Ekonomija
KODEKS O OTKUPU PŠENICE

Kraljičak: Na pomolu je velika prijevara domaćih proizvođača pšenice
Objavljeno 9. srpnja, 2015.
Kodeks o otkupu žitarica ratare gura u propast, rekao je Kraljičak

Pozivam ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da hitno sazove svoj savjet za žitarice, analizira ovogodišnju žetvu i donese odluku da se Kodeks o otkupu žitarica stavi izvan snage, jer je donesen nakon što su poljoprivrednici već zasijali pšenicu i nisu mogli utjecati na kvalitetu, izjavio je Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, koji je i HDSSB-ov kandidat za budućeg ministra poljoprivrede.

U suprotnom, kako pojašnjava Kraljičak, ako se Kodeks ne povuče poljoprivrednici bi mogli pretrpjeti veću štetu nego lani, kada ih je pogodila elementarna nepogoda.

- Kodeks o otkupu žitarica donesen je jesenas i to nakon što je već završila sjetva pšenice i kada je već bilo kasno utjecati na njezinu kvalitetu. Isto tako, valja naglasiti i kako je nevjerojatno da su organizatori proizvodnje pšenice poljoprivrednicima osigurali sjeme i sav repromaterijal, a danas kada trebaju pšenicu otkupiti “vade” se na postotak proteina, a koji nije bio predmet potpisanih ugovora. Gotovo nevjerojatno zvuči da ratari uz rekordne prinose i od čak 9t/ha imaju pšenicu koja prema Kodeksu nije ni za III. razred kvalitete, što je oko 30 posto niže od cijene od 1,10 kn/kg, koja se trenutačno spominje - kaže Kraljičak, te dodaje kako je već oko 60 posto ovogodišnje pšenice koja je požeta u kategoriji stočne pšenice.

Kraljičak je dodao i kako su u Hrvatskoj organizatori proizvodnje i otkupljivači žitarica nusproizvod našeg sustava koji, kako je posebno naglasio: “Dobro žive na grbači hrvatskih poljoprivrednika”, i jedan su od uzroka što se naši seljaci svake godine sve više zadužuju, te što su nelikvidni.

- Budući da su mnogi od njih pretežito i izvoznici pšenice upravo im ovaj Kodeks omogućava da zgrnu golemo bogatstvo na štetu malih, običnih i neupućenih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i zato se ministar Jakovina nema pravo “sakrivati” iza slobodnog tržišta, nego mora preuzeti odgovornost i donijeti jedinu pravilnu odluku, a to je da se Kodeks o otkupu ne primjenjuje u žetvi 2015. godine.

Kraljičak kaže da se zalaže za uvođenje reda i poveća kvaliteta proizvodnje, odnosno, da se cjenovno vrednuje kvaliteta.

Kraljičak svojim programom, podsjetimo, jamči povratak dostojanstva, dohotka i proizvodnje hrane na selo, što do sada nije radio ni jedan hrvatski ministar poljoprivrede.

- Nisu donosili ni strategije, niti su imali ciljeve koji će osigurati razvoj poljoprivrede, odnosno da pored tolikih prirodnih resursa ne uvozimo svake godine goleme količine hrane - rekao je Kraljičak.

Zdenka RUPČIĆ

I. KLASA PŠENICEviše od 14 % proteina

II. KLASA do 14 % proteina

III. KLASA do 12,5 %proteina

STOČNA PŠENICA s manje od 10,5 % proteina

ŽELJKO KRALJIČAK

zamjenik župana OBŽ-a

Ne mogu odgovornost snositi samo proizvođači

- Naši poljoprivrednici još nisu spremni za Kodeks jer nisu dobro pripremljeni. Nejasno je zbog čega se, primjerice, nije kroz mjere Programa ruralnog razvoja osigurala edukacija, odnosno transfer znanja prema poljoprivrednim proizvođačima - kaže Kraljičak, te zaključuje da ne mogu odgovornost za proizvodnju snositi samo proizvođači.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike