TvObzor
SVE U DESET

Sva lica Michaela Fassbendera
Objavljeno 24. srpnja, 2015.

Michael Fassbender je njemačko-irski glumac, rođen 1977. godine u njemačkom gradu Heidelbergu. Njegova majka Adel rođena je u Larnu, u Sjevernoj Irskoj, i potomkinja je irskog revolucionara Michaela Collinsa. Michael je prvu ulogu dobio 2001. godine, u tv seriji “Braća po oružju”, a prva filmska rola bila je 2007. godine u filmu “300”. Francuski redatelj François Ozon iste mu je godine dodijelio jednu od glavnih uloga u svojoj drami “Anđeo”.

U međuvremenu Fassbender je postao jedan od najhvaljenijih i najtraženijih glumaca, koji glumi i u blockbusterima, ali i u nezavisnim malim filmovima. Uglavnom, osim deset filmova o kojima ćete moći čitati u daljnjem tekstu, svakako obratite pozornost i na “Jane Eyre”, “Centurion” i “Eden Lake”. Do kraja godine moći ćemo ga gledati u filmovima “Slow West”, “Macbeth” i “Steve Jobs”.

Glad

Prva suradnja Fassbendera i redatelja Stevea McQueena donijela je glumcu i nekoliko nagrada na brojnim filmskim festivalima. “Glad” u kojemu je ispričana priča o posljednjih šest mjeseci života IRA-inog člana Bobbyja Sandsa koji je štrajkom glađu želio promijeniti političku situaciju Irske. Izrazito mučan film s nevjerojatno realističnim prikazima zatvorskog života, posebice se to odnosi na scene brutalnog tretiranja zatvorenika upravo kao da želi da gledatelj i sam na svojoj koži osjeti svu muku i užas. Fassbenderova nezaboravna rola je gotovo nemoguća za gledati, izazivajući empatiju i više nego što bi možda trebala. Posebno dojmljiva scena je razgovor Sandsa sa zatvorskim svećenikom.

Nemilosrdni gadovi

Iako se u filmu pojavljuje svega nekoliko minuta, u svega tri scene, uloga bojnika Archiea Hicoxa, špijuna i filmskog kritičara, ostala nam je svima u pamćenju. Nezaboravna scena u baru, jedan je od vrhunaca Tarantinova filma, a igra mačke i miša između Hickoxa i njemačkog SS oficira, povremeno podsjeća na dvoboj revolverima, prije nego su ih uistinu i izvukli. Nažalost, Hickox se otkrije, a scena završi obračunom u kojemu izgunu svi osim Bridget von Hammersmark. I da ne zaboravim citat kojega ne mogu izbiti iz glave “There’s a special rung in hell reserved for people who waste good scotch.”

Sram

McQueen i Fassbender su par stvoren za nebo, a njihova druga suradnja na filmu “Sramota” jedan je od onih filmova nakon kojega će vam ostati gorak okus u ustima koji se neće dati isprati danima. Njujorčanin Brandon je bolestan. Naime, on je seksualni ovisnik, život mu je isprepleten neprestanim uživanjem u pornografiji i oslobađanjem koje mu ono pruža, a neprestano bježi od stvarnog odnosa sa ženama. Brutalan film koji na beskompromisan način pokazuje čovjeka koji propada i u neprestanoj je borbi s vlastitim demonima, školski je primjer vrhunske režije i izvrsnih glumačkih rola.

Opasna metoda

Carl Gustav Jung ambiciozni je švicarski psihijatar koji se susreće s neobičnim slučajem pacijentice Sabine Spielrein. Kad pred sobom ugleda histeričnu Sabinu, djevojku neurozama psihofizički izmučenu i dovedenu na rub ludila, Jung na njoj odluči primijeniti eksperimentalnu metodu liječenja kreiranu pod utjecajem glasovitog Sigmunda Freuda. Iako film Davida Cronenberga ne ulazi u vrh redateljevog opusa, Fassbender je uspio portretirati Junga kao pacijenta svog napaćenog i povremeno izopačenog uma.

Prometej

“Prometej” Ridleya Scotta nije priča o podrijetlu Aliena, nego o podrijetlu čovjeka, potraga za bogovima iz daleke galaksije koji su začeli ljudsku vrstu. No dok većina nije shvatila poruku filma, mnogi su zamijetili odličnu glumačku ekipu - Charlize Theron, Noomi Rapace te sjajni Michael Fassbender kao kiborg David. Njegov kiborg je mračan i opasan lik koji od početka ima skrivene namjere, i kojeg je jedino mogao odglumiti Fassbender. Naime, jedino čovjek s karizmom i golemim glumačkim vještinama mogao je odglumiti bezdušnog androida s velikim egom.

Akvarij

Hirovita Mia osamljena je 15-godišnjakinja sklona upadanju u nevolje, neprilagođena cura iz predgrađa Londona. Mia se nimalo ne iznenadi kad promiskuitetna majka Joanne jednog dana kući dovede novog dečka, naočitog Connora. Primjećuje da se Connor trudi uvijek joj biti pri ruci i pomagati joj u različitim situacijama. Fassbender je savršeno odglumio pametnog, smirenogi zagonetnog slackera u filmu Andreje Arnold, koji je u neprestanoj borbi s vlastitim temperamentom i nemoralnim iskušenjima. “Akvarij” je film kojega morate pogledati.

Savjetnik

Posljednjih godina Ridley Scott snima svakakve filmove, ali ovaj put udružio je snage s Cormacom McCarthyjem, kojemu je ovo prvi originalni scenarij. Samo pogled na glumačku postavu, Michael Fassbender, Brad Pitt, Cameron Diaz, Penélope Cruz i Javier Bardem, obećavao je mnogo, a film je priča o odvjetniku koji si zakomplicira život nakon što se uključi u trgovinu drogom. Težak i vrlo često mučan film u kojemu je Fassbender odglumio glavnu ulogu je zapravo emocionalni pornić koji ni jednog gledatelja neće ostaviti ravnodušnim.

X-Men: Prva generacija

U prijašnjim X-Men filmovima Sir Ian McKellan stvorio je od Magneta, inteligentnog i odlučnog negativca, kojeg smo ponekad više voljeli nego altruistia Charlesa Xaviera. Kada je franšiza krenula u prošlost, baveći se počecima mutanata, svoju priliku je objeručke prihvatio upravo Fassbender, koji je mladom Magnetu dodao mnogo više od mladenačkog seksi izgleda i “zločeste” vibre. Erika Lehnsherra upoznajemo kao lovca na naciste koji po Južnoj Americi osvjećuje smrt svojih roditelja, neodoljivo podsjeća na rane James Bond filmove koje toliko volimo.

12 godina ropstva

Treća i, za sada, posljednja suradnja redatelja Stevea McQueena i omiljenog mu glumca. Solomon Northup ugledni je građanin koji sa suprugom i kćerkom živi u New Yorku, sredinom 19. stoljeća, te pada u ruke kriminalaca koji ga drogiraju, kidnapiraju i transportiraju u Louisianu, gdje završi kod patološkog zlostavljača Edwina Eppsa, kojega glumi, a tko drugi nego Fassbender. Za ulogu u ovom filmu Fassbender je bio nominiran i za Oscara u kategoriji sporednog glumca, što uopće nije bilo iznenađenje, jer je njegov Epps manijakalni sadist, alkoholičar i vjerski fanatik.

Frank

Crnohumorna komedija irskog redatelja Lennyja Abrahamsona neodoljivo je zabavna priča o glazbi, promašenim talentima, prijateljstvu i ljubavi. Fassbender tumači naslovnu ulogu Franka, koji tijekom gotovo cijelog filma na glavi nosi masku, velikog i neshvaćenog umjetnika, lidera pomalo suludog benda imena Soronprfbs. Rezultat je pomalo čudan i neshvatljiv film koji će vas istovremeno nasmijavati, ali i rastužiti. Sve do posljednjih desetak minuta, kada se napokon ukaže lice Fassbendera, kada se skinu sve maske, a mi, gledatelji, napokon dobijemo odgovore na sva pitanja koja su nas zanimala.

Piše: Nikola KUČAR

Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata