Osijek
NEMA IZVIĐAČKE MIROVINE

Šima, Pop i Zorko obnovili izviđačke zavjete - zajedno imaju čak 155 godina staža
Objavljeno 21. srpnja, 2015.
Mlađim naraštajima pokazuju kako rad za opće dobro i služenje zajednici treba biti glavna odrednica djelovanja izviđačkog pokreta

Ovog su vikenda veterani-brđani Saveza izviđača Osječko-baranjska županije obilježili vrijednu obljetnicu: ukupno 155 godina aktivnog izviđačkog djelovanja trojice svojih članova.

Naime, Antun Šimić–Šima s 55 te Zdenko Popović–Pop i Zorislav Babić-Zorko sa po 50 godina neprekidnog izviđačkog staža najdugovječniji su izviđači Osječko-baranjske županije. Sva su se trojica složila da neće u izviđačku mirovinu!

- Za izviđače nema mirovanja, pa ni “izviđačke mirovine”. Iako smo zašli u sedmo desetljeće života, i danas aktivno sudjelujemo u provođenju programskih sadržaja izviđačkih udruga i Županijskog saveza, ukazujući tako vlastitim primjerom mlađim naraštajima kako rad za opće dobro i služenje zajednici treba biti glavna odrednica djelovanja izviđačkog pokreta. Svečanost i druženje na izletištu Vračica, podno Dilj gore u općini Levanjska Varoš, bila je prilika za obnovu Izviđačkog zavjeta i predaju prigodnih priznanja i plaketa. Organizatori ove svečanosti doista su se potrudili prirediti ozračje u kojem je nama slavljenicima bilo teško sakriti suze – kaže tajnik Saveza izviđača Osječko-baranjske županije Zorislav Babić-Zorko.

Izviđači ne bi bili to što jesu da u ovakvim prigodama propuste učiniti nešto što će unaprijediti njihovo buduće djelovanje. Boravak na Vračici iskorišten je za detaljno upoznavanje s lokacijom na kojoj se, zajedno s Općinom Levanjska Varoš, planira urediti kompleks terena za višednevni boravak u prirodi. Tako bi Vračica trebala postati mjesto za organiziranje izviđačkih logorovanja, kampova za djecu i mladež, edukaciju volontera i izviđačkih voditelja, školu u prirodi… Zajedno s izviđačkim domom u Podolju, u Baranji, u kojem su već započele neke aktivnosti, Vračica bi činila jedinstveni izviđački centar koji bi koristili izviđači, djeca i mladež iz Osječko-baranjske županije, ali i iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Darko PEJIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike