Regija
OBITELJ KUZMAN - OD BEKETINACA DO SVJETSKE KARIJERE

Tomislav venecijanere između
stakala prodao cijelom svijetu
Objavljeno 21. srpnja, 2015.
Za privatne avione u SAD-u izmislili su lagano staklo koje se sjaji

BEKETINCI – Kada smo doznali priču o uspješnoj obitelji, u prvom redu braći Kuzman iz Beketinaca, čije je roditelje životni put iz ravne Slavonije odveo u Njemačku 70-ih godina, a danas su to diljem svijeta poznati poslovni ljudi, željeli smo našim čitateljima prenijeti iskustva uspješnih Slavonaca u bijelom svijetu, dokaz kako se “može kad se hoće”. No jedna druga priča tada nam je zaokupila pozornost, priča njihove majke Ružice, koju od milja zovu Ruža! Žene koju život nije milovao, nego ju je daleko od rodne grude, sa šestero mališana, ostavio bez supruga. Zato vam donosimo sadržaj kojeg se ne bi postidio ni jedan svjetski bestseler.

Kada se Ružica, rođena Begović, udala za ljubav svoga života Đuru, šezdesetih godina, i u selu Beketincima svila svoje obiteljsko gnijezdo, sigurno nije niti slutila kamo će ju život odvesti. U ljubavi, rodilo im se prvo dijete, sin Zlatko, potom kći Anđelina, sin Stanko, te opet djevojčica Blaženka. Kao i mnogi naši ljudi, Đuro 1971. odlučuje krenuti put Njemačke te ondje osigurati egzistenciju za svoju obitelj. Ružica s djecom ostaje u Beketincima, no razdvojenost je neizdrživa i nakon dvije godine i ona se s djecom seli suprugu u Njemačku. Ondje na svijet dolazi Tomislav, a nakon njega i Wilfried. Uz pomoć dobrih ljudi, koji se uvijek nekako nađu baš tamo gdje trebaju, iz stare se kuće sele u noviju, koju im jedna redovnica daje na korištenje. Sudbina je uplela svoje prste te se Đuro '77 teško razbolio, ubrzo i preminuo, a Ruža, u stranom svijetu, ostala sa šestero djece sama. Ta hrabra žena ne sagiba glavu, nego se, nakon što je u svojim Beketincima pokopala Đuru, s djecom vraća u Njemačku, gdje ih sve stavlja na noge, a oni sve uspješniji. Nakon što je riješila imovinsko-pravne odnose vezane uz kuću u Beketincima obnavlja ju, a gradi i novu, impresivnu, u Njemačkoj. Danas sva tri brata Tomislav, Wilfried i Zlatko, imaju svoje tvrtke. Ipak, u našoj priči izdvojit ćemo Tomislava, čiji se proizvodi prodaju diljem svijeta. Godine 2007. Tomislav je osnovao tvrtku “Kuzman Glas”.

- Ja sam biznis sa staklom pokrenuo 2007. godine, dok je Zlatko, naš najstariji brat, pokrenuo svoj biznis 2010. godine. On radi sa svjetlom, a ja sa staklom. Ja sam između dva obična izo-stakla stavio venecijanere. Najprije smo taj proizvod prodavali privatnim bolnicama u cijelom svijetu. Kasnije sam izmislio sistem da taj venecijaner u staklu bude otporan na laser. Nekad, kad bi se u bolnicama operiralo, koristile su se zavjese na staklima. To sam vidio i shvatio sam da se to može riješiti onako kako sam ja zamislio. Mnogo nam je tu pomogla i država Bavarska, koja je također uložila novac kako bi taj sistem bio zapravo patent - kaže Tomislav. Nakon toga, nastavlja, jedna tvrtka ih je pitala mogu li za bolnice napraviti staklo koje sjaji.

– Mislili smo i domislili. Napravili smo i takvo staklo. Kad o tome govorimo, došli su nam predstavnici jedne tvrtke koja pravi privatne avione u Americi. Pitali su nas možemo li izmisliti staklo koje nije teško, a sjaji se. Oni to žele postaviti kao pregradne stijene u avionu. Takvi avioni koštaju od 70 milijuna eura, a ja nisam mogao vjerovati kakve ti ljudi imaju probleme. Da im drvo izgleda kao obično, ali da bude od stakla i da sjaji. Mi smo to izumili, a od iduće godine početi će se primjenjivati - pojašnjava Tomislav.

Iako žive u Njemačkoj, braći i sestrama Kuzman majka Ruža usadila je duboku ljubav prema Slavoniji pa ne prođe mnogo a da se ne okupe u Beketincima.

Maja MUŠKIĆ
Rozga i Thompson za rođendan, Maja Šuput za seoski god

Obitelj Kuzman kaže: “Tko ne voli dobro pojesti i popiti, taj nije za naše društvo.” A društva u ovoj familiji nikada ne nedostaje. Uvijek se, kažu, nađe neki razlog za slavlje. Tako je ovih dana Tomislav u Beketincima slavio rođendan, a njemu i uzvanicima pjevala je Jelena Rozga. Lani je pak pjevao Marko Perkovć Thompson, a između, kažu da je to bilo za seoski god, Maja Šuput. Ma samo nek' je veselo!

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike