Osijek
POČAST UBIJENIMA U BIH

Građani Osijeka zapalili 8372
svijeće za žrtve Srebrenice
Objavljeno 11. srpnja, 2015.

Vezani članci

DVADESETA GODIŠNJICA STRADAVANJA

Memorijalna utrka i ruže u Dravi u znak sjećanja na Srebrenicu

Mirno i dostojanstveno dolazili su brojni stanovnici Osijeka i okolice na Trg slobode zapaliti svijeće za žrtve Srebrenice.

Zapaljene su ukupno 8372 svijeća za isto toliko žrtava nezapamćenog genocida u Srebrenici. Od najvećeg pokolja nakon Drugog svjetskog rata prošlo je punih 20 godina. Na popisu ubijenih Srebreničana trenutno su 8372 imena, no kako se povremeno iskopavaju nove masovne grobnice, taj popis, nažalost, nije konačan. Nakon paljenja svijeća građani su se upisivali u knjigu žalosti.

- Knjiga žalosti će idućih dana, s ukoričenom porukom “Građani grada Osijeka za žrtve Srebrenice”, biti poslana u tamošnji spomendom - rekao je u ime organizatora programa “Sjećanja” Marijan Gubina, predsjednik humanitarne neprofitne udruge “Auxilium”. Program je suorganizirala i udruga Zdravo trčanje te Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. Održan je i performans “Beživotna tijela”, a korištena je kostimografija Hrvatskog narodnog kazališta Osijek. “Večeras smo tu da odamo počast žrtvama rata, izrazimo sućut njihovim obiteljima, rodbini i prijateljima te skrećemo pažnju na nužno razvijanje kulture mira kako se isti ili slični događaji ne bi ponovili”, rekao je Gubina.

Program “Sjećanje” nastavlja se i danas u 9 sati, kada će se središtem Osijeka održati kratka revijalna utrka u sklopu IV. tradicionalnog ultramaratona Vukovar - Srebrenica. M.Bugarić

Najčitanije iz rubrike