Regija
NA ŠEĆERANSKOM JEZERU 3. - 9. KOLOVOZA

Festival Slama za jedinstvo
ljudi kao imperativ opstanka
Objavljeno 24. srpnja, 2015.

BELI MANASTIR - Ovogodišnji, 10. jubilarni Međunarodni Land art festival bit će održan na Šećeranskom jezeru od 3. do 9. kolovoza, a tema mu je “Jedinstvo” - najavili su jučer u Belom Manastiru gradonačelnik Ivan Doboš i njegovi zamjenici Marko Bogatić, Zoran Kranjčec i Predrag Stojanović, predsjednik Udruge Slama i idejni začetnih festivala Nikola Faller i Davor Brmež u ime sponzora, autokuće Grand Auto Osijek.

- Tehnološki napredak i znanstvena dostignuća omogućuju nam naizgled neprestani rast i razvoj društva. Internet i telekomunikacijska tehnologija povezuju ljude diljem svijeta u djeliću sekunde, a tone informacija i raznovrsne vještine postaju svima lako dostupne. Unatoč svemu tome, i dalje se vode ratovi i oružani sukobi, mnogi gladuju i obolijevaju, uništava se priroda i klimatski uvjeti te mnoge životinjske vrste izumiru. Umjesto ravnopravne podjele sredstava i prepoznavanja osnovne ljudske prirode, trčimo za novcem i moći, dok se novi naraštaji sve više zanose idejom sjedinjenja čovjeka i stroja - istaknuo je Nikola Faller govoreći o razlozima izbora teme “Jedinstvo”.

Plakat ovogodišnje Slame je golemi kalašnjikov, koji će u nedjelju, 9. kolovoza, na kraju Festivala biti spaljen ne kao žrtva majci Zemlji za bogate urode, nego kao simbol mira i poziv na zaustavljanje svih ratnih sukoba na globalnoj razini.

- Došli smo do trenutka kada ostvarivanje istinskog jedinstva svih ljudskih bića zbog dobrobiti čovječanstva i svih drugih bića na planetu Zemlji postaje ne samo moralna zadaća nego i svojevrsni egzistencijalni imperativ - istaknuo je Nikola Faller.

Grad Beli Manastir s udrugom Slama surađuje već dvije godine te su ponudili da Festival dobije svoje trajno stanište uz Šećeransko jezero. Uz pomoć europskih projekata namjera Grada je osnovati Centar/Akademiju za slamu uz Šećeransko jezero, koja će uključivati atelijer, galerijski prostor i prostor za radionice.

Davor Brmež, dugogodišnji sponzor i donator Festivala Slama, ovu je suradnju nazvao najboljim primjerom suradnje lokalne uprave i samouprave, realnog sektora i umjetničkih projekata.

U ovogodišnji Festival bit će uključena i Policijska uprava osječko-baranjska sa svojim preventivo-edukativnim programom "Manje oružja, manje tragedija - izbacite uljeza". (R.I.)

Doprinos baranjskom turizmu

- Nama je ovaj festival predivan i zadovoljni smo što je Nikola Faller prihvatio naš poziv za suradnju. Prošle smo mu godine prvi put pomogli u organizaciji Festivala, nastavit ćemo tako i ove godine, a nadamo se da će uskoro Slama biti s nama tijekom cijele godine. To će biti veliki doprinos belomanastirskoj i baranjskoj kulturi i turizmu - rekao je Zoran Kranjčec.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike