Regija
NEOBIČAN HOBI POLICAJCA BOŽE BEGOVIĆA

Đakovačku katedralu od
šibica gradio 6 mjeseci
Objavljeno 24. srpnja, 2015.
Na stotine tisuća šibica završile su kao crkve, jahte, dvorište

ĐAKOVO – Mnogo strpljenja i ljubavi potrebno je za hobi koji u slobodno vrijeme zaokuplja policajca Božu Begovića (47), rodom iz Đurđanaca, a danas Osječanina. Naime, u njegovoj 'radionici' nastaju prava mala arhitektonska remek-djela - makete naših najpoznatiji građevina, uglavnom sakralnih. Od stotina tisuća šibica Božo je do sada izradio crkve, katedrale te druge zanimljivosti.

- Već nekoliko godina bavim se izradom predmeta od šibica i jednim manjim dijelom pirografijom (crtanje pirografom po drvetu). Sve radove koje izradim većinom podijelim budući da su svi nastali kao narudžba za prijatelje, a crkve koje izradim zbog vjere ne mogu naplatiti nikome i uglavnom su to moji darovi svećenicima i župljanima. Lijepo je kada se vidi iznenađenje i kada onaj tko pogleda bude zadovoljan - opisuje Božo svoj rad.

- Svaki je predmet izrađen od šibica kojima se vrhovi sijeku i koje se ručno lijepe. Do sada sam izradio više predmeta kao što su jahte, Đakovačka katedrala, crkva sv. Antuna u Čepinu, crkva sv. Andrije apostola u Donjim Andrijevcima, kao i jedno slavonsko imanje - dodaje Božo.

Danas s obitelji živi u Osijeku, a kaže kako ukućani imaju veliko razumijevanje i strpljenje za njegov rad. Na upit gdje nabavlja šibice, odgovora kako su najbolje u jednom trgovačkom centru, a do sada je utrošio stotine tisuća malih drvaca.

– Znate kako je, znatan dio šibica se i baci. Svaka tijekom obrade bar pet puta mora proći kroz moje ruke - kaže Božo.

Izradio je on od šibica i đakovačku katedralu. Za nju mu je, kaže, trebalo najviše vremena.

– Za njezinu izradu trebalo mi je između pet i šest mjeseci, a inače mi je za neki rad potrebno između dva i tri mjeseca. Svakodnevno se bavim ovim hobijem, nekad više nekad manje, ali uglavnom utrošim oko dva sta, a vikendom i više - kaže Božo, koji svojim radovima često obraduje prijatelje.

Maja MUŠKIĆ
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike