Novosti
BRODICE ZA SPAŠAVANJE

U pomorskim nesrećama lani poginulo 36 osoba
Objavljeno 22. srpnja, 2015.

Iako je zemlja čiju obalu i more svakog ljeta posjete stotine tisuća turista, Hrvatska nema dovoljno brodica za traganje i spašavanje na moru.

Zbog toga je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo ograničeni postupak javne nabave za gradnju prototipa brodice za traganje i spašavanje.

Nakon što je u posljednje tri godine rashodovan jedan brod i 15 brodica, flota Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture pod nadzorom lučkih kapetanija sastoji se od četiri broda i 44 brodice, od kojih je samo manji broj namijenjen ponajprije za potrebe traganja i spašavanja ljudskih života na moru. Prosječna starost flote veća je od 16 godina, a starost pojedinih brodica prelazi 20 godina, zbog čega su preskupe za održavanje. “Uzevši u obzir ove činjenice, utvrđena je nužnost obnove flote gradnjom deset novih namjenskih brodica za potrebe službe traganja i spašavanja ljudskih života na moru. Istovremeno će se obaviti rashod onih brodica za koje se utvrdi da su neadekvatne i predstavljaju preveliko financijsko opterećenje, kao i modernizacija i adekvatno opremanje onih plovnih objekata koji bi i dalje ostali u operativnoj upotrebi”, priopćeno je iz Ministarstva prometa.

Prošle je godine zbog raznih pomorskih nesreća i nezgoda bilo 342 intervencije traganja i spašavanja na moru, što je 18 posto više u odnosu na 2013. godinu. Spašene su 774 osobe, ili 16,5 posto više u odnosu na godinu prije. Smrtno je stradalo 36 osoba, što je 41 posto više u odnosu na 2013. Nestale su dvije osobe, a ozlijeđeno ih je 30.

Poseban izazov predstavlja zadaća osiguranja sigurnosti nautičara koji tijekom godine plove Jadranskim morem na više od 110.000 hrvatskih jahti i brodica i na više od 50.000 stranih jahti i brodica. Projekt “Obnova flote brodova službe traganja i spašavanja ljudskih života na moru” trebao bi dijelom biti financiran kroz strukturne i investicijske fondove Europske unije. (D.Pav.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike