Novosti
ZA 83 PROJEKTA GOTOVO 18 MILIJUNA KUNA

Mali i srednji poduzetnici Hrvatsku su izvukli iz krize
Objavljeno 20. srpnja, 2015.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori potpisani su ugovori o dodjeli gotovo 18 milijuna kuna u sklopu programa “Obrazovanje za poduzetništvo i obrt”. Sredstva su stigla iz Europskog socijalnog fonda. Ugovore je potpisalo 83 korisnika, od poduzetničkih inkubatora, razvojnih agencija do privatnih tvrtki, za projekte namijenjene podizanju kvalitete obrazovanja zaposlenih i unaprjeđenje razvoja poslovanja. Ministri Gordan Maras i Mirando Mrsić na dodjeli su istaknuli značaj ovakvih potpora poduzetništvu.

- Svaka kuna koja je uložena u ovaj projekt vrijedi i deset puta više nego što je njena nominalna vrijednost, jer će podići kompetencije, znanje i vještine svih onih koji sudjeluju u procesu rada - rekao je Mrsić.

Na natječaj Ministarstva rada i mirovinskog sustava bilo je prijavljeno čak 460 projekata iz cijele Hrvatske. Maras je posebno istaknuo zasluge poduzetništva i obrta u pokretanju gospodarstva.

- Posljednje tri godine svoju politiku usmjerili smo malim i srednjim poduzetnicima koji su žila kucavica ovog društva. I nakon šest godina izišli smo iz recesije. Upravo rezultati malih i srednjih poduzetnika pokazuju da smo, primjerice, u 2014. imali 26 tisuća više zaposlenih, 25 posto izvoza u malim tvrtkama i 20 posto veću profitabilnost. Dakle, mali i srednji poduzetnici su ti koji su Hrvatsku izvukli iz krize i koji je guraju prema naprijed - poručio je Maras. On je najavio i kako Ministarstvo poduzetništva i obrta kreće s izravnim subvencioniranjem deficitarnih obrtničkih zanimanja. Potpore su dio politike poticanja cjeloživotnog učenja i obrazovanja za poduzetništvo.

- Prvi put Ministarstvo će dodijeliti devet milijuna kuna za stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja. Stipendije će iznositi 750 kuna mjesečno za tisuću učenika koji će sutra biti kvalificirani za ona zanimanja koja su nam potrebna na tržištu rada - najavio je Maras.(MS)

Najčitanije iz rubrike