Novosti
IZBORNE LISTE

Počelo političko licitiranje: SDP je partnerima spreman dati između 13 i 16 mjesta koja vode u Hrvatski sabor
Objavljeno 13. srpnja, 2015.
HDZ od ranije ima koalicijski sporazum sa 7 stranaka, a o mogućem širenju tek će se razgovarati

Vezani članci

MILANOVIĆU POTPORA GLAVNOG ODBORA SDP-A

Lijevu koaliciju proširit će Hrvatski laburisti

Iako smo još daleko od konkretiziranja točnog popisa partnera koji će zauzeti svoje mjesto u pojedinim koalicijama na predstojećim izborima, konzultacije i nagađanja o tome već su započela.

Tako je Vesna Pusić rekla kako bi se o raspodjeli mjesta koja potencijalno vode u Sabor moglo više znati uskoro, a i vrh je SDP-a o strategiji izlaska na izbore već raspravljao. Sve bi preciznije navodno trebalo biti poznato, pa i potpisano već do kraja ovoga mjeseca. Ono što im je dalo puno više elana za taj posao jest činjenica da su u dva mjeseca prema anketama posve poništili mjesecima stvaranu veću naklonost birača desnoj koaliciji. Novost je, po mnogima i gotova stvar, da će se postojećoj koaliciji pridružiti i laburisti, iako njihova čelnica Nensi Tireli upozorava da to još nije do kraja ispregovarano.

Prve kalkulacije u medijima o tome koliko će SDP mjesta koja vode u Sabor ovaj put ostaviti svojim koalicijskim partnerima, svjedoče da će se to sukladno manjem pojedinačnom rejtingu njihova glavnog partnera, HNS-a, ipak biti manje nego na prošlim izborima. Tada su SDP-ovi partneri dobili ukupno 19 mjesta (a sam SDP 63), od čega je HNS-u pripalo 13 mandata, a IDS-u i HSU-u po tri. Laburisti su samostalno išli na izbore i osvojili po današnjem rejtingu nedostižnih šest mandata. Sada su apetiti i rejting ipak osjetno slabiji. U medijima se nagađa da je maksimalna ponuda HNS-u sada osam izglednih pozicija za ulazak u Sabor, IDS-u i HSU-u po tri, a laburistima dva.

Ime koalicije

Na pitanje koliko ima istine u nagađanjima da bi SDP mogao svojim partnerima u koaliciji ponuditi tih 16 očekivanih mjesta u Saboru, ministar Arsen Bauk precizno odgovara kako je to točno - 81,25 posto. To bi bilo 13 mjesta, ili tri manje od ukupnog broja koju su zasad “zavrtjeli” mediji, što ministar nije želio ni potvrditi, niti demantirati.

Kada je riječ o raspravi o tome hoće li se ime Kukuriku koalicija “vrtjeti” i na ovim izborima, koje je opet krenulo od njegove rečenice kako “misli da bi bilo dobro da se refreša i ime” upozorava kako ni ovo ime koje se dosad u medijima koristilo - Kukuriku koalicija - nije nikada formalizirano kao takvo.

- Tako da će mogući 'naziv' koalicije najviše ovisiti o tome kako se medijska slika ovaj put oko toga složi i koje ime medijima postane najprihvatljivije. Kao što su neki potpuno nezasluženo prihvatili da se HDZ-ova koalicija zove 'domoljubna'. Moje je mišljenje da oni imaju puno stvari koje više 'ljube', tako da bi im dom ili domovina bili negdje u sredini tablice - zaključuje Bauk.

Aneksi sporazuma

Svemu treba dodati i da se dosad kao jedan od mogućih novih pridjeva ispred “lijeve” koalicije, kao nekakva protuteža onome “domoljubna” kod desne, spominjala varijanta s “demokratskom” koalicijom.

HDZ se pričama o imenu, zadovoljan već spomenutim spominjanjem “domoljubne” koalicije, zasad ne bavi. Prema riječima političkog tajnika HDZ-a Tomislava Čuljka, oni od ranije imaju kolicijski sporazum sa sedam stranaka, koji uključuje HSS, HSP AS, HSLS, HRAST, BUZ, HDS i ZDS. “S njima imamo sporazume o suradnji i samo trebamo napraviti njihove anekse. Razgovori o tome su u tijeku”, ističe Čuljak, dodajući kako nema preciznog roka do kada se ti razgovori moraju završiti i definirati međusobni odnosi i pozicije na listama unutar koalicije. Što se tiče njezina mogućeg širenja, Čuljak kaže da ima zainteresiranih, a da će se o oblicima daljnje suradnje s takvim razgovarati i vidjeti hoće li to biti kroz samu koaliciju ili kroz podršku njihovoj koaliciji, kao na predsjedničkim izborima.

Igor BOŠNJAK
GABRIĆ BIO I KANDIDAT HSS-a I U KOALICIJI PROTIV NJIH

Neslužbeno doznajemo da su u “lijevoj” koaliciji mogući razgovori i o koaliranju s nekim drugim političkim strankama i pojedincima, a Arsen Bauk u svezi s tim nema komentara, podsjećajući tek na jedan od hrvatskih političkih rariteta s ranijih izbora. “U političkoj praksi imali smo i slučaj da je na istim izborima jedan kandidat bio i nezavisni i stranački kandidat jer je Stipe Gabrić Jambo za Gradsko vijeće bio kandidat HSS-a, a za Županijsku skupštinu nezavisni kandidat protiv HSS-a”, rekao je Bauk.

HSU: tri KANDIDATA NA ULAZNIM POZICIJAMA

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, kaže kako nije tajna da je njihov Središnji odbor definirao minimum koji im je prihvatljiv, a to je klub zastupnika, što znači tri kandidata na ulaznim mjestima, koliko je za formiranje kluba potrebno. “Drugi je kriterij da na izbornim listama u svakoj izbornoj jedinici imamo jednog kandidata ili kandidatkinju među 14, koliko je ukupno kandidata na svakoj listi. Mi imamo razumijevanja, a mislim da smo ovo zaslužili, jer biti u koaliciji je možda lakši put, ali je i trpljenje. Jer ne možete “slobodno letjeti” u koaliciji. Mi smo i kod prve informacije o širenju koalicije pozdravili ulazak laburista jer nam je jako stalo da se taj dio vezan uz radno aktivno stanovništvo, a i umirovljenici su bivši radnici, na neki način poveća, odnosno ojača međugeneracijska solidarnost”, kaže Hrelja, koji nema informacija o eventualnom daljnjem širenju koalicije.

partneri

sdp-a na prošlim su izborima dobili 19 mjesta, a sdp 63

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike