Regija
UZ STOTU GODIŠNJICU ROĐENJA PUČKOG PISCA

Spomen-ploča Iliji Lešiću-Bartolovu
Objavljeno 20. srpnja, 2015.

ŽUPANJA - Na stotu godišnjicu rođenja Ilije Lešića-Bartolova, 19. srpnja, na kući u kojoj je živio u Gajevoj 5 u Županji, otkrivena je spomen-ploča, koju su zajednički postavili Grad Županja i Općina Bošnjaci.

Spomen-ploču otkrile su njegove kćeri Lidija i Blaženka, a uz Zvonimira Stjepanovića, predsjednika Komisije za kulturu grada Županje, o pučkom piscu i povjesničaru Iliji Lešiću-Bartolovu govorio je i Vinko Juzbašić. Stjepanović je rekao da se željelo ovim činom zahvaliti Bartolovu za sve što je učinio.

- Čika Ilija bio je svestran čovjek, imao je život poput filma. Našao je vremena pisati sve ono što je znao i čuo o Bošnjacima i ovome kraju - istaknuo je Vinko Juzbašić govoreći o Iliji Lešiću-Bartolovu koji se rodio u Bošnjacima, a umro 21. srpnja 1985. u Županji. Dodao je kako je volio Županju, županjsku Posavinu i Bošnjake.

- Volio je i hrvatski Srijem, i to srcem u vremenima kada se nije mogla pokazivati nacionalna svijest. Preko Šokačkog sijela, preko Matice hrvatske, znao je modicifirati svoju hrvatsku nacionalnu svijest. Izdao je samo dvije knjige, i to u vlastitoj nakladi, “Mariku” te “Hajduk Ilijica i druge pripovijetke” - podsjetio je Juzbašić, i dodao da mu je 2003. godine izišla i treća knjiga, “Priče iz granice”, u kojoj su skupljeni materijali neobjavljeni u knjigama.

Svima koji su se uključili u organizaciju postavljanja spomen-ploče biranim je riječima zahvalila kći Ilije Lešića-Bartolova Lidija Lešić, koja je zahvalila i obitelji Ivice Abramovića, sadašnjeg vlasnika kuće u Gajevoj 5, što je dopustio da se spomen-ploča postavi.

- Zahvalila bih i Mrak teatru Županja, koji je napravio predstavu “Marika”, prema istinitoj priči, koju je godinama naš otac bilježio prema sjećanjima stanovnika Posavskih Podgajaca i Bošnjaka. Zahvaljujemo posebno Vinku Juzbašiću na inicijativi za postavljanje spomen-ploče, kao i Gradu Županji što je prihvatio imenovanje Ulice Ilije Lešića-Bartolova. Svima od srca hvala - poručila je Lidija Lešić. Z.Knežević

“Zapisao sve što jesmo”

- Vjerujemo da smo svi mi ponosni jer je čika Ilija stavio na papir sve što jesmo, a vjerujem da su ponosni i njegovi Bošnjačani i njegovi Lešić-Bartolovi, kao i njegove kćeri koje vide da nije zaboravljen - poručio je Vinko Juzbašić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTPISAN UGOVOR S IZVOĐAČIMA

Radovi na regulaciji desne
obale Dunava vrijedni 47 mil. kuna

2

DRENOVČANI RAZMATRAJU I DRUGE OPCIJE

Gunja i Drenovci ipak
bez zajedničkog TZ-a?

3

U MIMOHODU ĆE BITI VIŠE OD 75 KUD-OVA I TRIDESETAK ZAPREGA

Vinkovačke jeseni od 9. do 18. rujna, otvara se i Bircuz