Učionica
SVEUČILIŠTE PONOVNO STIPENDIRALO IZVRSNE, STUDENTE SPORTAŠE I STUDENTE U STANJU SOCIJALNE POTREBE

Stipendije redovitim studentima Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku u akademskoj godini 2014./2015.
Objavljeno 10. srpnja, 2015.
UKUPNA GODIŠNJA STIPENDIJA ZA IZVRSNOST I STUDENTE SPORTAŠE IZNOSI 9600 KUNA, A ZA TREĆU KATEGORIJU 10.800 KUNA

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku objavilo je 2. veljače 2015. Natječaj za dodjelu studentskih stipendija i potpora redovitim studentima Sveučilišta u Osijeku za akademsku godinu 2014./2015.

Riječ je o stipendijama redovitim studentima preddiplomskih, diplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija, kojima je prema propozicijama Natječaja bilo namijenjeno ukupno 187 stipendija i deset potpora, odnosno 127 stipendija za izvrsnost, deset stipendija studentima aktivnim sportašima te 50 stipendija i deset potpora studentima u stanju socijalne potrebe.

STIPENDIJE ZA IZVRSNOST I STUDENTE SPORTAŠE

Stipendije za izvrsnost dodjeljuju se izvrsnim redovitim studentima koji studiraju na preddiplomskim sveučilišnim, diplomskim sveučilišnim studijima, integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima te preddiplomskim stručnim studijima i specijalističkim diplomskim stručnim studijima i ulaze u kategoriju izrazito uspješnih studenata. Studenti viših godina studija morali su uz opće uvjete Natječaja, ispuniti i posebne uvjete, odnosno steći minimalno 55 ECTS bodova u prethodnoj akademskoj godini i ostvariti prosjek ocjena svih položenih ispita tijekom studija prema kojem ulaze u 10 % (deset posto) najuspješnijih studenata na studiju, a sukladno kriterijima matične znanstveno-nastavne ili umjetničko-nastavne sastavnice. Poseban uvjet za studente I. godine preddiplomskog sveučilišnog i preddiplomskog stručnog studija te I. godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija predstavljalo je mjesto na rang-listi 10 % najuspješnijih kandidata prema uvjetima i kriterijima matične znanstveno-nastavne ili umjetničko-nastavne sastavnice (rezultati državne mature i/ili rezultati razredbenog postupka) za akademsku godinu 2014./2015. Poseban uvjet pak za studente upisane u I. godinu diplomskog sveučilišnog studija predstavljalo je mjesto na rang-listi 10% najuspješnijih kandidata prema uvjetima i kriterijima matične znanstveno-nastavne ili umjetničko-nastavne sastavnice (rezultati razredbenog postupka ili uspjeh/aritmetički prosjek ocjena svih položenih ispita na prethodnoj razini studija) za akademsku godinu 2014./2015. Od 127 planiranih stipendija za izvrsnost, Sveučilište je 60 stipendija namijenilo studentima viših godina studija, 27 stipendija studentima I. godine preddiplomskog sveučilišnog i preddiplomskog stručnog studija i I. godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija te 40 stipendija studentima upisanim u I. godinu diplomskog sveučilišnog studija.

Prilikom vrednovanja prijava prednost su ostvarile studentice i studenti koji su tijekom studija postigli i druga postignuća poput Rektorove nagrade, dekanove/pročelnikove nagrade, drugih nagrada i priznanja tijekom studija, studentice i studenti koji su objavili znanstveni ili stručni rad, kao i oni koji su ostvarili uspjeh na natjecanjima državne ili međunarodne razine. Za umjetničke studije u obzir su se uzimali ostvareni javni umjetnički nastupi kao i umjetnička djela. Ukupan iznos stipendije za izvrsnost iznosio je 9600 kuna, odnosno 800 kuna mjesečno tijekom akademske godine. Studentima aktivnim sportašima bilo je namijenjeno deset stipendija pod uvjetom da pripadaju 1., 2. ili 3. stupnju kategorije sportaša prema rješenju Hrvatskog olimpijskog odbora. Prilikom vrednovanja njihovih postignuća u obzir je valjalo uzeti kako uspješnost tijekom studija, tako i dodatna postignuća poput Rektorove nagrade, dekanove/ pročelnikove nagrade ili druge nagrade i priznanja postignute tijekom studija. Ukupan iznos stipendije namijenjen studentima aktivnim sportašima istovjetan je iznosima namijenjenim izvrsnim studentima, dakle 9600 kuna godišnje.

STIPENDIJE STUDENTIMA U STANJU SOCIJALNE POTREBE

Stipendije studentima u stanju socijalne potrebe dodjeljivale su se redovitim studentima viših godina preddiplomskih sveučilišnih studija, diplomskih sveučilišnih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija naših znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica. Studenti koji su se mogli prijaviti u navedenoj kategoriji stipendija morali su biti redoviti studenti II. ili viših godina studija te imati ostvareni prosjek ocjena svih položenih ispita u prethodnoj studijskoj godini od najmanje 3,00. Stipendije su se dodjeljivale prema sljedećim potkategorijama: stipendije studentima slabijeg socijalno-ekonomskog stanja, stipendije studentima s invaliditetom i stipendije studentima koji pripadaju potencijalno ranjivim skupinama. Od ukupno 50 planiranih stipendija, 35 stipendija dodjeljivalo se studentima slabijeg socijalno-ekonomskog stanja, gdje se uz kriterij materijalnog položaja vrednovao i kriterij uspješnosti na studiju, prosjek ocjena na prethodnoj godini studija te dodatna postignuća kao što su Rektorova nagrada, dekanova/pročelnikova nagrada i ostale nagrade i priznanja tijekom studija. Studentima s invaliditetom bilo je namijenjeno 5 stipendija, a u obzir se, pored utvrđenog postotka tjelesnog oštećenja, uzimao i kriteriji uspješnosti u studiju, prosjek ocjena na prethodnoj godini studija te dodatna postignuća, nagrade i prizanja tijekom studija. Studentima koji pripadaju drugim potencijalno ranjivim skupinama, odnosno studentima koji žive u obitelji s troje ili više malodobne djece, studentima koji su roditelji, studentima čiji je roditelj hrvatski branitelj - 100 % invalid, studentima koji su bez odgovarajuće roditeljske skrbi te koji su korisnici stalne pomoći za uzdržavanje sukladno zakonu koji regulira socijalnu skrb bilo je namijenjeno 10 stipendija.

Uz kriterij socijalnog uvjeta vrednovao se i kriterij uspješnosti u studiju, prosjek ocjena na prethodnoj godini studija te nagrade i priznanja tijekom studija. Ukupan iznos stipendije studentima u stanju socijalne potrebe iznosi 10.800 kuna, odnosno 900 kuna mjesečno. Sveučilište je prema Natječaju planiralo dodijeliti i deset potpora studentima za pokriće troškova studija (školarine) u iznosu od 50 % do 100 % cijene školarine. Rezultati Natječaja za tekuću akademsku godinu izneseni su u zasebnom tekstu, a valja istaknuti kako dodijeljenim stipendijama i potporama Sveučilište u Osijeku nastoji potaknuti i nagraditi naše studente kako bi i dalje ustrajali u izvrsnosti i vlastitoj nadgradnji na obostrano zadovoljstvo. Također, koliko materijalne mogućnosti dopuštaju, ono nastoji olakšati studiranje studentima u stanju socijalne potrebe, svjesno golemih napora koje ulažu kako bi stekli visokoškolsku kvalifikaciju u uvjetima teških osobnih, materijalnih i društvenih prilika. Time Sveučilište svjedoči svoju brigu i bliskost prema onima zbog kojih postoji i djeluje.

(Iva Perić, Mario Vinković)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike