Učionica

Slobodan Jelić - novi doktor računarstva na Sveučilištu u Osijeku
Objavljeno 10. srpnja, 2015.

Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku bogatiji je za još jednog doktora znanosti iz znanstvenog polja matematika, grane računarstvo.

Slobodan Jelić je, nakon završenog Zajedničkog doktorskog studija matematike sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, 28. svibnja 2015. uspješno obranio svoju doktorsku disertaciju na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu “Brzi aproksimacijski algoritmi za problem povezanog skupovnog pokrivača i srodne probleme” pred povjerenstvom koje su činili: prof. dr. Robert Manger (predsjednik povjerenstva), doc. dr. Goranka Nogo i izv. prof. dr. Domagoj Matijević (mentor).

U doktorskoj disertaciji razmatrani su aproksimacijski algoritmi za NP teške probleme kombinatorne optimizacije, a posebice neke interesantne generalizacije problema skupovnog pokrivača, u znanstvenoj literaturi poznatog kao „Set Cover problem“. Također implementiran je brzi kombinatorni algoritam za probleme diskretne linearne optimizacije. Rezultati dobiveni tijekom izrade disertacije već su objavljeni ili prihvaćeni za objavljivanje u značajnim međunarodnim znanstvenim časopisima kao što su “International Journal of Parallel Programming” te “Theoretical Computer Science”.

Tijekom 2014. godine Slobodan Jelić znanstveno se usavršavao u Discrete Optimisation Group DISOPT pri Ecole polytechnique federale de Lausanne (EPFL), Švicarska, pod mentorstvom prof. dr. sc. Friedricha Eisenbranda. Dobitnik je i više prestižnih stipendija tijekom svog studija. Novi doktorat u deficitarnoj grani računarstva veliki je dobitak, kako za sveučilište u Osijeku tako i za Katedru za računarstvo Odjela za matematiku, koja koordinira relativno novi, ali vrlo dobro prihvaćen diplomski studij Matematika i računarstvo Odjela za matematiku. (Domagoj Matijević)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike