Osijek
DOM TEHNIKE JOŠ JEDNA LJETNA RADIONICA

Rastavi pa onda sastavi računalo!
Objavljeno 21. srpnja, 2015.
Rastavili smo procesore i hladnjake te izvadili hard diskove, pohvalio se učenik Daniel

Počela je jučer još jedna radionica na ovogodišnjem, izvrsno organiziranom Ljetu u Domu tehnike, koja će se održavati do petka (24. srpnja). Radionicu pod nazivom Rastavi-sastavi računalo vodi Daniel Vidaković, koji će sudionicima pokazati tehnički dio rada na računalu i njegovoj unutrašnjosti.

Djeca će sama rastavljati neispravna računala, kako bi od njihovih “zdravih” dijelova stvorili novo, tehnički ispravno računalo. Daniel Vidaković navodi kako održavanje ovakvog tipa radionice nije novo, već je započelo prošle godine te je trajalo cijelo polugodište, uz dodatnu ljetnu i zimsku radionicu. Također, voditelj upozorava na važnost ovakve praktične radionice jer se djeci omogućava rad s računalnim komponentama, koje im nisu dostupne u regularnoj nastavi informatike u osnovnoj školi.

Djeci se ovakvom radionicom želi pokazati da se svaka nastala šteta na računalu može popraviti te se sve komponente mogu zamijeniti u novu, funkcionalnu cjelinu. No, uz rastavljanje i sastavljanje računala sudionici će naučiti instalirati operativni sustav Linux, a za nagradu na kraju radionice moći će igrati zanimljive umrežene računalne igre.

Radionica je namijenjena učenicima završnih razreda osnovne škole, a ovoliku zainteresiranost nisu mogli predvidjeti ni u Domu tehnike, jednoj od rijetkih instituacija koja se pobrinula za osmišljene ferije osječkih učenika. Jedan od njih je i Daniel, učenik 6. razreda, koji se na radionicu prijavio zbog ljubavi prema računalima, ali i operativnim sustavima.

- Danas smo naučili osnove rastavljanja starih računala. Rastavili smo procesore i hladnjake te izvadili hard diskove, a jedva čekam vidjeti što ćemo raditi sljedećih dana - navodi znatiželjni Daniel.

Marko MANDIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana