Sport
SEZONA U NK OSIJEK PUNA NEPOZNANICA

Kako će izgledati “novi Osijek”?
Objavljeno 9. srpnja, 2015.
Trener Besek traži agresivan i drzak pristup u svakoj utakmici

Što možemo očekivati od NK Osijek u novoj sezoni? Pitanje je to na koje uopće nije lako dati odgovor s obzirom na silne promjene u stručnom i igračkom kadru. Gradski vrt je s krajem prošle sezone napustilo čak 16 igrača, a dosad su bijelo-plavi angažirali desetak novih lica.

Neki su od njih prvi put u osječkom prvoligašu, a neki su se pak vratili s uspješno odrađenih posudbi. Novi je i trener Dražen Besek, pa je zbog toga novi Osijek u biti velikim dijelom nepoznanica. Odgovor na to kakvu kvalitetu ima taj „novi Osijek“ nismo mogli dobiti ni tijekom pripremnog razdoblja jer je Besek bio prisiljen puno toga raditi u hodu s obzirom na popunjavanje momčadi i stalne dolaske novih igrača.

Povratak na jednu “špicu”

Zato ćemo tek u ovosezobskoj premijeri koju će Osijek odigrati u Kranjčevićevoj početi otkrivati vrijednosti i mane momčadi koju slaže i još će je neko vrijeme slagati Besek. Iskreno, miks je zanimljiv. Ima tu dovoljno iskusnih igrača koji bi trebali dati mirnoću, a ima i mlađih snaga koje donose polet i drskost. Puno se očekuje od Josipa Špoljarića, koji bi se trebao prometnuti u arhitekta Osijekove igre. No, voli Špoljarić i zabiti pogodak, pa bi osječki prvoligaš nakon dugo vremena mogao imati veznog igrača sličnog Josipu Kneževiću, koji je spreman zabiti šest i više pogodaka po sezoni, a tomu pridodati i desetak asistencija.

Potencijalni problem nazire se već sada i on je opet vezan uz napad. Realizacija je rak-rana Osijekove igre već pet-šest godina, a bijelo-plavi su danas opet osuđeni na samo jednog iskusnijeg napadača Antonija Peroševića. I zato već danas treba zapaliti svijeću za njegovo zdravlje jer ako on izostane, Beseku ostaju golobradi mladići ili opasno kemijanje. Istina, Tomislav Štrkalj je tijekom priprema pokazao kako posjeduje dosta elemenata koji čine pravog centarfora, ali tek treba vidjeti kako će se on snalaziti u prvoligaškom okruženju. Uglavnom, Osijek se vraća na igru s jednim napadačem nakon što je Ivo Šušak cijelo proljeće igrao s dvije špice. No, to nije i ne smije biti problem jer se u nekim susretima dobro vidjelo što od svoje momčadi Besek traži. Osijek je protiv Paksa, recimo, znao izlaziti u završnici i s pet-šest igrača, a ako se momčad bude držala takvog nogometa, onda je apsolutno nevažno s koliko se napadača igra. Besek je mudro slagao momčad. U njezinu srcu u sredini terena na zadnjim veznima ima tri vrlo iskusna prvoligaška vuka kapetana Hrvoja Kurtovića te novopridošle Tomislava Radotića i Zorana Lesjaka. Na tim pozicijama centralnih veznih igrača još su daroviti Lovro Anić i mlađahni Matija Čakalić, koji će polako skupljati prva iskustva u eliti. Upravo je taj dio momčadi Besek označio ključnim jer oko njih će biti jako puno prometa. Od iskusnijih tu su još i Tomislav Šorša, koji je pokazao kako se vraća u onu formu prije ozljede s kojom je bio daleko najbolji igrač bijelo-plavih, zatim vratar Zvonimir Mikulić, od kojeg očekujemo bolju sezonu od prošle, te Mile Škorić i Tomislav Čuljak. Od svih njih će se očekivati preuzimanje odgovornosti u škakljivim trenucima kojih će sigurno biti.

Utvrda Gradski vrt

Isto tako, novi Osijekov trener traži agresivan i drzak pristup. Želi ponosnu momčad koja se nikoga neće prepasti, ali će biti spremna uplašiti suparnika. Taj stav, posebno na domaćem terenu, iznimno je važan. Gradski vrt mora biti utvrda slična onoj iz proljetnog dijela sezone kada je u njemu uspio, i to uz veliki naklon sreće, pobijediti samo Hajduk. Većina Osijekovih problema iz prethodne dvije godine izvorište je imala upravo u lošim rezultatima na vlastitom stadionu. Zato je to ključna stvar koju treba izmijeniti u novoj sezoni.

Uglavnom, pitanje kvalitete momčadi Osijeka već dugo nije nudilo takvu neizvjesnost. Nije ni čudno kad bijelo-plavi tijekom cijelih priprema nijednom nisu odigrali utakmicu u sastavu kojim će se suprotstaviti Zagrebu. I zato ne treba previše očekivati od starta sezone. Osijek se još uigrava i slaže i taj će proces potrajati. Jasno, to ne znači kako rezultati nisu važni, ali u nogometu malo toga se može napraviti preko noći. Osijek je na kraju prošle sezone praktično krenuo od samih temelja kada je u pitanju izgradnja momčadi, a vremena između dviju sezona bilo je rekordno malo.

Dalibor KELER

OTIŠLI

Filip Lončarić - ?

Davor Špehar - Lučko

Borna Barišić - Dinamo

Slavko Bralić - Široki Brijeg (BiH)

Neven Laštro - ?

Federico Platero - Will (Švicarska)

Nermin Jamak - Suduva (Litva)

Dragomir Vukobratović - ?

Daniel Peev - ?

Marin Glavaš - ?

Matija Mišić - Cibalia

Aljoša Vojnović - Dinamo Bukurešt (Rumunjska)

Frane Vitaić - Cibalia

Ivan Baraban - Široki Brijeg (BiH)

Sasha Aneff - ?

Jasmin Mešanović - Zrinjski (Mostar, BiH)

DOŠLI

Tomislav Radotić (Split)

Mario Maslać (Borac, Čačak)

Luka Mihaljević (Istra 1961)

Zoran Lesjak (Hrvatski dragovoljac)

Ivica Đolan (Rudeš)

Hrvoje Bukvić (Hrvatski dragovoljac)

Zoran Arsenić (povratak s posudbe iz Segeste)

Marko Malenica (povratak s posudbe iz Segeste)

Alen Grgić (povratak s posudbe iz Sesveta)

Matija Čakalić (Metalac, Osijek)

Tomislav Štrkalj (Metalac, Osijek)

TRAŽI SE NAPADAČ

REALIZACIJA OSIJEKOVE IGRE “ŠEPA” POSLJEDNIH GODINA, A BESEK JE OD ISKUSNIJIH OSTAO NA PEROŠEVIĆU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike