Regija
OTKUP PŠENICE U PAPUKU D.D. NAŠICE

Standardna kvaliteta 1,15,
najkvalitetnija pšenica
1,30 kuna za kilogram
Objavljeno 23. srpnja, 2015.
Isplata će početi 1. kolovoza i bit će završena za dva tjedna

NAŠICE – Poduzeće za preradu i promet žitarica Papuk d.d. Našice počelo je otkupljivati merkantilnu pšenicu standardne kvalitete po cijeni od 1,15 kuna za kilogram. Poljoprivredni proizvođači mogu, kaže direktor proizvodnje u Papuku d.d. Darko Demeterfi, doći po obračune i donijeti svoje račune. Prema njegovim riječima, isplata pšenice, nakon obrade kompletne dokumentacije, počet će 1. kolovoza i bit će isplaćena u roku od dva tjedna.

- Način obračuna i izračun cijene je isti od 2011. godine. Izračun radimo prema utvrđenim parametrima kvalitete tako da, uz korekciju prema hektolitarskoj masi i vlazi, uzimamo i vlažni gluten. Za svaki postotak glutena veći ili manji od utvrđenog 22 posto i cijena se povećava ili smanjuje. Tako će proizvođači s glutenom 30 posto imati cijenu pšenice od 1,30 kuna za kilogram, dok će cijena za lošiju kvalitetu, odnosno gluten 18 posto, biti 1,10 kuna za kilogram – rekao je Demeterfi. Dodao je da ni jedna količina pšenice neće biti isplaćena kao stočna, nego će samo cijena biti smanjena za postotak glutena. Međutim, proizvođačima će u ovogodišnjoj jesenskoj sjetvi biti predloženo da siju kvalitetno i deklarirano sjeme. Naime Papuk je, osim što je otkupljivač, i mlinar, a kao takav teško može prodati brašno ako ono ne udovoljava određenim kriterijima.

- Proizvođači će morati obratiti pozornost pri odabiru sorti jer bi se u budućnosti mogao pojaviti problem kod otkupa pšenice lošije kvalitete. Mi kupujemo pšenicu najvećim dijelom za potrebe našeg mlina i ako je lošije kvalitete, ne možemo proizvesti brašno kvalitete koja će zadovoljiti potrebe naših kupaca. Osim toga, teško je pronaći kupce za pšenicu lošije kvalitete - napomenuo je Darko Demeterfi.

U tijeku ovogodišnje žetve pšenice u silose Papuka d.d. uskladišteno je 14 tisuća tona merkantilne pšenice, dok je još 4 tisuće tona primljeno na ime poduzeća u drugim silosima od proizvođača koji su ugovorili proizvodnju, a nisu s našičkog područja. Od 18 tisuća tona najveći dio, ukupno 10.300 tona, predala su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a 7000 tona poljoprivredna poduzeća. Preostalih 700 tona ostavljeno je za zamjenu za mlinske proizvode tijekom godine te sjemensku pšenicu. Demeterfi je istaknuo kako kvaliteta ovogodišnjeg roda nije ispunila očekivanja.

- Kvaliteta nije, ali je zato količina premašila naša očekivanja. Primljene količine veće su od naših potreba – ugovorenih i planiranih. Raduje nas da su nas proizvođači prepoznali kao sigurnog i pouzdanog partnera i još nam jednom dali povjerenje. Nadamo se nastavku dobre suradnje, i to već u jesen kod ugovaranja nove proizvodnje pšenice, kao i kod prijma, otkupa i skladištenja jesenskih kultura – zaključuje Demeterfi.

Snježana FRIDL
Poljoprivrednici podijeljeni

Poljoprivredni proizvođači različito komentiraju otkupnu cijenu. Zadovoljni proizvođači ističu da su mogli i gore proći jer, kako kažu, svjesni su loše kvalitete pšenice, što je posljedica neprimjene u dovoljnoj mjeri nužnih agrotehničkih mjera, ali i izbora sjemena. “Nemam što kukati. Kada analiziram koliko sam uložio u proizvodnju, cijena je dobra. Cijena je proporcionalna zaštiti, prihrani, agrotehnici i sorti koju sam sijao”, iskren je poljoprivrednik iz Podgorača. No proizvođač iz Vukojevaca smatra da je trebala biti veća. “Malo možda da je veća. Kada izračunam cijenu zakupa i cijenu uloga po jednom hektaru, bit ću na pozitivnoj nuli”, kaže poljoprivrednik.

PRIMJENA KODEKSA BILA BI NEKOREKTNA

Darko Demeterfi smatra da primjena Kodeksa otkupa žitarica, koji prvi put naglašava kvalitetu kao uvjet konkurentnosti na tržištu, ove godine ne bi bila dobra za proizvođače i mnogima bi cijena bila manja. “Proizvođači su već naviknuli i očekuju obračun koji primjenjujemo već pet godina. Smatramo da ne bi bilo korektno da primjenjujemo neki drugi način obračuna, pogotovo ne takav koji bi bio njima na štetu”, istaknuo je Demeterfi.

Ni jedna količina pšenice neće biti isplaćena kao stočna

Za Papuk d.d. predano je

18

tisuća tona merkantilne pšenice

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike