Osijek
NAJAKTIVNIJI VIJEĆNICI U GRADSKOM VIJEĆU

Krešimir Bubalo: Radije
kažem što mislim nego da
guram probleme pod tepih
Objavljeno 23. srpnja, 2015.
Kramarić smatra da naknada ne treba biti motiv za aktivan rad u Gradskom vijeću

Na sjednicama osječkoga Gradskog vijeća uobičajeno je da oporba postavlja najviše pitanja i prijedloga, odnosno redovito sudjeluje u raspravama. Uostalom, to nije slučaj samo u Osijeku.

Tako je bilo i u 2014. te u prvih šest mjeseci ove godine, kažu statistički podatci. U njima je lako primijetiti zamjetan broj vijećnika HDSSB-a koji su zasjeli na vrh ljestvice najaktivnijih. Njihov stranački kolega Boro Grubišić, podsjetimo, najaktivniji je saborski zastupnik - na sjednicama Hrvatskog sabora 1912 puta zatražio je riječ u aktualnom mandatu.

Na lokalnoj razini, ovoj gradskoj, taj epitet najaktivniji zaslužio je Grubišićev saborski kolega Krešimir Bubalo. U 2014. godini u u raspravama na sjednicama Gradskog vijeća sudjelovao je, naime, čak 83 puta, a u prvih šest mjeseci ove godine već 47 puta.

- Sudjelovanje u raspravi ključ je prema kojem se iznose aktualni problemi i predlažu rješenja. Treba davati prijedloge i progovarati o temama koje su važne za razvoj grada Osijeka, a ne stavljati ih pod tepih. Nikada nisam razmišljao o tome jesam li u vrhu prema broju sudjelovanja u raspravi, ali čovjeka, jednostavno, neke rasprave ponesu i mora reći ono što misli. Nastojim, na temelju iskustva kao župan i gradonačelnik, ali i na temelju rada u Hrvatskom saboru, na sjednicama prenijeti neke teme koje su važne za grad. Isto radim i u Zagrebu - rekao je Bubalo. I u prvih šest mjeseci 2015. godine “nastavio je po starom” - postavio je sedam pitanja i prijedloga i 47 puta sudjelovao u raspravi.

Dodajmo tomu kako je i HDSSB-ov vijećnik, dr. med. Nikola Kraljik, prošle godine postavio 11 pitanja i prijedloga, najviše od svih vijećnika. Iznenađen upitom o vlastitom angažmanu u radu Gradskoga vijeća, Kraljik naglašava kako kao osoba koju su izabrali građani smatra svojom zadaćom da aktivno sudjeluje u radu Gradskog vijeća.

- Nitko od nas nije došao tamo sjediti i naslikavati se, već smo ondje da prezentiramo ono što građani žele. Gradski je parlament mjesto gdje možemo iznijeti građanske inicijative. Ne tražimo nešto neostvarivo i u sljedećih 50 godina, nego se zauzimamo za goruće probleme - naglasio je dr. Kraljik. Uz njega i Bubala, među najaktivnijim vijećnicima prema statistici Gradskog vijeća bili su i njihovi stranački kolege Danijela Lovoković, Milan Opačak, Tomo Povreslo, Miroslav Sikora i Karlo Šatvar, a ove im se godine pridružio i Velimir Golub.

- Aktivan u Gradskom vijeću je i HDZ-ov vijećnik Damir Kramarić koji je ove godine među najaktivnijima u raspravama. Kaže kako nije znao za ove statističke podatke, no radi prema načelu zastupanja interesa građana koji su ga birali. Drži kako bi eventualne financijske sankcije onih koji u Gradskom vijeću samo sjede i ne sudjeluju itekako utjecale na aktivniji rad svih vijećnika.

- Već duže vrijeme svoju vijećničku naknadu koja iznosi 1220 kuna dajem na dva mjesta: polovinu u 'Rijeku ljubavi', a polovinu u Zakladu 'Srce grada Osijeka'. Smatram da naknada ne treba biti motiv za aktivan rad bilo kojem vijećniku u Gradskom vijeću - zaključio je Kramarić.

Marija MIHELIĆ

ANTO ĐAPIĆ

predsjednik Gradskog vijeća

Moja je uloga suvereno i mirno vođenje sjednice

Iako je u prvih šest mjeseci 2015. i predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić u vrhu aktivnih sudionika u raspravi, kaže kako izbjegava koliko god može bilo kakvo sudjelovanje u raspravama jer je njegova uloga “suvereno i mirno vođenje sjednice”.

- Kad je riječ o pitanjima i prijedlozima, ja sam suzdržan. Podupirem moga gradonačelnika i moj je stav da ne postavljam pitanja, što je, s obzirom na moju poziciju u Gradskom vijeću, i u redu - prokomentirao je Đapić.

83

puta sudjelovao je u raspravama Krešimir Bubalo u 2014. godini

47

puta sudjelovao je u raspravama Krešimir Bubalo u prvih šest mjeseci 2015.

OPORBA

postavlja najviše pitanja na sjednicama

Gradskog vijeća

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike