Objavljeno 13. srpnja, 2015.
Med ima i izražena konzervirajuća svojstva. U starom su Egiptu tako meso i neke druge svježe prehrambene proizvode često čuvali u medu, a poznato je da je i jedan od važnih sastojaka sredstava za balzamiranje bio med. I u naše su doba provedeni brojni pokusi da se ustanovi kakva su konzervirajuća svojstva meda. Tako su kokošja jaja koja su čuvana u medu i nakon četiri godine ostala potpuno svježa. I to se objašnjava prije svega sadržajem fitoncida u medu.
Valja znati da dobar dio svojih ljekovitih i ostalih korisnih svojstava med gubi ako ga suviše zagrijavamo ili otapamo ako je kristalizirao. Naime, na temperaturi većoj od 40 stupnjeva Celzija razaraju se enzimi i neke druge tvari korisne za organizam. Stoga, ako nabavite kristalizirani med, nemojte ga otapati, a niti stavljati u vrući čaj. Radije u usta stavite žličicu kristaliziranog meda i pustite da se u ustima pomalo otapa. Upit će ga sluznica u usnoj šupljini i tako će najviše korisnih čestica dospjeti u krv, a tada će ljekovita sredstva najviše doći do izražaja.(J.Kn.)
Ako nabavite kristalizirani med, nemojte ga otapati, pustite ga da se polagano otopi u ustima