Učionica

Slobodan Jelić - novi doktor računarstva na Sveučilištu u Osijeku
Objavljeno 10. srpnja, 2015.

Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bogatiji je za još jednog doktora znanosti iz znanstvenog polja matematika, grane računarstvo.

Slobodan Jelić je, nakon završenog Zajedničkog doktorskog studija matematike sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, 28. svibnja 2015. uspješno obranio svoju doktorsku disertaciju na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu “Brzi aproksimacijski algoritmi za problem povezanog skupovnog pokrivača i srodne probleme” pred povjerenstvom koje su činili: prof. dr. Robert Manger (predsjednik povjerenstva), doc. dr. Goranka Nogo i izv. prof. dr. Domagoj Matijević (mentor).

U doktorskoj disertaciji razmatrani su aproksimacijski algoritmi za NP teške probleme kombinatorne optimizacije, a posebice neke interesantne generalizacije problema skupovnog pokrivača, u znanstvenoj literaturi poznatog kao „Set Cover problem“. Također implementiran je brzi kombinatorni algoritam za probleme diskretne linearne optimizacije. Rezultati dobiveni tijekom izrade disertacije već su objavljeni ili prihvaćeni za objavljivanje u značajnim međunarodnim znanstvenim časopisima kao što su “International Journal of Parallel Programming” te “Theoretical Computer Science”.

Tijekom 2014. godine Slobodan Jelić znanstveno se usavršavao u Discrete Optimisation Group DISOPT pri Ecole polytechnique federale de Lausanne (EPFL), Švicarska, pod mentorstvom prof. dr. sc. Friedricha Eisenbranda. Dobitnik je i više prestižnih stipendija tijekom svog studija. Novi doktorat u deficitarnoj grani računarstva veliki je dobitak, kako za sveučilište u Osijeku tako i za Katedru za računarstvo Odjela za matematiku, koja koordinira relativno novi, ali vrlo dobro prihvaćen diplomski studij Matematika i računarstvo Odjela za matematiku. (Domagoj Matijević)

Možda ste propustili...

JEDINSTVEN DOGAĐAJ STROJARSKI IZAZOV 2019. U SLAVONSKOM BRODU

Povezuju lokalnu obrazovnu zajednicu, studente, učenike i gospodarstvo

IZV. PROF. DR. SC. BERISLAV MARKOVIĆ PROČELNIK ODJELA ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Odjel obrazuje buduće naraštaje kemičara prema primjeru svjetskih sveučilišta“

NOVA PREDAKTIVNOST EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

„Sadašnjost i budućnost vinogorja Đakovo na temeljima Strossmayerova djelovanja“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik