Mozaik
VINA KOLAR IZ SUZE SVOJOM KVALITETOM STAJU UZ BOK NAJBOLJIM BARANJSKIM VINIMA

Lepršavi Sauvignon il' ozbiljni Pinot bijeli, pitanje je sad?
Objavljeno 25. srpnja, 2015.
Kuhinja je autohtona, uključujući fiš-paprikaš, čobanac, razne perkelte i druge delikatese

Ako je u Zagorju 0,5 promila u zraku, u Baranji to mora biti nešto više! Vozeći uskom cestom iz Tikveša preko Kneževih Vinograda do Suze razmišljao sam koliko je taj kraj bogat vinima.

Nije se bilo lako odlučiti koji podrum posjetiti i čije vino kušati, ali odluka je pala i uskoro se preda mnom otvorio svijet Podruma Kolar koji krije tajne finih vina s patinom plodne Baranje. I ne samo to. Uz tradicionalno gostoprimstvo, dočekali su nas slavonski specijaliteti – kulen, kulenova seka, suhi vrat, kobasica te zelene ljute papričice koje su posebno ugodno iznenadile. Ali, uvijek treba krenuti redom. Prema popisu stanovništva iz 2001., Suza ima 636 stanovnika i nalazi se na prometnom pravcu Osijek – Bilje- Vardarac – Lug – Grabovac – Kneževi Vinogradi – Suza. Odavno je taj kraj poznat po vinogradima, poljima i kvalitetnom vinu. U obitelji Kolar kažu da su kod njih isprepletena obiteljska i vinova loza. A njihovo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi ratarstvom, proizvodnjom vina i od 2004. ugostiteljstvom. Kušaonica vina s podrumom posebna je priča pa petero članova obitelji Kolar, Lajoš, Ilona, kćerke Sibila i Kinga te zet Mario uživaju u svom naumu male vinarije s finim vinima i kvalitetnom uslugom.

Brojne nagrade

- Početak je bio skromno ratarstvo i vinogradarstvo na nekoliko hektara koji su se u konačnici pokazali isplativima i pokazali smjer budućnosti obitelji. Iz godine u godinu povećavali smo nasade, a kad su kćerke odrasle, zajedno smo odlučili proširiti djelatnost prema ugostiteljstvu-turizmu. Do tada smo imali bogat izbor vina koje smo njegovali u podrumu naslijeđenom od djeda – kažu Kolarovi naglasivši da su kušaonicu, restoran i smještaj izgradili i uredili od srca, a gostima nastoje pružiti ono najbolje, ono što bi sami rado pojeli i popili.

I uspijeva im! Vina su njihova donijela brojne nagrade s raznih natjecanja, ali najviše vole kad gosti sami ocjenjuju njihove proizvode.

A tada sam probao Sauvignon. Ima nešto tajanstveno u tom vinu, nešto poput magneta pa te i dalje moli da ga piješ. I onda si u opasnosti da ne pretjeraš, ali iskusni novinari na takve se opasnosti ne mogu navući?! Pa onda graševina, sauvignon, rajnski rizling, chardonnay, pinot bijeli, frankovka, pinot crni, cabernet sauvignon, traminac, pinot sivi, cúvesuminer, cúvesunoir…

Treba naglasiti da je jedan podrum ostavljen u originalnom stanju, a star je otprilike stotinjak godina, sa zemljanim podom i drvenim bačvama, dok je drugi podrum moderniziran i služi za njegu i skladištenje vina. Kolarov Sauvignon jedno je od najboljih baranjskih vina svih vremena. Inače, Kolar je jedan od rijetkih u Baranji koji proizvodi vino iz dvije sorte grožđa – pinot bijeli i cabernet sauvignon.

- Četrnaest etiketa, dvanaest sorti i dva cuvea – naš su ponos. Najzastupljenija je graševina sa šezdesetak posto, a nakon nje sauvignon, a imamo i kupažu crnih vina nazvanu sunoir dok se bijela naziva sublanc. Brand naših vina je Suza Baranje. Asocira na ime, kapljicu i lijepu Baranju. Godinama smo razmišljali o redizajnu nekih etiketa i tražili smo rješenja od raznih dizajnera. Ništa nas nije impresioniralo dok supruga i njena sestra nisu same sjele i razmislile, na pamet im je pao motiv mađarske nošnje i niknula je ideja za dalje – kaže Mario Mijatović iz Vinarije Kolar naglasivši da će od sljedeće sezone pokrenuti i biciklistički kamp obogativši tako turističku ponudu Baranje.

Od EU-a su dobili mogućnost korištenja europskih fondova i to su iskoristili u dva navrata u obliku rekonstrukcije vinograda posadivši 2,8 hektara novih nasada, a stare su počupali. I u podrumarskom dijelu ponovili su se i kupili nove strojeve, flotator, uveli kontrolu hlađenja i grijanja u podrumu, a potpuno su prešli na navojni čep. Kupili su novu pužnu i pretočnu pumpu, filtre… To im je omogućilo višu razinu kvalitete rada, a samim time i vina.

Domjenci, ručkovi,večere...

Vinarija su koja ima tradiciju, ali nisu toliko napali tržište, a veći proboj tek planiraju. Bitna im je kvaliteta vina, a posebice im je drag Sauvignon, koje je njihovo dijete koje najviše vole i njeguju. Odlikuje ga lepršavost, njegova sortnost i bazga koja mu daje sve pa i slatkoću. Prije pet godina posadili su i zeleni silvanac i pokazao se dobrim.

- U našoj kušaonici vina mogu odjednom uživati 72 osobe pa organiziramo domjenke, razne ručkove, večere… Kuhinja je autohtona, uključujući fiš-paprikaš, čobanac, razne perkelte i druge delikatese. Naši su se gosti na to već naviknuli – naglašava Mijatović.

Svaki podrum krije svoju tajnu, a svi vole tajne! Obitelj Kolar sada ima dva podruma, a mnogi se gosti sjećaju da su prije dvadeset godina bili u jednom od njih pa kažu - bio je to podrum Bele Bačija… Najbolje ih je otkriti kada dođete u Vinariju Kolar jer tajne se, ako baš moraju biti i izdane, baš i ne govore javno.

- Sauvignon je naša „droga“. Ponosimo se tim vinom i na našim obiteljskim ručkovima uvijek ga pijemo jer je kralj našeg podruma. Imam dva sina, a svi oni zajedno s nama popiju po čašicu vina nakon ručka. Učimo ih na kulturu vina od malih nogu – zaključio je Mijatović pozvavši sve koji vole fino vino i ugodnu atmosferu da ih posjete uz prethodnu najavu na 091 5249351. Ako zaborave na broj telefona, mogu ga pronaći na vratima vinarije, a rade 0 - 24 sata.

I dok smo ispijali putnu čašicu rashlađenog zelenog silvanca, vrijeme je prolazilo. Popodnevna temperatura od 38 °C nije se u podrumu osjetila, ali nije bilo ni naznaka da je pao mrak.

Baranjske vinske ceste više nisu bile uske i osjećali smo se božanstveno. A iza nas je u daljini ostajala prekrasna Baranja. I šarene etikete Vina Kolar koje su nam obojile dan.

Slobodan KADIĆ
Frankovka 2013. postala vrhunska!

Frankovka Vinarije Kolar iz 2013. od prije nekoliko dana postala je vrhunska. Uskoro će ju početi buteljirati i puštati na tržište. Riječ je o lepršavom vinu, višnja u njemu, ali i druge voćne arome uz lagani alkohol. Prvo je to vrhunsko vino u posljednjih nekoliko godina, a 2007. imali su vrhunski Chardonnay.

U vinskom podrumu

I restoran je dijelom građen u zemlji, u starom vinskom podrumu. U sklopu objekta nalaze se i tri dvokrevetne sobe prve kategorije. S kata zgrade stepenice vode do prirodne terase koja je smještena iznad podruma i pruža prekrasan pogled na selo i polja. Iznad terase je i dio novog nasada vinograda obitelji Kolar koji je moguće posjetiti. Gostima nude tradicionalnu kuhinju, kotlić, odlično domaće vino i rakiju, kao i mogućnost ribolova. Ne treba ni spomenuti da se u blizini nalazi Kopački rit, etnoselo Karanac, Iločka vinska cesta, dvorac Eugena Savojskog u Bilju, spomenik u Batini… ali i susjedni Zmajevac, također poznat po vinima.

Najčitanije iz rubrike