Crna kronika
TRAGEDIJA KOD DAVORA

Ćudljiva Sava prepuna rupa kobna za 21-godišnjeg mladića
Objavljeno 17. srpnja, 2015.
Tijelo su pronašli ronioci Specijalne jedinice policije iz Osijeka

DAVOR – Prekjučerašnje kupanje u ćudljivoj Savi na kupalištu Skela u blizini naselja Davor bilo je kobno za 21-godišnjeg Matiju Janusa iz Starog Petrovog Sela. Matija se s grupom prijatelja došao osvježiti, no Sava na toj neuređenoj plaži obiluje brojnim rupama koje su nastale od vađenja pijeska, a što je vrlo opasno za nevješte plivače. Njegovo tijelo jučer su pronašli ronici Specijalne jedinice policije iz Osijeka.

Matija je navodno bio slabiji plivač. Kupao se kao i ostatak društva koje uz skakanje i “guškanje” nije odmah opazilo Matijin nestanak. Kada su primijetili da ga nema, u panici su ga počeli tražiti, gledati obalu. Alarmirali su i policiju, a ona Hrvatsku gorsku službu spašavanja čiji su pripadnici iza 18 sati počeli pretragu savskog dna. Na obali je pronađena mladićeva odjeća.

- Uključilo se deset članova HGSS-a od kojih su tri ronioca, a pretraživanje rijeke podvodnim svjetiljkama trajalo je do 21.45 sati - kaže nam Hrvoje Šulentić, tajnik brodske jedinice HGSS-a.

Jučer ujutro pretraga je nastavljena čamcima, kako bi uočili tijelo ako je negdje zapelo u granje ili isplivalo na površinu. Oko 12.40 sati na mjesto Matijina nestanka stigli su i policijski ronioci iz Osijeka. Krenuli su u liniji pretraživati dno ćudljive rijeke i 40 minuta kasnije pronašli su tijelo nesretnog 21-godišnjaka. Nakon očevida mladićevo tijelo prevezeno je na obdukciju kako bi se utvrdili točni uzroci smrti.

Pronalasku Matijina tijela svjedočila je i nekolicina prijatelja koji su u četvrtak bili s njim na kupanju. Nisu mogli suspregnuti suze kada im je stigla potvrda da je riječ upravo o Matiji, koji je prva ovogodišnja žrtva utapanja u Brodsko-posavskoj županiji.

Hrvoje Šulentić i sam se uvjerio da je kupalište kod Davora zbog puno rupa izuzetno opasno. “Trebalo bi postaviti plutajuće brane da se označi mjesto za neplivače i one koji se slabije snalaze u vodi”, poručuje tajnik slavonskobrodskog HGSS-a.

Marija RADOŠEVIĆ
SAVJET POLICIJE KUPAČIMA

Policija poziva kupače, kako bi se izbjegle tragedije, da koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare neuređene za kupanje. Rijeke su pune virova i rupa, dok su jezera opasna zbog promjene dubine i temperature vode te raslinja u koje se plivač može uplesti i zbog panike nastradati. Građani u vodu ne bi trebali ulaziti s punim želudcem, pod utjecajem alkohola ili dok su vrući.

- Ne skačite u vodu nepoznate dubine, a ako to ipak činite, skačite na noge, a ne na glavu. Također, ako niste posve zdravi, ne kupajte se na osamljenim mjestima. Budite u blizini ljudi kako bi vam, ako zatreba, mogli priskočiti u pomoć - upozoravaju u MUP-u. Oni koji uoče nekog u nevolji trebaju pomoći te alarmirati nadležne službe na broj 192 ili 112.

NEMA ODMORA ZA RONIOCE...

Matijino tijelo iz Save su izvukli ronioci Specijalne jedinice policije iz Osijeka. Na žalost, to im nije bila jedina intervencija ovoga tjedna. Dva dana prije iz akumulacijskog jezera Mlinac u blizini Selaca Đakovačkih izvukli su mrtvo tijelo 32-godišnjaka iz Gašinaca. Koristili su se istom metodom kao i u Davoru, postavili su se u liniju i ubrzo na tri metra dubine pronašli 32-godišnjakovo tijelo. Liječnik je potvrdio kako je smrt nastupila zbog utapanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike