Mozaik
120. OBLJETNICA PLANINARSTVA SLAVONIJE

Jankovac i sada omiljeno izletište planinara
Objavljeno 7. srpnja, 2015.

Planinari Slavonije zajedničkim su okupljanjem na Jankovcu obilježili 120 godina djelovanja, ali i svoj Dan planinara. Bila je prilika da se podsjete kako su članovi planinarskog društva Bršljan" iz Osijeka prije 120 godina prvi put vlakom, pa i kočijom, krenuli put Jankovca.

Iako je od prvog izleta na Jankovac prošlo punih 120 godina neke se stvari u planinara nisu promijenile. To je, kako navodi predsjednik slavonskog planinarskog saveza Otmar Tosenberger, ljubav prema prirodi i druženju. - Upravo ovo uživanje u prirodi i zajedničko druženje, nama su najvažniji. U današnje je vrijeme zapravo to i potreba jer smo svi mi negdje zaposleni, živimo u većim ili manjim urbanim sredinama, vezani smo uz automobile, za "sjedalačke" poslove, pa su svima nama kretanja itekako potrebna - rekao je Tosenberger.

Visoka je obljetnica bila i prilika za predstavljanje knjige "Jankovac - planinarska priča", autora Đorđa Balića, koji u svojoj knjizi kroz povijest i aktivnosti planinara donosi kako je ta jedna od najljepših gorskih dolina koja se nalazi na sjevernim obroncima Papuka - Jankovac, postao ono što danas jest - omiljeno izletište planinara i ljubitelja prirode.

Park šuma Jankovac prvi se put spominje 1801. godine, kada je tu postojala staklana te o tim prvim stanovnicima Jankovca, njemačkim staklarima, svjedoče i ostaci nadgrobnih spomenika. Dolina Jankovca, kao što svi znaju, dobila je ime po grofu Jankoviću koji je još sredinom 19. stoljeća napustio udobnosti gradske sredine i došao na Jankovac gdje je sagradio lovačku kuću, jezera, te uredio šetnicu do slapa Skakavca.

Izletište Jankovac i danas oduševljava sve planinare Slavonije. - Ja sam tek od nedavno članica HPD Zanatlija iz Osijeka. Ima nas negdje oko 250 članova, a mene osobno najviše privlači boravak u prirodi i druženje s ostalim planinarima - rekla je Majda Rončević. Slična su razmišljanja i Angeline Miladić, članice PD "Bršljan", koja planinari već punih 20 godina. Njezino društvo organizira različite pohode, no njoj je osobno na Jankovcu najljepše jer je prekrasan i ima što ponuditi.

Ovu, 120. obljetnicu planinarstva u Slavoniji, svojim su dolaskom u većem broju uveličali i članovi HPD Sokolovac. Tako liječnica obiteljske medicine Rajka Šimunović ističe sve blagodati planinarenja, posebice za suvremenog čovjeka koji se ne kreće dovoljno, dok je za Snježanu Poljak planinarenje način zdravoga života, ali i druženja i socijalizacije.

Uz cjelodnevno su druženje na Jankovcu bili organizirani i zanimljivi sportsko-zabavni sadržaji te nije manjkalo ni zabave. (AGM Kruna)

Možda ste propustili...

NAJTRAŽENIJU FILMSKU FRANŠIZU OD DANAS MOGUĆE JE POGLEDATI U CINESTAR KINIMA

Brojni poznati nisu propustili premijeru filma “Furiosa: Pobješnjeli Max Saga” u IMAX-u

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ZAGREBA

Za turiste s ljubimcima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠENO JUBILARNO IZDANJE

Rekordnih 122 natjecatelja
na 25. izdanju Pannoniana

2

U JUGOZAPADNOJ NJEMAČKOJ

Policijska akcija protiv rakuna

3

AUTOR POZNATIH DISNEYEVIH SONGOVA

Umro skladatelj Richard Sherman