Kultura
KLUPE JEDINSTVENOG IZGLEDA

Osijek se može ponositi klupama u središtu grada
Objavljeno 23. srpnja, 2015.
Klupe u pješačkim prometnim arterijama važni su komunalni detalji

Mnogi objekti, pa i na prvi pogled nezamjetljivi, stvaraju prepoznatljivost nekog grada. Među takvima su i osječke klupe u središtu grada. Iako je umornim šetačima najvažnije njihovo postojanje, ipak one bi uvijek morale zadovoljavati i određene estetske kriterije. Analizu klupa obavio je stručnjak za lijepo, posebice u arhitekturi i umjetnosti, dipl. ing. Vladimir Androić.

“Klupe u strogim gradskim sredinama i prometnim arterijama pješaka važni su komunalni detalji koji zaokupljaju našu pozornost. Osijek sa svojom tradicijom i kulturom ponašanja prema svojim sugrađanima nije zanemario u urbanističkim postavkama značajnu potrebu građana - gradske klupe.

Korektan poznavatelj svih dijelova grada potvrdit će da su klupe prisutne u svim gradskim sredinama i da su one osnovni dio “uličnog namještaja”. Današnjim razmišljanjem nećemo pokloniti pozornost parkovnim klupama, jer one vrve našim razigranim zelenim površinama. Te klupe s naslonom koristimo u trenucima potpunog odmora i meditiranja.

Prolaznik, poslovni čovjek, slučajni namjernik, ili umirovljenik, u svom svakodnevnom kretanju središtem grada ima potrebu koristiti klupu u trenucima predaha. Naš grad s postavkama suvremenog velikog i malog urbanizma i postavkom klupa u prometne gradske prostore čini posebnu studiju čitavog tima stručnih ljudi. Naši urbanisti i arhitekti sa svojim stremljenjima postava klupa korektno su obavili svoj posao. Postavljanje klupa može se podijeliti u dvije kategorije - klupe sa i one bez naslona. Naše razmišljanje poklonit ćemo trgovima Gornjeg grada - Trgu Anta Starčevića, Prolazu Vanje Radauša i Trgu slobode.

Trg slobode svojom osnovnom izduženom formom zadao je funkcionalne probleme autoru, no on ga je uspješno riješio i dao kvalitet ovom dijelu grada.

Klupe u dijelu Krežminog spomenika izrađene su od metala, dizajnirane s naslonom daju prolazniku mogućnost lijepog odmora uz vizuru na spomenik i slušanju Krežmine glazbe.

Daljnom linijom hoda dolazimo do vrijedne površine Trga i susrećemo niz sadržaja trga i postav klupa u kombinaciji klupa s naslovom i klupa bez naslona. Tu susrećemo i betonske klupe kao izrazito lijepe betonske skulpture, no njih je bolje gledati nego sjediti na njima. Betonske klupe uklapaju se u dječje izrazito atraktivno igralište koje vrvi djecom koja uživa u igri, a uživamo i mi prolaznici gledajući ih.

Treći dio trga prema Ulici Hrvatske Republike uspješno je riješen gdje se zelene površine uvlače u strukturu zgrada. Klupe su metalne, s naslonom, i s raigranošću staza čine vizualnu ljepotu toga dijela grada.

Sve spomenute klupe od dobrog su materijala, korektno dizajnirane, što je nužno za vizualni efekt i efekt održavanja.

Na nama građanima ostaje zadatak da tu vrijednost čuvamo i uživamo u njoj”, napisao je dipl. ing. arhitekture Vladimir Androić.

Darko KOVAČEVIĆ
U sjeni konkatedrale

Lijepi prostrani trg Ante Starčevića s blagom sjenom konkatedrale i zgradama s poviješću ima klupe sa skulpturalnom vrijednosti. Površina klupe za sjedenje od obrađenog drveta daje vrijednost klupe sa “stilom” okolnih zgrada.

OSJEČKI

urbanisti i arhitekti korektno su obavili svoj posao

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente