Regija
1. BACKYARD ART FESTIVAL

I Donji Miholjac na karti
događanja urbane kulture
Objavljeno 21. srpnja, 2015.

DONJI MIHOLJAC - Grad Donji Miholjac dobio je svoj prvi urbani festival. Backyard Art Festival pokrenula je skupina mladih entuzijasta okupljenih u udruzi MIGRA i oko nje, a održavao se tijekom tri dana na lokacijama u središtu grada i gradskim perivojima te na izletištu Stara Drava. Od mnogobrojnih sadržaja svakako treba izdvojiti brojne instalacije, radionice, izložbe, prodajne štandove, grafite, sportska natjecanja u streetballu, odbojci na pijesku, pumptrack i mtb utrkama, sve ukovireno dojmljivim ambijentom miholjačkih parkova i dvorca. Poseban dio festivala činila je zanimljiva glazbena ponuda - od jazz, acoustic i DJ pozornice do main stagea, na kojemu su u dvije festivalske večeri nastupila popularna imena iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske i Bosne i Hercegovine - Edo Majka, Frenkie & DJ Soul, Superhiks, Kandžija i Gole žene, Debeli precjednik, Antenat, Artan Lili, Horsnman Coyote & Soulcraft, Ska Pècs, Rock Flock i Trip Kirby.

Unatoč vrućini i pokojem komarcu preživjelom nakon teretiranja, festival je gradu donio opuštenu atmosferu tako da je većina građana, od najmlađih do najstarijih, uživala u mnoštvu različitih događanja.

- Naš cilj i nit vodilja, ideja koja je prisutna već desetak godina, potreba je za vraćanjem kulturnog života u grad kroz urbanu i alternativnu kulturu, te potreba ponude inovativnih i interaktivnih sadržaja koji će biti zanimljivi svim generacijama - rekao je jedan od inicijatora i organizatora prvog Bcakyarda Dino Kurtagić. Festival bi također trebao označiti revitalizaciju mjesta i brendiranje grada kroz turističku ponudu. Organizatori smatraju da su na prvom BAF-u oko istog cilja uspjeli okupiti različite generacije, popularizirati ekološku svijest te dati doprinos u poticanju mladih i talentiranih ljudi kroz kulturnu decentrtalizaciju i međunarodnu suradnju. O ovom posljednjem govori i činjenica da je u pripremi festivala sudjelovalo oko dvije stotine volontera iz nekoliko europskih zemalja koji su se imali prilike upoznati s gradom i njegovom bogatom poviješću.

Veliku potporu festivalu dao je i Grad Donji Miholjac, koji je pomogao financijski, ishodio brojne dozvole i pomagao u logističkom smislu.

- Da je jedno ovakvo događanje potrebno potvrđuju brojni posjetitelji koji su u dane festivala aktivno sudjelovali u svim događanjima, ali i upoznali naš grad. Festival je u cijelosti uspio i smatram da je obogatio gradsku kulturnu i turističku ponudu. Zahvaljujemo svima, od organizatora do pokrovitelja i volontera, i smatramo da je ovo početak tradicije festivala urbane kulture u našem gradu – rekao je dogradonačelnik Darko Mikić.

Festival je, prema procjenama organizatora, posjetilo oko 2000 gostiju. I. Korov

BAF i europski festivali

Na prvome BAF-u gostovali su i studenti sa Sveučilišta u Stuttgartu, koji će festivalska iskustva iskorisiti u svom radu o europskim festivalima. Tako će se Backyard naći i na europskoj festivalskoj karti.

U pripremi festivala sudjelovalo je oko 200 volontera iz više europskih zemalja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike