Regija
INOVACIJAMA ZAOKUPLJEN I U SEDAMDESETIMA:

Električnu energiju mogli
bismo proizvesti hodajući
Objavljeno 21. srpnja, 2015.
- Zbog mojih ideja su mi se i smijali, a danas su one dio svakodnevice - kaže Došen

DONJI MIHOLJAC – Ni osmo desetljeće života, ni teška životna priča, ni Hodgkinov limfom nisu prepreka Donjomiholjčaninu Mirku Došenu za ideje kako dobiti besplatnu i neograničenu količinu energije, za koju kaže da se nalazi svuda oko nas.

Taj 76-godišnji umirovljenik, koji za sebe rado kaže da ima četiri kvalifikacije za različita zanimanja - od automehaničara, preko profesionalnog vozača, stručnjaka za različite vrste kemijskog čišćenja do prodavača - svoj dar za inovacije otkrio je sasvim slučajno i na mjestu gdje je to najmanje očekivao – u zatvoru u Puli, gdje je 1980. godine odsluživao zatvorsku kaznu zbog prometne nesreće koja mu je iz temelja promijenila život.

- Tamo sam radio kao mehaničar, a kako nam je upravitelj dao do znanja da bi nam se kazna mogla prepoloviti ako budemo dobro i vrijedno radili, po glavi su mi se tada počele motati najrazličitije misli, projekti i ideje. U to vrijeme to je mnogima bilo čudno i nerijetko sam zbog toga bio predmet ismijavanja, no danas smo i oni i ja svjedoci da su mnoge od mojih tadašnjih zamisli sastavni dio naših života koje su drugi uspjeli provesti u djelo, a ja na žalost zbog financijskih ograničenja nisam - priča nam Došen potvrđujući nam svoju priču izdanjem “Inovacija za tržište” iz 2003. godine, u kojem se između ostalih nalazi i njegovo ime i jedini izum koji je uspio patentirati i zaštititi - sinusoidno vratilo, odnosno serpentno vratilo koje se odnosi na prijenos snage u motorima SUS-a te pretvaranje pravocrtnog gibanja u kružno, odnosno u rotaciju i rad motora.

Otada pa sve do današnjeg dana Došenov duh ne miruje unatoč teškom zdravstvenom stanju. Uz pomoć interneta neprestano prati razvoj novih tehnologija, ali i u glavi neprestano “vrti” mogućnosti i zamisli kako iskoristiti potencijale oko nas za stvaranje besplatne i neogranične električne energije, koja neće zagađivati prirodu: od ljudskog gibanja preko vode, vjetra, sunca… Ideja mu, kaže, ne nedostaje, ali mu je uvijek nedostajalo novca za njihovu provedbu na papir i u djelo, a svjestan nedostatnog obrazovanja, tražio je stručnu pomoć projektanata i znanstvenika.

- I danas mi je žao što nisam bio dovoljno hrabar da u svoje vrijeme, dok sam bio mlađi, podignem kredit i upustim se u projekt patentiranja svojih ideja i njihovo provođenje u djelo. Danas mi preostaje jedino da s tugom i nemoći pratim kako su drugi uspjeli realizirati moj životni san, ali i kako su zbog korupcije i snažnih lobija mnoge inovacije za lakši i jednostavniji život i dobivanje besplatne energije još uvijek na čekanju - poručuje Došen.

Lidija ANIČIĆ

U “Inovaciji za tržište” iz 2003. jedini je izum koji je uspio patentirati - sinusoidno vratilo

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike