Novosti
OSTAVKE U SLOVENIJI ZBOG SUMNJE U REGULARNOST ARBITRAŽE O GRANICI

Hrvatska razmatra izlazak iz arbitraže
Objavljeno 24. srpnja, 2015.

Vezani članci

VESNA PUSIĆ O MOGUĆEM UTJECANJU NA GRANIČNI SPOR SA SLOVENIJOM

Hrvatska će ispitati je li bilo dogovaranja tijekom arbitraže

Slovenski arbitar Jernej Sekolec podnio je pismenu ostavku predsjedniku Arbitražnog suda u Haagu te se time isključio iz postupka o hrvatsko-slovenskoj granici.

Ostavku je ponudila i Simona Drenik, slovenska zastupnica pred Arbitražnim sudom, a oporba u Sloveniji traži ostavku premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Ovo su prve posljedice objavljivanja audiosnimke u posjedu Večernjeg lista u kojoj se može čuti kako Jernej Sekolec razgovara sa Simonom Drenik, a iz koje se može zaključiti kako je predsjednik arbitražnog suda Gilbert Guillaume u ranoj fazi postupka izjavio kako je slovenska strana dobila ono što je htjela na moru.

Premijer Miro Cerar ostavke je očekivao jer je razgovore Sekolca i Simone Drenik nazvao neprimjerenim te očekivao da će za to i preuzeti odgovornost.

Zabrinjavajuća situacija

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić novinarima je u četvrtak nakon sjednice hrvatske Vlade ponovila kako je riječ o zabrinjavajućoj situaciji vezano uz regularnost postupka arbitraže.

- Danas (četvrtak, nap.a.) upućujemo pismo Europskoj komisiji koja je na neki način posredovala u Arbitražnom sporazumu i samoj arbitraži kojim upozoravamo na novonastalu situaciju, odnosno na činjenicu da su takve informacije objavljene. U konzultaciji smo s našim pravnim savjetnicima koji su sudjelovali u pripremanju našeg podneska u ovoj arbitraži i razmatramo sve mogućnosti i moguće ishode ove situacije - izjavila je Vesna Pusić.

- Naglašavam da problem koji je nastao nema nikakve veze s Arbitražnim sporazumom. Bez obzira na sadržaj Arbitražnog sporazuma, mi na njegov sadržaj nemamo nikakvih primjedbi. Nije došlo do bilo kakve zabune u vezi sa sadržajem tog sporazuma, nego je došlo do izjava, činjenica ili stavova iznesenih u medijima, koji govore o nepoštovanju sporazuma, dakle, o kršenju pravila Arbitražnog sporazuma u proceduri, naročito potpune neutralnosti i nepristranosti arbitara, što je ujedno definirano i pravilima Međunarodnog arbitražnog suda koja se koriste i u slučaju ove arbitraže. Dakle, hrvatska Vlada na temelju toga i uz pravne savjete naših pravnih stručnjaka angažiranih na ovom predmetu, ispituje i razmatra sve mogućnosti, uključujući, ovisno o ishodu tih konzultacija pa i utvrđivanju, koliko je to u našoj moći, činjenica, dakle uključujući i mogućnost izlaska iz arbitraže - rekla je potpredsjednica Vlade.

Špijunska afera

Dodala je i da se nije čula sa slovenskim kolegom: “Naše primjedbe idu uglavnom prema arbitraži, slovenska strana odgovara za sebe.”

Na novinarsko pitanje kako komentira činjenicu da u Sloveniji cijeli slučaj sada pokušavaju prikazati špijunskom aferom, Vesna Pusić je odgovorila da je to naročito iznenađuje jer je očekivala da će prva decidirana tvrdnja biti da to nije istina, budući da se radi samo o tome – je li ili nije istina.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković (HDZ) uputio je prioritetno pitanje Europskoj komisiji u svezi s informacijama o zabrinjavajućim i nedopuštenim aktivnostima Slovenije i člana Arbitražnog suda Sokoleca u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije.

“Budući da su Komisija i Vijeće od samoga početka uložili značajne napore i svoj autoritet u uspjeh rješavanja spora arbitražnim postupkom, zanima me koje će mjere poduzeti ako se pokažu točnim navodi o grubom protupravnom djelovanju člana Suda i slovenske strane u sporu, čime bi cijeli arbitražni postupak bio doveden u pitanje?” pita Plenković.(D.Pav./MS)

HDZ TRAŽI RASKIDANJE ARBITRAŽNOG SPORAZUMA

HDZ od predsjednice RH, Vlade i Sabora traži da trenutno i bezuvjetno stave izvan snage Sporazum o arbitraži između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o teritorijalnom razgraničenju u Piranskom zaljevu. “Intervencije slovenske strane dovele su do toga da Arbitražni sud više ne može donijeti objektivnu i pravovaljanu odluku”, priopćeno je iz HDZ-a. Od premijera Zorana Milanovića HDZ traži da hitno sazove sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka kako bi se uskladile buduće zajedničke aktivnosti u cilju postizanja konsenzusa za zaštitu nacionalnih i državnih interesa. Od Ministarstva vanjskih i europskih poslova traži da žurno obavijesti partnerske države i Europsku komisiju o postupcima slovenske strane koje su dovele do potpunog gubitka vjerodostojnosti Arbitražnog suda.

IVO JOSIPOVIĆ

predsjednik stranke Naprijed Hrvatska

Ugroženi su nacionalni interesi

Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska - Progresivni savez i bivši šef države Ivo Josipović smatra da Hrvatska treba raskinuti Arbitražni sporazum sa Slovenijom i pravdu tražiti na međunarodnim sudovima. “Pojava stenograma koji govori o nekorektnim postupcima dovodi u pitanje namjere i savjesnost naših susjeda, a to je opasna politika. Ugroženi su nacionalni interesi. U ovom slučaju prisluškivanje telefonskog razgovora je legalno, ali se još ne zna tko ga je i prema čijoj naredbi izvršio”, rekao je Josipović na konferenciji za novinare. Saborski zastupnik Josip Kregar zatražio je od predsjednika Sabora Josipa Leke da hitno sazove izvanrednu saborsku sjednicu na kojoj bi se donijele odluke u cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada RH uputila je pismo Europskoj komisiji u kojoj ju upozorava na novonastalu situaciju, rekla je Vesna Pusić