Regija
OŽIVLJAVANJE POLJOPRIVREDE

Karbokalkom protiv kiselosti,
zelenom gnojidbom do humusa
Objavljeno 25. srpnja, 2015.

GUNJA – Poljoprivredna proizvodnja na području općina Drenovci, Gunja i Vrbanja, unatoč tome što je zasnovana na prilično velikim površinama zemljišta srednje pogodnosti i većeg broja farmi sagrađenih prema Operativnom programu, već je duži niz godina u ozbiljnoj krizi. Svi pokazatelji govore o stalnom padu proizvodnih aktivnosti, ulaganja, rezultata poslovanja, kao i o padu broja poljoprivrednih gospodarstava. Ukupna površina zemljišta u ove tri općine je 42.206 hektara, od čega je oranica 18.416 hektara. Prema analizi Ministarstva poljoprivrede, poplavne vode Save uništile su 41,51 posto zemlje, tj. 7854 hektara - u Gunji sto posto, Drenovcima 46,84 i Vrbanji 21,23 posto.

Provodeći postupak kontrole plodnosti tla na poplavljenom području k.o. Drenovci, Đurići, Gunja, Posavski Podgajci, Račinovci, Rajevo Selo, Soljani, Strošinci i Vrbanja te mjerama popravka tla kalcizacijom u slučaju smanjenja sadržaja humusa, Vukovarsko-srijemska županija nastoji pomoći oporavku i gospodarskom jačanju ruralnog područja. Provjeravajući što se čini na oporavljanju tla, parcelu Mirka Kandraća u Gunji posjetili su Božo Galić, župana, Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu VSŽ-a i Andrija Brčić, vlasnik tvrtke za raspoređivanje karbokalka.

– Ovo je strnište pšenice na šest hektara. Ovdje su hrpe karbokalka koje će ujutro bit razasute po površini. Urodom pšenice nisam zadovoljan jer se pokazala kiselost tla. Kalcizacija je velika pomoć naše županije nama poljoprivrednicima. Ovo će biti lijek za njivu - istaknuo je Mirko Kandrać.

– Ne sjećam se da je netko osim kooperanata Sladorane ovo činio. Županjska Sladorana donirala je karbokalk za oporavak tla na koji se sručila voda Save. Cijenim da će se ovaj posao obaviti za tri tjedna. U kalcizaciju i zelenu gnojidbu uključeno je 350 poljoprivrednika - rekao je Boris Nikolić, voditelj koordinacije stradalih poljoprivrednih gospodarstava.

– S kalcizacijom nemam iskustva, oni koji su to učinili kažu odlično je. Sami ovo ne bismo mogli obaviti, skupo je, a ne znamo još ni cijenu pšenice. Poljoprivreda traži ulaganja, a pitanje je što ćemo s njive skinuti - kaže zemljoradnik Darko Živanović.

– Obišao sam površine ranije i sada. Lijepo je vidjeti da ljudi rade, ali trebaju imati i plodove svog rada. Mi u županiji nemamo sredstava, ali činimo sve da naš Program revitalizacije poljoprivrede uspije. Dobra suradnja sa Sladoranom Županja urodila je plodom, Sladorana je donirala 12.000 tona karbokalka, a daruju i utovar, dovoz i istovar. Donacija je vrijedna oko milijun kuna. Hvala u ime poljoprivrednika - kazao je župan Galić.

Ukupni će trošak popravljanja tla kalcizacijom i zelenom gnojidbom najvećim dijelom podnijeti Županija, manjim dijelom općine i simbolično korisnici, a ukupna će korist koja je sada mjerljiva za poljoprivredna gospodarstva dosegnuti 2,5 milijuna kuna.

Stjepan BOGUTOVAC
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike