Novosti
NA ODMOR “NAORUŽANI” INFORMACIJAMA

Ne zaboravite - niste samo hrvatski, nego i građani EU-a
Objavljeno 20. srpnja, 2015.
U slučaju gubitka dokumenata za pomoć se možete obratiti veleposlanstvu bilo koje članice EU-a

Vezani članci

USPJEŠNI PREGOVORI U EUROPSKOM PARLAMENTU

Naknade za roaming bit će ukinute 15. lipnja 2017.

U sezoni godišnjih odmora i putovanja nije naodmet “naoružati” se informacijama o mjestu ili zemlji u koju putujete, osim ako ste skloni pustolovinama i izletima u nepoznato.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj objavilo je niz savjeta za hrvatske građane koji putuju u zemlje EU-a.

Čiste plaže

Tako se, primjerice, naglašava kako je, bez obzira na to ljetujete li u Hrvatskoj ili izvan nje, voda za kupanje u Europi visoke kvalitete. Čak 95 posto nadziranih mjesta za kupanje u EU ispunilo je lani minimalne standarde za kvalitetu vode, a manje od dva posto kupališta ocijenjeno je “lošima”. Hrvatska je postigla visoku ocjenu s 94 posto.

Ako se, putujući u nekoj zemlji EU-a te Lihtenštajnu, Norveškoj, Švicarskoj, ili na Islandu, razbolite ili ozlijedite, imate pravo na uslugu hitne pomoći. Za to će vam, podsjeća EK, biti potrebna europska kartica zdravstvenog osiguranja. Zahvaljujući njoj moći ćete se liječiti pod istim uvjetima i uz iste troškove kao i osobe osigurane u zemlji koju posjećujete. Karticu hrvatski građani mogu zatražiti u HZZO-u, a izrada je besplatna. Građani koji pate od neke kronične bolesti te su im u vrijeme putovanja u inozemstvu potrebni lijekovi, prije odlaska od svojeg liječnika trebaju zatražiti prekogranični recept.

Mnoge muče visoki telefonski računi u vrijeme boravka u inozemstvu. No, EU je još 1. srpnja prošle godine smanjila cijene naknada za roaming, a ljeto 2017. će se ukinuti naknade za roaming u cijelom EU-u.

Prava putnika

Za građane koji putuju izvan Europe u zemlju u kojoj njegova država nema veleposlanstvo ili konzulat, bitno je znati da su kao državljani članice EU-a u isto vrijeme i građani Unije te imaju pravo na konzularnu pomoć izvan nje. Primjerice u slučaju uhićenja, nesreće ili gubitka važnih dokumenata, za pomoć se mogu obratiti konzulatu ili veleposlanstvu bilo koje druge države članice. Hrvatski građani imaju pravo i na pomoć u kriznim situacijama. Odnosno, podsjeća EK, u slučaju potrebe države članice moraju pomoći građanima EU-a pri evakuaciji kao da je riječ o vlastitim državljanima.

U Europskoj uniji postoji jedinstveni telefonski broj službe za pomoć (116 000) za prijavu nestanka djeteta u bilo kojoj državi članici. Možete ga nazvati bez obzira na to jeste li roditelj čije je dijete nestalo, dijete koje se izgubilo ili pobjeglo, ili osoba koja posjeduje informacije o nestalom djetetu. Ne treba zaboraviti ni jedinstveni broj 112 za prijavu hitnih slučajeva.

Hrvatski građani i kao putnici zrakoplova, vlaka, broda ili autobusa imaju određena prava kada putujete u EU-u. Na svoj pametni telefon mogu preuzeti aplikaciju “Vaša prava putnika”.

Pravilima EU-a o pravima putnika osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti zaštićene su od diskriminacije te im se omogućuje jednak pristup prijevoznim uslugama kao ostalim građanima. Također, ako imate pravo na parkirna mjesta za osobe s invaliditetom u svojoj zemlji, na takva mjesta imate pravo i diljem Europe. Za ostvarenje tog prava potrebna vam je samo standardna parkirna karta za osobe s invaliditetom.

Dijana PAVLOVIĆ

VRSTA MOBILNIH USLUGA U EU-u GORNJE GRANICE CIJENA OD 2014. Odlazni poziv 19 centa/min Dolazni poziv 5 centa/min Slanje SMS-a najviše 6 centa Preuzimanje podataka/ pregledavanje interneta 20 centa/MB

KORISNO JE ZNATI

l 95 posto nadziranih plaža u EU ispunilo je minimalne standarde za kvalitetu vode u 2014.

l europska kartica zdravstvenog osiguranja vrijedi u zemljama EU-a te Lihtenštajnu, Norveškoj, Švicarskoj i na Islandu

l 112 je jedinstveni broj za hitne slučajeve

l prekogranični recept izdaju liječnici pacijentima koji pate od kroničnih bolesti i u vrijeme putovanja trebaju im lijekovi

l države članice moraju pomoći svim građanima EU-a pri evakuaciji, kao da je riječ o njihovim vlastitim državljanima

l 116-000 jedinstveni telefonski broj u EU za prijavu nestanka djeteta

l ako imate pravo na parkirna mjesta za osobe s invaliditetom u svojoj zemlji, na takva mjesta imate pravo i diljem EU-a