Regija
VIJEĆNICI OPĆINE ĐURĐENOVAC O ZAPUŠTENOM PRIVATNOM ZEMLJIŠTU

Uz zaraslu parcelu ubijena zmija
Objavljeno 11. srpnja, 2015.

ĐURĐENOVAC - Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Đurđenovac vijećnik Ivica Cinkuš postavio je pitanje o nečišćenju zapuštenih i zakorovljenih zemljišta na području općine, dodavši kako u takvim okolnostima nastaju brojni i potencijalno opasni problemi. Cinkuš je, između ostalog, naglasio da zapuštena zemljišta vrve gmizavcima i glodavcima te ga je zanimalo može li Općina prisiliti vlasnike takvih zemljišta da svoje vlasništvo drže urednim.

Zamjenica načelnika Dragica Pavlić ustvrdila je da na području općine postoje mnogobrojne parcele koje zbog nemarnog odnosa njihovih vlasnika ne samo da narušavaju izgled naselja nego predstavljaju i javnozdravstvenu opasnost za stanovništvo jer su tu legla zmija i lisica. I donačelnicu Pavlić, baš kao i predsjednicu Općinskog vijeća Anu Magaš, zanimale su mjere koje na raspolaganju ima Općina.

Komunalni redar Antun Vladika složio se kako problem postoji, međutim, kako je rekao, rješavanje je mnogo složenije jer su vlasnici takvih zemljišta otišli u inozemstvo ili su nejasni imovinskopravni odnosi, odnosno više je suvlasnika koji jedni na druge prebacuju odgovornost. Vladika je objasnio da komunalno redarstvo nema nadležnost za postupanje na privatnim parcelama, već samo za rješavanje problema na površinama u javnom vlasništvu. Naglasio je kako se može djelovati samo u slučaju da grane sa zapuštenih zemljišta ometaju protok pješaka nogostupom ili zaklanjaju preglednost ceste.

- U takvim okolnostima poznatog ili dostupnog vlasnika može se kazniti sa 100 kuna na licu mjesta, a ako se ogluši, može se izdati prekršajni nalog protiv počinitelja – pojasnio je Vladika.

Međutim, vijećnici nisu bili zadovoljni odgovorom i zatražili su od komunalnog redara da bolje prouči zakonske odredbe.

- Ispitajte kod nadležnih službi koje su sve vaše ovlasti i nadležnosti, pa će Vijeće donijeti određene odluke jer ne možemo podcijeniti problem zapuštenih privatnih parcela. U konkretnom slučaju, u naselju Gabrilovac jedan je mještanin uz zapušteno zemljište ubio zmiju. Znači, postoji ugroza od ugriza zmija pa čak i lisica, koje se tamo navodno okupljaju. To nije za zanemarivanje i mi moramo znati kako treba postupiti – rekla je zamjenica načelnika Dragica Pavlić. S. Fridl

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike