Kultura
IZLOŽBA U POVODU 90. OBLJETNICE OSNUTKA ZOOLOŠKOG VRTA U ZAGREBU

Prvi majmun, slon i žirafa u povijesti zoološkog vrta u Muzeju grada Zagreba
Objavljeno 25. srpnja, 2015.

ZAGREB - U povodu 90. obljetnice osnutka Zoološkog vrta u Zagrebu, u Muzeju grada Zagreba otvorena je velika studijska izložba Zoološki vrt u Zagrebu 1925.-2015.

Mjesto i značenje Zoološkog vrta u Zagrebu tijekom povijesti duge 90 godina nezaobilazna je činjenica u formiranju slike identiteta Zagreba. Kroz priču o Zoološkom vrtu ispričanu medijem izložbe prati se suživot životinja i ljudi, životinja i njihovih timaritelja, posjetitelja, upravitelja odgovornih za funkcioniranje vrta te njihovih brojnih suradnika, zahvaljujući kojima se vrt stalno osuvremenjivao.

Izložba se velikim dijelom referira i na tijek medijskog praćenja novosti u Zoološkom vrtu, u dnevnom tisku te brojnim sačuvanim filmskim materijalima koji su bilježili ambijent, atmosferu i život u vrtu, od prvog filmskog zapisa 1926. godine do današnjih dana.

Atrakcije vrta, dolazak prvih egzotičnih životinja i rekreiranje konteksta njihova života u vrtu – prvi majmun, prvi lav, prvi slon, prva žirafa, morski lavovi – samo su neke od priča koje su prisutne na izložbi. Gotovo su uvijek tu i ljudi s kojima se životinje sprijateljuju, od Mije Filipovića, prvog Orpheusa Zoološkog vrta u Zagrebu, do svih drugih prijateljstava sa životinjama.

Specifičan medij izložbe omogućuje laku komunikativnost prezentiranih sadržaja, potiče interes te uključuje i velike i male posjetitelje koji su posredno ili neposredno, kroz tri generacije do danas mogli obuhvatiti svoje doživljaje, emocije i iskustva povezana sa Zoološkim vrtom. Program igraonice za djecu, kao sastavni dio izložbe, potaknut je igrom – slagalicom Zoološki vrt iz fundusa Muzeja koja je bila vrlo popularna, a mogla se kupiti u trgovini Mavre Druckera, Ilica 39, u Zagrebu dvadesetih godina prošlog stoljeća. Izložba se može pogledati do 31. listopada 2015.

Vrt je otvoren je 27. lipnja 1925., u perivoju Maksimir, zalaganjem ing. Mije Filipovića, osnivača, i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika arh. Vjekoslava Heinzela. Prvih nekoliko godina razvoja moglo bi se nazvati romantičarskim razdobljem budući da se vrt formirao – nabava životinja, širenje terena, izgradnja nastambi – zahvaljujući svesrdnoj pomoći građanstva, prijatelja i uvjerenih entuzijasta, zagovaratelja i podupiratelja inicijative o potrebi postojanja ove kulturne i obrazovne ustanove u Zagrebu.

Tri ključna razdoblja u razvoju obilježena su poduzetim uređenjima vrta 1930-ih i 1950-ih godina te trećom fazom započetom 1990-ih godina koja traje i danas. Tijekom povijesnog razvoja svako od ta tri razdoblja bilo je obilježeno nekim prostornim, građevinskim i arhitektonskim uređenjem vrta, odnosno izgradnjom modernih nastambi. (D.Kć.)

Autori izložbe

Koncepciju izložbe izradila je Željka Kolveshi, sručni suradnici bili su Charlotte Frank, Katarina Horvat, dr. sc. Srećko Leiner, Carmen Lhotka, Dubravka Petek, Marija Sabolić i mr. sc. Dubravka Zaninović Stančec, prostorno i likovno oblikovanje izložbe djelo je Adriane Čulek, a vizualni identitet i grafičko oblikovanje izložbe i promidžbenog materijala izradila je Iva Marochini. Za multimedij bio je zadužen Darko Antoš.

Vrt je otvoren 27. lipnja 1925., u perivoju Maksimir, zalaganjem osnivača ing. Mije Filipovića

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike