Crna kronika
PRESUDA OPĆINSKOG SUDA OSIJEK

Majka: Zar jedan život košta četiri i pol godine zatvora?
Objavljeno 10. srpnja, 2015.
Mladić je ostavio djevojku zaglavljenu u autu, umrla je u vozilu Hitne

- Zar jedan život košta četiri i pol godine zatvora? Sram neka vas bude. Sudit će vam Bog! - riječi su obitelji pokojne Adeline Mihaljević Jurić (23) upućene sucu Općinskog suda u Osijeku Mirku Ljubičiću nakon što je pročitao osuđujuću nepravomoćnu presudu Dini Bosancu (23) za prometnu nesreću u kojoj je njihova kći izgubila život.

Dino Bosanac osuđen je na četiri i pol godine zatvora. Četiri je dobio zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, te na godinu i dva mjeseca zatvora zbog nepružanja pomoći unesrećenoj Adelini. Kazna je objedinjena na četiri i pol godine. Kada bude odslužio kaznu, neće smjeti upravljati motornim vozilima godinu dana. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, te mora platiti 12.428 kuna troškova kaznenog postupka te dvije tisuće kuna sudskog paušala. Dino Bosanac nije bio prisutan na izricanju presude.

- Sud je djelomično prihvatio tvrdnje optuženog da se ne sjeća nesreće, no dva su sudska vještaka potvrdila da je bio smanjeno ubrojiv. Nije prihvaćena obrana Dine Bosanca da unesrećena ne bi bila spašena da joj je pružena pravovremena pomoć. Naime, iz nalaza i mišljenja vještaka, vidljivo je da bi djevojka preživjela da je liječnička ekipa bila ranije obaviještena - kazao je u obrazloženju presude sudac Mirko Ljubičić.

Obitelj preminule redovito je pratila suđenje, a nakon izricanja presude razočarani su dali i izjavu.

– Ovo je sramotna presuda. Moje dijete je bilo živo sat vremena nakon nesreće dok je on otišao kući spavati. Prije toga je oprao zube, a prethodno je nazvao oca da mu otključa vrata jer im zvono ne radi. Nije je niti pogledao, a zapomagala je. Neka mu sudi Bog - rekla je Adelinina majka Ljiljana Mihaljević Jurić dodajući da državu treba biti sram jer će se ovakve tragedije događati sve dok ne bude netko pregažen i ostavljen na cesti od “bitnijih” osoba u Hrvatskoj ili Osijeku.

– Nije isključeno i da netko ne uzme pravdu u svoje ruke. Moje dijete je imalo realne šanse da preživi da je on nazvao hitnu pomoć. Imao je mobitel uz sebe. Umjesto hitne on je zvao oca i prijatelja. Izrazio je i sućut, ali laže i samo laže - rekla je Ljiljana Mihaljević Jurić.

Kao olakotnu okolnost pri određivanju presude sudac je naveo da je Bosanac priznao teže kazneno djelo i izrazio kajanje, a kao otegotnu naveo je da je već imao dva prometna prekršaja.

Sandra LACIĆ
“ENO JE TAMO PIJANA SPAVA”

Dino Bosanac vozio je Adelinin automobil 26. prosinca 2013. godine i kod Valpova oko 5.45 sletio s ceste. Bosanac je uzeo svoju jaknu i otišao kući. Djevojci je noga proletjela kroz bočno staklo i zaglavila se. Dino joj nije pomogao. U prolazu je jedinom svjedoku na pitanje ima li još koga u vozilu rekao: “Eno je tamo pijana spava...” Imao je 1,5 promila alkohola u krvi, a Adelina je iskrvarila u kolima Hitne pomoći.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike