promjena Ustava nužna je dvotrećinska većina u Saboru?

- Ako želimo dobro svim građanima Hrvatske, nakon ovih parlamentarnih izbora koju su pred nama trebamo odmah krenuti u sveobuhvatne strukturne reforme. Jedna je sigurno promjena teritorijalnog ustroja, ne možemo opstati i financijski izdržati teret od 551 jedinice, što lokalne što regionalne uprave, to je preveliki teret za državni, ali i za lokalne proračune. HDSSB je kod pokušaja ustavnih promjena predložio izmjenu Ustava, kojom bi se omogućilo ustrojavanje regija, pet ili više, ovisno o analizama i stručnim procjenama s kolikim bi brojem regija Hrvatska mogla bolje funkcionirati. To ne znači da smo mi tražili ukidanje dosadašnjeg sustava županija, nego njihov preustroj ili okrupnjavanje više županija u jednu regiju. Naravno da se HDZ žestoko usprotivio tome i to samo iz razloga što u većini županija vlast drže upravo oni, da je drugačije sigurno bi to podržavali. Čudi me iznenadna promjena mišljenja premijera Zorana Milanovića, upravo su oni bili zagovornici ovakvih promjena, a sada govori da su županije opravdale svoje postojanje! Očito je da i SDP mijenja svoju političku strategiju pred nadolazeće izbore. No, poslije izbora svatko tko očekuje našu podršku mora dobro razmisliti o ovome jer mi odustati nećemo.

Vidimo da iz istog razloga Sabor ne može izabrati nove suce Ustavnog suda, a početkom prosinca mandat istječe za čak još pet ustavnih sudaca. Kako riješiti to pitanje...?

- Ako Ustavni sud ostane sa sedam Ustavnih sudaca, Hrvatska će se naći prvi puta od svoje samostalnosti u ustavnopravnoj krizi koja može naštetiti svim građanima, što nam nije potrebno. Nažalost, sve se svelo na najnižu razinu političke trgovine, nerazumnog bojkotiranja izbora dvoje sudaca u nedavnom pokušaju, pa čak i toga da nikoga nije briga kako će se ovakvo stanje odraziti na zaštitu prava građana pred Ustavnim sudom. Treba voditi računa da za ustavne suce biramo kvalitetne ljude, stručne i neovisne od bilo koga, koji su se dokazali u dosadašnjem radu, ako ćemo suce birati samo po tome kojoj su političkoj opciji bliži onda ćemo dobiti loš i nekompetentan Ustavni sud. Problem ćemo riješiti samo tako da oni koji sudjeluju ili ne sudjeluju u izboru sudaca Ustavnog prestanu s niskim političkim igrama.

Prije četiri godine ste se uključili u rad HDSSB-a. Iz današnje perspektive, jeli to bio dobar potez?

- Sigurno da je, osobno se osjećam kao da sam član od početka stvaranja HDSSB-a, nikakve razlike u odnosu na sve ostale čelne ljude stranke nema. Pronašao sam svoj životni i politički put u okruženju u kojem radim, stekao sam brojne prijatelje i upoznao krasne suradnike. Naša stranka ima budućnost i siguran sam da ćemo biti dobar korektiv buduće Hrvatske vlade, da ćemo raditi jedino i isključivo za hrvatske nacionalne interese i to je ono zbog čega svoj osobni potez smatram ispravnim.

Razgovarao: Igor BOŠNJAK

Povratak Branimira Glavaša kući u Osijek, veliki je zamah i vjetar u leđa HDSSB-u...

AKTIVNOST U SABORU

Odgovorni smo u obavljanju dužnosti

Kako biste ocijenili rad Sabora u kojem je Klub HDSSB-a jedan od najaktivnijih, što je potvrđeno i činjenicom da je Boro Grubišić prvi po broju javljanja?

- Svi zastupnici Kluba HDSSB-a su aktivni i vrlo odgovorni u obavljanju svoje zastupničke dužnosti, nas nekoliko je u samome vrhu po broju rasprava i aktivnostima u Saboru, tako bi se trebali ponašati svi zastupnici koji dobiju priliku zastupati svoje birače. Tada bi i slika Sabora i njegova uloga kao najvažnijeg predstavničkog tijela građana bila puno bolja. Ovako zbog većeg broja neodgovornih zastupnika, stvara se dojam da nitko ništa ne radi, a to baš i nije tako. Ovaj saziv Sabora, ako ćemo ga uspoređivati s prijašnjima je dosta slab, loša je razina stručnih rasprava, neki zastupnici uopće ne dolaze na sjednice, ne pojavljuju se na radnim tijelima, ako nisu dio vladajućih i onih koji dolaze samo petkom na glasovanje, rijetko da bilo što i rade, a to je neozbiljno i svakako treba donijeti Etički kodeks ponašanja zastupnika, gdje će se oni koji ne rade svoj posao kažnjavati na adekvatan način. Naš zastupnik Boro Grubišić je slika i prilika pravog narodnog zastupnika, takvih je u novijoj hrvatskoj povijesti malo, i zaista svaka mu čast na onome što radi.

Država nam sve više tone, bojim se grčkog scenarija i kod nas...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike