Ekonomija
KONFERENCIJA: „EU FONDOVI - PRILIKE ZA RAST I RAZVOJ“

Hrvatska nedovoljno koristi sredstva EU-a
Objavljeno 8. srpnja, 2015.
Općine i gradovi pripremili su na tisuće projekata, a država ne raspisuje natječaje, rečeno je jučer

Hrvatska nedovoljno koristi sredstva EU fondova.

Čulo se to između ostalog jučer na konferenciji „EU fondovi - prilike za rast i razvoj“ koju je organizirala Mreža za održivi razvoj Hrvatske u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova i Udrugom općina Republike Hrvatske u hotelu Osijek.

U ime Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić naglasio je kako su EU fondovi postali mantra koja se čuje svaki dan, ali oni nikako da se materijaliziraju u općinama i gradovima.

- Hrvatska zajednica županija do sada je pripremila ukupno 1300 EU projekata vrijednih od 10.000 do 100.000 i više eura. Mi smo učinili sve što smo mogli, međutim država loše funkcionira jer ne raspisuje natječaje. Ove je godine raspisan tek jedan natječaj iz Programa ruralnog razvoja - izjavio je Tolušić te je dodao kako na taj način treba zadržati mlade u ruralnim prostorima.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice, u ime udruge gradova istaknula je kako svi puno očekuju od EU fondova. - Međutim, sada nakon dvije godine od ulaska u EU nezadovoljni smo jer država ne raspisuje natječaje, što možda samo dokazuje da se nije dobro pripremila za EU - kazala je Jozić.

Slično je naveo i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, ističući kako su pripremili niz projekata i čekaju da država raspiše natječaje. - Ni iz jednog od ministarstava nije moguće dobiti sredstva za razvoj jer objave natječaj pa ga za tjedan dana skinu. Ako se ovako nastavi, za 10 godina Slavonija će nestati. Mi moramo mlade vratiti i zadržati u Slavoniji - rekao je Jakšić.

Na konferenciji je predstavljena analiza stanja u poljoprivredi i ruralnim područjima Republike Hrvatske, mogućnosti koje malim i srednjim poduzetnicima otvara udruživanje u klastere, te što je LEADER pristup i koje su glavne aktivnosti LAG-ova. Kroz izlaganja je posebno istaknuta glavna tema konferencije - mogućnosti korištenja sredstava za razvojne projekte koja su dostupna jedinicama lokalne samouprave, poduzetnicima i poljoprivrednicima kroz EU fondove.

U drugom dijelu konferencije održana je panel-rasprava „Kako smanjiti nezaposlenost na ruralnim područjima“ u kojoj su sudjelovali doc. dr. sc. Tomislav Ćorić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Tugomir Majdak, predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske, Ivan Anušić, načelnik općine Antunovac, i Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Zdenka RUPČIĆ

Ivica Kovačević

načelnik općine Jakšić

Ako se ovako nastavi, za 10 godina Slavonija će nestati

Ni iz jednog od ministarstava nije moguće dobiti sredstva za razvoj jer objave natječaj pa ga za tjedan dana skinu. Ako se ovako nastavi, za deset godina Slavonija će nestati. Mi moramo mlade vratiti i zadržati u Slavoniji.