Regija
NE MOGU NA "SIGU"

Zbog Liberlanda Baranjci ostali
bez svog "Dubaija na Dunavu"
Objavljeno 9. srpnja, 2015.

BATINA - Kako je nekima Grinch ukrao Božić, tako je zelenootočkim vikendašima netko drugi ukrao - sigu. “Dubai na Dunavu”, kako su je neslužbeno nazvali, za sada im je samo misaona imenica. Zahvaljujući, kako kažu, ekshibicionistima, koji su, ničim izazvani, na dunavskoj pješčanoj adi odlučili osnovati vlastitu državu i nazvati je Liberand, uskraćen im je odlazak na “rajsku plažu”. Sve donedavno oni koji su poželjeli doživjeti djelić robinzonskog iskustva mogli su se zaputiti na otprilike 1.410 rječni dunavski kilometar i uživati u gotovo netaknutoj prirodi. Obično su se ukrcavali u čamce na batinskom Zelenom otoku, najpoznatijem baranjskom prirodnom izletištu. Avantura je počinjala već nakon odmaka od obale. “Druženje” sa šlepovima okićenim zastavicama raznih europskih država, koji su u usporedbi s dunavskim čiklovima pravi avioni, ili kruzerima nezaboravno je iskustvo. A pristanak na sigu, vidljivu samo pri nešto nižoj razini Dunava, posebna je priča. Raslinje, rašireno u sredini sige, okružuju nepregledne površine sitnog dunavskog pijeska. Na obali tragovi tisuća ptica, pokoje galebovo pero i - pijesak. More pijeska. U malenim limanima voda je topla kao u nekom termalnom lječilištu, a samo nekoliko metara dalje koža se ježi i usred ljeta... Međutim, od ljetnog uživanja na sigi, do daljnjega, neće biti ništa.

- Hendikepirani smo. Već godinama nije bilo ljeta kada, nekoliko puta tjedno, nismo odlazili tamo. Nikada nije bilo problema. Koliko znam, policija sada tamo nikoga ne pušta - priča Damir Mendler, vlasnik jedne od zelenootočkih vikendica, koji pamti druženja na sigi s obitelji i prijateljima. Siga je bila i omiljeno odredište Denisa Sklepića, pionira baranjskog turizma.

- Često smo odlazili na sigu. To je jedno od ljepših mjesta koje sam vidio - kaže, ističući kako nije siguran smije li se sada tamo ići ili ne. Zna za cijelu priču oko Liberlanda i nada se da uskoro većih probema neće biti. Tomas Takač, suvlasnik zelenootočke Kuće za odmor Takač, inače rođeni Batinarac, ne sjeća se ljeta kada s ekipom nije odlazio na sigu i na njoj uživao po nekoliko dana. Na svu sreću, kaže, njegovi su gosti riječni ribiči koji ribolove na drugim mjestima, tako da mu zbog Liberlanda nitko nije otkazao. U posljednje vrijeme, zbog svega što se događa, nije ni pokušao krenuti prema sigi. Ivan Ratkajac, također vlasnik zelenootočke vikendice, prepričava prošlotjedne događaje, kada je policija zamolila nekoliko osoba da ne kreću na sigu, vjerojatno zbog najavljenog “desanta Liberlandovaca”. Svi se slažu kako im cijela priča oko djelića dunavske obale, često pristupačne samo iz čamaca, ne treba. Vikendice su, tvrde, kupovali kako bi se bar na trenutak odvojili od svakodnevnih životnih problema, pa im ni u kojem slučaju ne odgovara biti u središtu pozornosti domaćih i inozemnih medija.

Ivica GETTO
Liberland nije ničija zemlja

Liberlanda je preko glave i zamjeniku općinskog načelnika Šandoru Šipošu.

- Ne vidim zbog čega se sve to događa. Taj dio ne treba getoizirati. Čini mi se da policija nije sigurna što radi. Neka moje mještane tamo puštaju, a s ostalima neka se pozabave institucije - mišljenja je Šipoš.

Činjenica je, tvrdi struka, da Liberland ni u kojem sučaju nije terra nulius ili ničija zemlja. Katastarski pripada Srbiji, ali trenutačno njome upravlja RH.

Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana