Dome slatki dome
NAJLJEPŠE PUZAVICE: IZBOR JE SVE VEĆI

Razigrane cvjetne posude
Objavljeno 23. srpnja, 2015.
Možete kombinirati biljke sličnih uvjeta uzgoja i tako osmisliti vlastite unikatne cvjetne ukrase

Rascvjetali balkoni i prozori najljepši su prizor ljeti. Izbor je svake godine sve veći. Trgovački centri, rasadnici, tržnica - zasigurno ćete naći najljepše kombinacije cvjetnica u željenim bojama.

Teško je odlučiti se, ali možete kombinirati biljke sličnih uvjeta uzgoja i tako osmisliti vlastite unikatne cvjetne ukrase koji će krasiti okućnicu sve do jeseni. Jedan od najefektnijih načina kombiniranje je istih vrsta cvijeća, ali različitih boja. Sve balkonsko cvijeće postoji u više boja, a velik izbor ostavlja razne mogućnosti za svačiju maštu.

Moguće su i kombinacije nekoliko različitih vrsta. Da jedna biljka ne bi potpuno prekrila drugu, neka razmak između sadnica bude između 25 i 35 centimetara.

Cvjetne posude vrlo se efektno mogu složiti i na terasi, upotpunit ćete ugođaj ako planirate i zidne košarice.

Pelargonije se sade u dobro dreniranu zemlju, u supstrat za cvatuće biljke. Možete i sami napraviti mješavinu tako da u zemlju za cvijeće dodate malo pijeska ili perlita. Pelargonije vole sunčani položaj. Ako je više biljaka u jednoj posudi, razmak između njih neka bude 15-ak centimetara.

Zalijevajte svakodnevno tijekom velikih vrućina, ali ne previše jer ne vole vlagu.

Da biste potaknuli i produžili cvjetnost, redovito uklanjajte uvele cvjetove.

Ne prskajte ih po lišću.

Ako svoje muškatle želite sačuvati za sljedeću godinu, skratite ih na 20 cm i ostavite ih na zaštićenom tamnijem mjestu. Ne zalijevajte ih do proljeća.

Prihranjujte sredstvima za prihranu pelargonija dva puta mjesečno.

Pelargonije možete razmnožiti reznicama od lipnja do kolovoza. Reznica neka bude bar pet i s više od četiri lista. Nemojte ih držati na suncu.

Poželjno je da pelargonije zamijenite novim mladim biljkama svake druge godine jer svake godine sve više odrvenjuju i gube na kvaliteti. (J.Kn.)

Nježna bakopa

Bakopa je poput slapa i izrazito se ističe ljeti na balkonima. Naraste od 50 do 80 cm dužine i ima bezbroj sitnih bijelih, plavkastih ili ružičastih cvjetića. Listovi su isto maleni i sitni. Lijepo se može uklopiti uz ostale vrste visećih cvjetnica. Traži bogatu zemlju i sunčani ili polusunčani položaj. Treba je zalijevati redovito, ali tek kada se sasuši gornji dio zemlje. Svaka dva tjedna treba je prihranjivati.

Vlastiti kompost

Kvalitetan kompost smanjit će potrebu za bilo kakvim dodatnim gnojivom. Ako imate vlastiti vrt, planirajte kutak za izradu kompostišta, koje će vam dobro doći sljedeće sezone. Ujedno ćete imati odlagalište za mnoge vrste biootpada iz vrta i kuhinje.

Zemlja hrani biljke

Jako je važno imati kvalitetnu zemlju za cvijeće. Ona, naime, sadržava temeljno gnojivo, koje je dostatno za četiri do šest tjedana. Kako bi cvijeće zadržalo svoju ljepotu, potrebno ga je redovito gnojiti. Voda u koju ste dodali tekuće gnojivo ne smije doći u kontakt s listovima, jer ako se poslije izlože suncu, mogu nastati opekline na listovima. Idealno je dugotrajno gnojivo, koje će cvjetnicama osigurati odgovarajuću količinu hranjivih tvari.

Uklonite uvele cvjetove

Ocvali cvjetovi u žardinijerama i cvjetnim posudama nisu lijep prizor, a ujedno sprječavaju nastajanje novih cvjetova. Stoga redovito uklanjajte ocvale cvjetove kako bi biljka cvjetala još bolje i duže.

Surfinije redovito prihranjujte

Surfinija je viseća biljka koja obilno cvjeta od proljeća do kraja jeseni. Sadi se na sunčanom ili polusjenovitom mjestu uz redovito prihranjivanje radi obilnijeg cvjetanja.

Prihrana je najčešća tekućim gnojivima za cvijeće, ali možete ih prihraniti i posebnim štapićima. Zbog intenzivnog cvjetanja prihrana je za surfinije nužna.

Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna