Novosti
OHRABRUJUĆI PODACI ZA 2015.

Stranci ove godine uložili u
Hrvatsku 393,4 milijuna eura
Objavljeno 22. srpnja, 2015.
Na području Osječko-baranjske županije u ulaganjima prednjače poljoprivreda i prerađivačka industrija

Najnoviji podaci Hrvatske narodne banke o kretanju izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku, koje je obradila Hrvatska gospodarska komora, pokazuju da je u prvom tromjesečju 2015. godine došlo do značajnijeg rasta ulaganja, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Ako tomu pridodamo i porast ulaganja u 2014. prema 2013. godini, primjećuju se određeni pozitivni pomaci i povećanje obujma izravnih stranih ulaganja u RH, no još je prerano govoriti o realnomu uzlaznom trendu u investicijama u RH, navodi HGK.

Najveći ulagači

Prema podacima HNB-a, u prvom tromjesečju 2015. godine ukupno je iz inozemstva u Hrvatsku uloženo 393,4 milijuna eura, što je 112,5 milijuna eura više nego u istom razdoblju 2014. (kada je uloženo 280,9 milijuna eura). Najznačajniji ulagači u Hrvatsku su Nizozemska (145,5 milijuna eura), Austrija (80,4 milijuna eura), Italija (36,7 mil. eura), Irska (27,1 mil. eura) te Njemačka (24,4 mil. eura). Najviše je uloženo u financijsko posredovanje (205 mil. eura), proizvodnju kemikalija i kemijskih proizvoda (61,9 mil. eura), poslovanje nekretninama (43,6 mil. eura), proizvodnju koksa i naftnih derivata (28,4 mil. eura) te u poštu i telekomunikacije (16,2 mil. eura).

U 2014. godini inozemna izravna ulaganja iznosila su 2,89 milijardi eura, što je gotovo četverostruko više od 2013., kada je u Hrvatsku uloženo 766,1 milijuna eura, međutim, treba uzeti u obzir da se od tog iznosa 1,5 mlrd. eura odnosi na kružna izravna ulaganja. Kako je to pojasnio direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, kružna izravna ulaganja (round tripping) u načelu predstavljaju samo zabilješku prolaza kapitala kroz zemlju (ista vrijednost ulazi i istodobno izlazi iz zemlje). Naime, tijekom drugog kvartala 2014. obavljena je velika transakcija koja je povezana s Agrokorovim preuzimanjem slovenskog Mercatora, a koja je obavljena preko tvrtke u Nizozemskoj. Zbog toga je i Nizozemska zabilježena kao “najveći ulagač” u 2014. godini, s čak 2,4 milijarde eura.

Tako statistika i navodi kako se u 2014. u Hrvatsku najviše ulagalo iz Nizozemske (2,4 mlrd. eura, u svezi s kružnim ulaganjima), Švicarske (513 mil. eura), Austrije (407 mil. eura), Rusije (69,2 mil. eura) i Luksemburga (58,7 mil. eura). No i uz varljive statističke podatke koji bi se mogli protumačiti na način da brojke iz 2014. i ne donose toliko optimizma za hrvatsko gospodarstvo, neosporno je da strana ulaganja u 2015. ipak rastu.

Ohrabrujuće je da se, unatoč skromnim iznosima stranih ulaganja u posljednjih nekoliko godina, bilježi porast ulaganja tvrtki, ne samo u turizam već i u proizvodni sektor (metaloprerađivački, prehrambeni i farmaceutski sektor). Posljednjih godina, uz pokretanje već poznatih projekata, poput IKEA-e, primjećuje se trend ulaganja postojećih stranih ulagača u proširenja proizvodnih pogona, poput Calzedonije, Saint Jean Industries, otvaranja novog centra za istraživanje i razvoj u Zagrebu Yazaki Europe Limited d.o.o., zatim ulaganje Wollsdorfa, CWS Bocoa i Press Glassa itd. Nadalje, tu su ulaganja i domaćih velikih tvrtki poput Atlantic Grupe (u novu tvornicu u Novoj Gradiški), Plive, AD Plastika te Jadranskog galenskog laboratorija, navodi se u analizi HGK.

Investicije i domaćih poduzetnika

Na području Osječko-baranjske županije, prema riječima Zorana Kovačevića, predsjednika HGK Županijske komore Osijek, ulaganja u dugotrajnu imovinu u 2013. i 2014. godini značajno su porasla i u te dvije godine u prosjeku su iznosila dvije milijarde kuna godišnje. Investicije kazuju da su pojedini uspješni domaći poduzetnici itekako optimistični. U ulaganjima po sektorima prednjače poljoprivreda, prerađivačka industrija, opskrba vodom te prijevoz i skladištenje. Kada je riječ o prerađivačkoj industriji, kaže Kovačević, ističe se prehrambeni sektor, zatim ulaganja u proizvodnji papira (Belišće), sektor kemije (Saponia), kao i proizvodnju strojeva (Harburg-Freudenberger). Jasno je kako su u poljoprivrednoj proizvodnji najveći ulagači Žito i Belje, a u sektoru prijevoz i skladištenje - izuzetno uspješni Ricardo. Belišćanski Harburg-Freudenberger, koji je najveći proizvođač strojeva za automobilske gume na svijetu, ove će godine ukupno investirati oko 50 milijuna kuna u novu proizvodnu halu za montažu strojeva, ali i u nekoliko strojeva vrhunske tehnologije.

Sada već poznati regionalni proizvođač pekarskih proizvoda - Mlinar, valja podsjetiti, prošle godine otvorio je u Osijeku novu tvronicu bureka, što je investicija vrijedna 40 milijuna kuna.

Nakon golemog ulaganja od 20 milijuna eura u gradnju nove tvornice, osječki Kandit nastavlja investirati u proizvodnju i ove godine. Prema riječima članice Uprave te tvrtke Dajane Mrčele, ove godine u povećanje kapaciteta proizvodnje bit će investirano ukupno 2,5 milijuna eura. U Glasu Slavonije smo pisali i o ulaganjima u osječkoj Karolini, koja će ove godine u nove tehnologije, nabavu i instaliranje nove opreme te popratne radove također ukupno investirati oko 11,5 milijuna kuna.

Saponia već duži niz godina bilježi stabilan rast proizvodnje i prodaje, ali i značajna ulaganja u proizvodnju. I ove godine investicija ne manjka. Oko dva milijuna eura ulaže se u proizvodnju, gdje najveći dio odlazi na preseljenje pogona industrijskih tekućih deterdženata u Nemetin.

Igor MIKULIĆ
ULAGAČI ŽELE STABILNOST

“Unatoč određenim pozitivnim promjenama, posebice u zakonodavnom smislu (segment poticanja ulaganja, novi zakonodavni okvir u području graditeljstva i prostornog uređenja), potrebno je uložiti dodatne napore za poboljšanje ukupne poslovne klime, ne samo za strane već i za domaće ulagače”, kaže Svjetlana Momčilović, voditeljica Odjela za privlačenje investicija HGK. Ona napominje kako su stabilnost i predvidivost poslovnog okruženja jedne od najvažnijih stavki ulagačima pri donošenju odluke o ulaganju u neku zemlju. “Stoga je izuzetno važno ustaliti zakonodavni okvir koji regulira poslovanje, počevši od porezne politike, sve do pravne sigurnosti, koje su bitne pri stvaranju konkurentnih obilježja svakoga gospodarstva i jedan od preduvjeta za usmjerenje prema rastu i većem zapošljavanju. Visoka regulativna i administrativna opterećenja samim poduzetnicima svakodnevno predstavljaju znatne prepreke”, zaključuje Momčilović.

NAJVEĆA INOZEMNA ULAGANJA OD 2006. DO 2008.

Najviša izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku zabilježena su između 2006. i 2008. godine. U te tri godine (izuzimajući učinak kružnih ulaganja) ukupna strana ulaganja u Hrvatsku iznosila su 8,8 milijardi eura. Nakon toga uslijedio je veliki pad te su ona 2009. i 2010. prosječno godišnje iznosila 1,6 milijardi eura (isključujući efekt kružnih ulaganja). I nakon toga ulaganja su 2011. i 2012. još smanjena na prosječnih milijardu eura godišnje.

OD 1993. NAJVEĆI ULAGAČ - AUSTRIJA

Od 1993. do prvog tromjesečja 2015. u Hrvatsku je ukupno uloženo 29,8 milijardi eura, i to najviše iz Austrije (6,5 mlrd. eura), Nizozemske (6 mlrd. eura), Njemačke (2,5 mlrd. eura), Mađarske (2,2 mlrd. eura), i Luksemburga (1,8 mlrd. eura). Najviše se ulagalo u financijsko posredovanje (7,5 mlrd. eura), ostale poslovne djelatnosti (3,3 mlrd. eura), trgovinu na veliko (2,5 mlrd. eura), poslovanje nekretninama (2,4 mlrd. eura) te u poštu i telekomunikacije (1,7 mlrd. eura).

ZNAČAJAN

JE I TREND ULAGANJA POSTOJEĆIH STRANIH ULAGAČA U PROŠIRENJE PROIZVODNIH POGONA

29,8

milijardi eura uloženo je u Hrvatsku od 1993. do prvog tromjesečja 2015.

Možda ste propustili...