Novosti
USKLAĐIVANJE S EU

Već ove ili sljedeće godine će drastično poskupjeti cigarete
Objavljeno 16. srpnja, 2015.
U Hrvatskoj je svaka treća odrasla osoba pušač, a od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire više od 9000 ljudi

Vezani članci

NOVA PRAVILA

Ponovno će poskupjeti cigarete

U izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) "Global Tobacco Epidemic 2015.", upozorava se kako u svijetu svakih šest sekundi od bolesti povezanih s pušenjem umre jedna osoba, odnosno šest milijuna ljudi godišnje.

Time je broj umrlih od bolesti povezanih s pušenjem veći od broja umrlih od posljedica AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno.

Kao jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje broja pušača, stručnjaci WHO-a smatraju povećanje poreza na duhanske proizvode, odnosno poskupljenje cigareta.

Studije utjecaja poreza na duhan na javno zdravlje pokazale su da u razvijenim državama povećanje cijene duhana za 10 posto smanjuje konzumiranje duhanskih proizvoda za oko četiri posto. Kako se navodi u izvješću "Global Tobacco Epidemic 2015." u Sjedinjenim Državama, u razdoblju od 1990. do 2014. godine, cijene cigareta porasle su za približno 350 posto, ponajviše zahvaljujući većim porezima. U tom razdoblju u SAD-u je prepolovljen broj konzumiranih cigareta po glavi stanovnika, a postotak odraslih pušača smanjen je gotovo za trećinu.

Povećati porez

Svjetska zdravstvena organizacija poziva vlade da povećaju porez na duhanske proizvode na 75 posto maloprodajne cijene. Prema podacima WHO-a, brojne države u svijetu imaju izuzetno niske poreze na duhanske proizvode, a u nekim državama takav porez i ne postoji. Samo 33 zemlje članice WHO-a dostigle su porez od 75 posto, a Hrvatska će do kraja 2017. godine dostići udio od 60 posto poreza u ukupnoj cijeni cigareta i time će biti na razini Europske unije. To znači da će vrlo brzo u Hrvatskoj cigarete ponovno značajno poskupjeti.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako će, ako se ne poduzmu odlučne mjere, broj umrlih od posljedica bolesti povezanih s pušenjem do 2030. godine porasti na osam milijuna godišnje.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Hrvatskoj je najmanje svaka treća odrasla osoba pušač, a procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire više od 9000 ljudi. Plan mjera i djelovanja na području jačanja nadzora nad duhanom definiran je Akcijskim planom za jačanje nadzora nad duhanom koji je Vlada RH donijela za razdoblje od 2013. do 2016. godine. Kako stoji u Akcijskom planu, planirane aktivnosti temelje se na Okvirnoj konvenciji o nadzoru nad duhanom Svjetske zdravstvene organizacije te preporukama Vijeća Europe o okolišu bez duhanskog dima i Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o proizvodnji, prezentiranju i prodaji duhanskih proizvoda.

Prijelazno razdoblje

Prema podacima Ministarstva financija, Hrvatska je u oporezivanju duhanskih proizvoda i prerađevina usklađena s pravnom stečevinom Europske unije, osim kod minimalno propisane trošarine na cigarete. Prijelazno razdoblje za prilagodbu u tom dijelu oporezivanja cigareta Hrvatskoj istječe 31. prosinca 2017. godine, a najkasnije tada porez će iznositi 60 posto prosječne maloprodajne cijene cigareta i minimalnog iznosa od 90 eura na 1000 komada cigareta.

Trošarine na cigarete, sukladno obvezama prema EU, povećavaju se postupno pa su tako od 18. travnja ove godine na snazi specifična trošarina od 230 kuna za 1000 komada cigareta, proporcionalna trošarina od 38 posto od maloprodajne cijene cigareta te minimalna trošarina na cigarete od 648 kuna za 1000 komada cigareta. U pakiranju cigareta od 20 komada, čija se cijena kreće od 18 do 38 kuna, udio ukupne trošarine iznosi od 50 do 72 posto, udio PDV-a 20 posto, a udio ukupne trošarine i PDV-a od 70 do 92 posto.

Dijana PAVLOVIĆ
SVAKO POSKUPLJENJEDOVODI DO NOVOG RASTA CRNOG TRŽIŠTA

Na svaku najavu poskupljenja cigareta u Hrvatskoj se reagira i upozorenjima kako će to dovesti do novog rasta crnog tržišta. Prema procjenama, za kupovinu cigareta u susjednim državama, Srbiji i BiH, godišnje se troši oko 60 milijuna eura. HUP i Carinska uprava nedavno su proveli i kampanju "Znate li dovoljno o švercanom duhanu", jer samo kada je o rezanom duhanu riječ, državni proračun godišnje gubi 100 milijuna eura. Nedavna istraživanja HUP-a i Ipsos Pulsa pokazala su kako na tržištu završi čak 1000 tona rezanog duhana na kojega nije plaćen porez. Ilegalno tržište čini već 80 posto ukupne potrošnje pa se kampanjom željelo ukazati na sve posljedice kupnje takvog duhana koja čini veliku štetu društvu, ugrožava radna mjesta i stvara nelojalnu konkurenciju poslodavcima koji podmiruju svoje obveze prema državi.

VEĆA UPOZORENJA NA KUTIJAMA

Osim što će cigarete, zbog usklađivanja s obvezama prema EU poskupjeti možda već ove, a gotovo sigurno iduće godine, ministar zdravlja Siniša Varga nedavno je najavio i kako se u Hrvatskoj mora uskladiti izgled i način upozorenja na ambalaži cigarete. To znači da će slikovna i tekstualna zdravstvena upozorenja prekrivati veću površinu kutije cigareta.

75 %

maloprodajne cijene cigareta trebao bi iznositi porez prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije

60 %

poreza u ukupnoj cijeni cigareta doseći će Hrvatska do kraja 2017. godine